Ezo

Nincs ránk hatással a telihold

Rengetegen vannak, akik hiszik, hogy a Hold hatással van az emberre – viselkedésére, hangulatára, egészségére. Kutatók azonban azt állítják, nincs összefüggés.

Amikor a Föld a Nap és a Hold között áll, teliholdról beszélünk, a holdciklusok között ez az erőváltás állapota. Már az antik világban komoly és félelmetes legendák keringtek a telihold hatásáról, olyan bátor hősökről, akik a Hold hatására változtak farkassá, vámpírrá, vagy épp bestiává.

Nincs ránk hatással a telihold

A hiedelem a 19. században is tartotta magát, olyannyira, hogy Angliában a telihold miatt mentettek fel vádlottakat. 2007-ben Brightonban pedig teliholdkor több járőrt küldtek az utcára.

De hogy miben mutatkozik meg ez a hatás? Hogyan lehet mérni az emberi viselkedésre gyakorolt hatását? Tudósok régóta keresik a kérdésre a választ. 1985-ben például James Rotton és Ivon Kelly számtalan tanulmányt publikált a témában, kutatásaikban többek között a telihold és az öngyilkosság, pszichiátriai esetek és segélyhívások közötti összefüggéseket vizsgálták. Több száz eset alaposan vizsgálata után kijelentették: nincs összefüggés. 

Ezen a véleményen van Jürgen Zulley, a Regensburgi Egyetem biopszichológiai professzora, aki vallja, hogy a telihold az alvásra sincs semmilyen hatással. „Rengeteg kutatás bizonyítja, hogy a holdciklus nincs hatással az alvásra – nyilatkozta a szakember. – Aki ennek ellenére alvászavarra panaszkodik, az nem más, mint önbeteljesítő jóslat, vagyis ha nagyon hiszünk a Hold hatásában, akkor az hatni is fog.”

A professzor szerint egy további magyarázat, hogy az ember alapvetően úgy van beprogramozva, hogy magyarázatokat keressen. „Aki előző este rosszul aludt, lehet, hogy az esti kávéra, a párkapcsolati vitára, a horrorfilmre fogja, hogy rosszul  aludt, de van, akinek a telihold a kielégítő magyarázat – magyarázza az alváskutató. – Persze ez csak akkor lehet így, ha aznap este tényleg telihold volt, ha nem volt, akkor más magyarázat után nézünk.” 

A(z) “Te hiszel a telihold erejében?” című szavazás véget ért!
A szavazók többségének véleménye szerint:
Igen! Abszolút!

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top