Ezo

A beszédkényszer hete

November negyedik hetében a kommunikáció kerül a középpontba. Könnyen lehet, hogy beszédkényszeresszé válsz, de nem biztos, hogy a szavaid ugyanazt a hatást érik el, mint amit szánsz nekik. Cikkünkből azt is megtudhatod, hogy mit tehetsz ebben a helyzetben.

A szavak nem jönnek könnyedén – magyaráztam a heti asztrovideóban, és most azt is elmondom, hogy mit tehetsz akkor, ha mégis rád törne az elmulaszthatatlan beszédkényszer ezen a héten. Csodafegyvereink a türelem, a gondolkodás és a választékos kifejezések lesznek. Hidd el, ezek nem is olyan nehezek, mint gondoltad.

Beszélni, beszélni, beszélni…

Beszélni jó. Sok tudós véli úgy, hogy az emberi civilizáció és kultúra alapja a nyelvi kifejezés képessége, a beszéd, amellyel egyre pontosabban tudunk leírni olyan belső folyamatokat, mint az érzések, érzelmek. Ez mind szép és jó, és hogy őszinték legyünk, mindannyian boldogan beszélünk magunkról, boldogan fejezzük ki magunkat a megfelelő közegben. Lehet, hogy azt mondod, csendes és visszahúzódó vagy a munkahelyeden, és nem is beszélsz sokat, de arra kérlek, gondolj bele, a barátaid körében, amikor jól és szeretettnek érzed magad, milyen könnyen megered a nyelved.

A túlcsorduló pohár esete a beszéddel

A héten a bolygók különös kettős játékot játszanak a beszédkészségünkkel. Egyfelől arra biztatnak bennünket, hogy beszéljünk. Könnyedén érezhetjük úgy magunkat, hogy betelt a pohár, belecseppent az utolsó csepp, és ettől túlcsordult vagy kiborult. És akkor veszünk egy nagy levegőt, hogy elmondjuk mindazt, amit már hónapok óta fogalmazgatunk magunkban. Mindazokat a hosszú, bonyodalmas, magyarázó, kiszámított, és patikamérlegen súlyozott mondandót, ami nyomja a bögyünket, ráömlesztjük valakire.

Ez a helyzet számos buktatót hordozhat magában:
– Nem fognak megérteni bennünket. (Hiszen az előző pillanatban mosolyogtunk, most meg a múlt ködébe vesző sérelmekről magyarázunk feldúltan.)
– Felhúzzuk a beszélgetőtársunkat. (És hamarosan üvöltözés lesz a beszélgetésből.)
– Semmi értelme nem lesz a mondandónknak, csak a sérelmeket soroljuk. (Hiába dédelgettük magunkban hosszan a sérelmeinkből születő érvrendszerünket, az hangosan kimondva gyakran csak egy bűnlajstromnak tűnik.)
Hiányzik minden szeretet és megoldási lehetőség a szövegből. (Arról, amiről azt hittük, békés kompromisszum és a helyzetet gyógyító megoldás, könnyen lehet, hogy kiderül: valójában egy mindent vagy semmit választás kényszere, amelyben lehetetlen döntést hoznia a beszélgetőtársnak.)
Persze ezek buktatók nem zárják ki egymást. Sőt azt sem zárják ki, hogy mellettük újabb buktatókkal és újabb félreértésekkel szembesüljünk.

Hogyan mondjam el neked?

Hogyan kerülhetjük el ezeket a kommunikációs nehézségeket?

– Számolással: Mielőtt megszólalnál, számolj el háromig! Vagy inkább harmincháromig. Ha ezzel megvagy, vegyél egy nagy levegőt, és azt gondold át, hogy valóban most van-e itt a megfelelő alkalom ahhoz, hogy kimondd ezeket a szavakat? Lehet, hogy érdemes várni.

– Másik csatornán: Talán érdemes változtatnod a kommunikációs csatornán is. Ha például rendszeresen hosszú és keményen fogalmazott e-mailekkel osztod a munkatársadat, akkor talán most dönthetnél úgy, hogy meghívod egy kávéra, rámosolyogsz, és szóban próbáltok dűlőre jutni. Ha azonban a párodnak mindig este mondod el, hogy mi mindent csinál rosszul, akkor most talán írhatnál neki reggel egy rövid üzenetet.

– Más szavakkal: Az angyalterápiás ülések alatt gyakran kérik az angyalok, hogy a klienseim a szeretet szavaival fogalmazzanak meg egy-egy helyzetet, egy-egy mondatot, ami régóta bennük rekedt. Meglepő, hogy milyen egyszerű a szívünkből megfogalmazni azt, amit eddig csak a negatív gondolatainkkal tudtunk megfogalmazni. Gyakran ezek a szavak oldanak fel olyan helyzeteket, amelyekben évek óta tehetetlennek éreztük magunkat.

