Ezo

Egy nagypapa megható üzenete unokáinak

Szerencsés az, akit nagyszülei sokáig elkísérnek, támaszként, tanácsadóként, szerető és gondoskodó mankóként vannak jelen életében. James K. Flanagan is ez volt családja és öt unokája számára, akiknek az alábbi levelet írta halála előtt...

Kedves Ryan, Conor, Brendan, Charlie és kedves Mary Catherine,

Leányom, Rachel kitartó unszolása bírt rá arra, hogy megosszak veletek néhány fontos dolgot, amit az élet tanított meg számomra. Április 8-án, a 72. születésnapom estéjén vetem papírra ezeket a sorokat.

1. Mindegyikötők csodálatos ajándék Istentől, a családunk és a világ számára. Mindig gondoljatok erre, különösen olyankor, ha kétségek, félelmek gyötörnek benneteket.

2. Ne féljetek semmitől és senkitől, ha arról van szó, hogy életeteket a legteljesebb mértékben kiélvezzétek. Kövessétek álmaitokat, vágyaitokat, mindegy, hogy azok mennyire elérhetetlennek, vagy különlegesnek is tűnnek is számotokra. Az emberek többsége nem azt csinálja, amit igazán szeretne, mert félnek attól, hogy majd mit mondanak mások. Gondoljatok arra: ha ezek az emberek nem visznek csirkelevest a betegágyatokhoz, vagy nem állnak mellettetek, ha nehézségeitek támadnak, akkor nekik semmi közük a ti életetekhez. Nagy ívben kerüljétek ki ezeket a savanyú pesszimistákat, akik meghallgatják álmaitokat, és azt mondják: “Jó, de mi van akkor, ha…” A pokolba a “mit és ha” érvekkel! Tegyétek! Az életben a legrosszabb visszatekinteni és megállapítani: megtehettem volna és meg kellett volna tennem! Kockáztassatok, hibázzatok!

3. Minden ember egyforma, némelyek elegáns kalapokat vagy  fontos titulusokat viselnek, esetleg (egy ideig) hatalommal is rendelkeznek. Ők azt akarják, hogy ti őket többnek, különlegesnek tartsátok. Ők is hasonló kétségekkel, félelmekkel és reményekkel küzdenek, mint ti; ugyanúgy esznek, isznak, alszanak, szellentenek, mint mindenki más. Mindig tudakozódjatok az értőknél, de cselekedjetek mindig okosan és körültekintéssel.

4. Készítsetek egy listát arról, hogy mit is szeretnétek véghezvinni életetekben: utazni, különleges képességeket elsajátítani, egy különleges személyiséggel találkozni. Készítsetek hosszú listát, és minden évben töröljetek néhányat a a felsoroltak közül. Ne mondjátok: holnap (vagy a jövő héten, hónapban) megcsinálom. Akkor soha nem fogjátok véghezvinni. Nincs holnap, az egyetlen megfelelő időpont valaminek az elvégzésére a most.

5. Legyetek barátságosak, és minden erőtökkel törekedjetek arra, hogy másoknak, különösen a nálatok gyengébbeknek, félénkebbeknek és a gyermekeknek segítsetek. Mindenki hordoz magával valamilyen problémát és ezeknek az embereknek szükségük van az együttérzésetekre.

6. Ne lépjetek be a hadseregbe vagy valamilyen más olyan szervezetbe, amely ölésre tanít. A háború gonosz dolog. A háborúkat általában idős férfiak kezdeményezik, akik a fiatal férfiakat arra kényszerítik, hogy egymást gyűlöljék és elpusztítsák. Az öreg emberek túlélik és befejezik a háborút, éppen úgy, ahogy elindították: papíron, tollal. De oly sok jó és ártatlan élet pusztul el. Ha a háború valóban olyan fantasztikus – akkor miért nem állnak ki ezek a vezetők, akik a háborút megindították, maguk is a harcmezőre, és miért nem harcolnak?

7. Olvassatok könyveket, olyan sokat, amennyit csak lehet. A könyvek az öröm és az inspiráció forrásai. A könyvekhez nem kell elem vagy internetkapcsolat, mindenhova magatokkal vihetitek őket.

8. Legyetek tisztességesek.

9. Utazzatok: minden időben, de különösen, amíg fiatalok vagytok. Ne várjatok arra, hogy elegendő pénzetek összegyűlik, vagy a megfelelő időpont elérkezik. Ez soha nem jön el. Még ma váltsátok ki az útleveleteket!

10. Úgy válasszatok szakmát, hivatást, hogy szeressétek. Néhány dolog biztosan kemény lesz, de a hivatás okozzon örömet. Soha ne fogadjatok el egy munkát kizárólag a pénz miatt ez megnyomorítja a lelketeket.

11. Ne veszekedjetek! Az soha nem vezet eredményre, csak a másiknak okoztok fájdalmat vele. Minden alkalommal, amikor veszekedtem, vesztettem.

12. Mindig tartsátok be az ígéretet, amit egy gyermeknek tettetek. Soha ne mondjátok esetleg, ha valójában nemet akartok mondani. A gyermekek elvárják az igazságot adjátok meg nekik szeretettel és jósággal.

13. Soha ne mondjátok valakinek: szeretlek, ha nem igaz!

14. Éljetek összhangban a természettel, menjetek ki az erdőkbe, hegyekbe, a tengerekre, a sivatagba. Ez nagyon fontos a lélek számára.

16. Öleljétek meg azokat, akiket szerettek. Mondjátok meg nekik, milyen fontosak a számotokra. Ne várjatok, amíg késő lesz.

17. Legyetek hálásak! Van egy mondás, ami így hangzik: Ez egy nap az életünkben és ez a nap soha nem fog visszatérni. Ezzel a mottóval éljetek mindennap!

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top