Ezo

Így indul igazán jól a reggeled

Az egész napodat meghatározza, hogyan programozod az agyad reggel. Íme egy lehetséges forgatókönyv.

Rajtunk múlik, hogyan indul a reggelünk: kínkeservesen, tíz szundi lenyomása után begyógyult szemekkel tapogatózunk a reggeli kávé után, vagy izgatottan kelünk ki az ágyból, és kíváncsian nézünk elébe, mit hoz a mai nap. Persze ez utóbbit könnyebb mondani, mintsem megvalósítani, ám van egy hatásos technika, ami bárkinek segíthet abban, hogy jól induljon a nap. Ez pedig azért nagyon fontos, mert az egész napot meghatározza, hogy reggel hogyan programozzuk az agyunkat.

Reggeli szertartás

Alakítsd ki a reggeli rituáléd!

Könnyebben megy az ébredés, ha az ember izgatottan tud várni valamire, ez a valami pedig lehet egy olyan reggeli szertartás, melynek segítségével mosolyogva, békésen, pozitív gondolatokkal a fejünkben tudjuk indítani a reggelt. Az, hogy hajnalok hajnalán kinek mi esik jól, egyéne válogatja, a lényeg, hogy reggelente minimum 30 percet szánj magadra, és az alábbi fontos elemeket mindenképp sződd bele a reggeli szertartás forgatókönyvébe:

Próbálj meg mosolyogni! Rég bebizonyították már, hogy mosolygás és nevetés során mimikai izmaink működése miatt szerotonin szabadul fel agyunkban, ez pedig pozitívan befolyásolja hangulatunkat. (A szerotonin termelődését segítik az antidepresszánsok is.) Azt is bebizonyították, hogy a mosolygás nem hangulat, hanem akarat kérdése: a mosolygós emberek nem azért mosolyognak, mert jól érzik magukat, hanem azért érzik jól magukat, mert mosolyognak. Vagyis tökéletesen megfelel, ha egy picit erőlteted a mosolyt, például úgy, hogy felidézel magadban olyan személyeket, élethelyzeteket, képeket, amelyek mosolyt csalnak az arcodra. De ki is tehetsz egy fotót az ágyad mellé, amire egyszerűen öröm ránézni. 

Tégy be zenét! A reggeli ébredéshez jól jön a zene, ha megteheted – mert mondjuk nem ébreszted fel a gyerekeidet vagy a lakótársad –, hallgass valami olyat, ami békét és nyugalmat programoz a lelkedbe!

Játssz az illatokkal! A zenéhez hasonlóan az illatok is segítenek téged abban, hogy pozitív érzésekkel indítsd az ébredést. Míg van, aki az illóolajokra esküszik, mások beérik a kávé, a tea vagy a reggeli friss levegő illatával. Akármi is legyen az, amit te szeretsz, szippants bele mélyen – és mosolyogj! 

Emlékeztesd magad: ez egy jó nap lesz! Írd ki a fürdőszobatükörre, a hűtőszekrényre, hogy jó nap lesz a mai. Ez az egyszerű tőmondat óriási erővel bír; a reggeli mantra segítségével pozitív irányba tereled a gondolkodásod, ezzel pedig bevonzhatod a jót. 

Kortyolj! Aki reggelizik, az eztán is tegye meg, aki nem, az legalább annyi időt szánjon magára, hogy egy meleg italt elkortyol. A hangsúly pedig a minőségre essen, lassan, nyugodtan, békével csússzon le a tea, a kávé, vagy éppen a lime-os meleg víz. Ehhez megint csak alakíts ki egy kedves szertartást: burkolózz a fürdőköpenyedbe, fészkeld be magad egy plédbe, párnák közé, és nézd az ablakon keresztül az eget, zuhanj bele az olvasófotelbe és figyelj a légzésedre…

Csináld 30 napon keresztül! Ha sikerült összeállítanod a reggeli szertartásod forgatókönyvét, törekedj arra, hogy 30 napon keresztül minden áldott reggel megvalósítsd, ahhoz ugyanis, hogy ebből szokás váljék, minimum 30 napra van szükséged – utána pedig már el sem tudod képzelni a reggeled enélkül. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top