– Szeretettel: Még a szeretettel fogalmazott szavakon is túlmutató megoldás, ha azt nézed meg, hogy valóban jól látod-e a helyzetet. Ha megengeded magadnak azt a feltételezést, hogy mindenkit a szeretet vagy a félelem mozgat ebben a helyzetben, akkor könnyedén felismerheted, hogy talán most mindketten a félelmet választottátok. Ha szeretetre cseréled a félelmedet, az megoldhatja a helyzetet.

Hallgatós és beszélgetős napok

 

Lássuk, a hét melyik időszaka alkalmas a beszélgetésre, és melyiken kellene hallgatnunk. A hét első napjaira a Merkúr és a Szaturnusz együttállása nyomja rá a bélyegét. Ezeken a napokon nem szívesen szólalunk meg, csak akkor, ha már tényleg betelt a pohár. Ha azonban meg is szólalunk, könnyen ütközhetünk falakba. Talán úgy is érezhetjük, hogy nem is figyelnek ránk. Vagy ami rosszabb: figyeltek ránk, és a szavaink következménye büntetés és bosszú lehet. Szerencsére csütörtökön egy Vénusz-szextil és egy Jupiter-trigon oldja a helyzetet. Ezek a fényszögek könnyedebbé, beszélgetősebbé és csevegősebbé teszik a hét második felét. Könnyen kiderülhet, hogy az a megtorlás, amit a hét elején sejtettünk, valójában segítség vagy jutalom. Arról nem is beszélve, hogy a hét második felében könnyebb lesz a pozitív gondolatokra és a jó dolgokra koncentrálnunk.

A hét gondolata: „A gondolat szóként nyilvánul meg. A szó tettként nyilvánul meg. A tett szokássá válik. A szokás pedig jellemmé szilárdul. Vigyázz ezért nagyon, hogy mit gondolsz. Tégy róla, hogy gondolataid szeretetből szülessenek, és együttérzésből valamennyi létező iránt.” – Buddha  

Bátorság kell a Rákoknak, jó naptár a Nyilasoknak – Heti asztrológiai tendenciák

A Kosok most mindenhol párhuzamokat, összeesküvéseket és mögöttes mondanivalót sejtenek. Nem baj, ha észben tartják: a világ a szeretetről szól, és nem az összeesküvésekről. A Bikák fantáziája szárnyaló lesz ezen a héten, így célszerű belefogniuk valami olyan alkotásba, amit eddig halogattak. Talán készíthetnének karácsonyi ajándékokat? Az Ikrek kellemes meglepetésben részesülhetnek, hiszen olyasmi történik, amit már nem is reméltek. A hét második fele szerencsésebb a számukra, mint az első. A Rákok meghátrálnának egy probléma elől, pedig már karnyújtásnyira van a megoldás. Nekik több bátorságra lesz szükségük a héten. Az Oroszlánoknak kevesebb probléma és több szabadidő jót tenne. Most felismerhetik: a problémákat ők szaporítják, a szabadidejüket ők választják. A Szüzek végre megkapnak valamit, amire vágynak. Méghozzá sokkal szebb, nagyobb, hasznosabb és jobb lesz, mint ahogyan számítottak rá.

A Mérlegek hajlamosak túlreagálni egy hírt. Könnyen lehet, hogy azt hiszik, valami szörnyűség van készülőben, pedig csak meg kellene nézniük, hogy mi áll a háttérben. A Skorpiók meglepetten tapasztalhatják, hogy sokkal egyszerűbben is meg lehet oldani egy helyzetet, mint ahogyan azt szerették volna. A Nyilasok sokkal hatékonyabbak lesznek a munkában, de az időbeosztással kapcsolatban ők is kihívásokkal küszködhetnek. A Bakok szerint minden lehetne egyszerűbb. Igazuk van, de ez nem jelenti azt, hogy tudnak is egyszerűsíteni a héten. Erre talán a következő időszak lenne az alkalmasabb. A Vízöntők most sokkal nagyobb kedvel edzik a testüket. Persze nem az unalmas és teljesítménykényszeres mozgásformákat szeretik. A jóga, a pilates megnyugtatja őket. A Halak már attól megnyugodnak, hogy most lezárhatnak egy nehéz és kezelhetetlen szakaszt az életükben. A lelki békéjük hamarosan teljesen helyreáll majd.

A beszédkényszer heteA hét könyve

Françoise Barbira Freedman: Babás jóga

Jógázni a babával mindenki tud, hiszen nem megerőltető, furcsán kicsavart gumigerincet igénylő pózokról van itt szó. Françoise Barbira Freedman gyakorlatai a közös játékról szólnak, az együttlét öröméről, amely a babára és az anyukára (vagy apukára) egyaránt nyugtatólag hat. A babás jóga ékes bizonyítéka annak, hogy a közös móka és játék a leghasznosabb, amit adhatunk a kicsiknek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top