Aktuális

Gazdaoldal

<?kep(1,left)?>Kedves Húgom!<br>Nagyon remélem, hogy most már visszavonhatatlanul itt van a tavasz, ezért hadd kezdjem ezt a levelemet egy olcsó, egyszerû, kertszépítési módszer ajánlásával! Sok olvasónk – nem ok nélkül – nehezményezi, hogy a virágosítás, a palánták megvásárlása sok pénzbe kerül...

Ezt szokták mondani az önkormányzatok illetékesei is, amikor arra biztatom őket, hogy a közterületeket díszítsék virágokkal. Nos, a legegyszerűbb módszer erre az, ha ismét divatba hozzuk a valamikori egynyári virágokat, azokat, amelyeknek a magját az állandó helyükre lehet vetni. A magok ott kikelnek a földből és – ha túlságosan sűrűn állnak – még ki is lehet ritkítani őket, és a kiszedett palántákkal a szomszédos területet beültetni. Ezzel a módszerrel nemcsak a Tóth Árpád javasolta bazsalikomot, violát és szarkalábat lehet szaporítani, hanem a csillagfürtöt, a rezedát, a bírósarkantyút, a búzavirágot, a körömvirágot, a nefelejcset, a csodatölcsért (kosárkát), a borzaskatát és így tovább. Persze, a magokat felásott, gondosan porhanyított földbe kell vetni meg gyakran öntözni, hogy minél előbb kikeljenek és virágba boruljanak. Egész nyáron, szorgalmasan nyitják tarka, élénkszínű virágaikat és vidámabbá, szebbé, otthonosabbá teszik a környezetünket!

Nem minden ilyen egyszerű! Többen írták levelükben (például Kisné Czeglédi Márta, Gyuláról), hogy annyira megtetszett nekik az április elején nyíló magnóliabokrok (liliomfák) pompás látványa, hogy maguk is szeretnének ilyen bokrot szaporítani. Hát ez, kérem, nem sok sikerrel kecsegtet, mert a liliomfa elvetett magja igen lassan csírázik, sokszor két-három évig elfekszik a földben, és közben a cserebogárpajor, a lótücsök, vagy a vakondok felfalja. Lehet szaporítani oltással vagy szemzéssel, de ehhez üvegház vagy fóliasátor szükségeltetik. Még leginkább a bujtással érdemes kísérletezgetni.

Nagy gondot kell most fordítani a pázsit szakszerű gondozására. Az ősszel vagy kora tavasszal vetett gyep szépsége, élettartama nagyrészt azon múlik, hogy most hozzájut-e elegendő táplálékhoz és ápoláshoz. A hetenkénti nyírás és az öntözés magától értetődő, azt azonban már hangsúlyoznom kell, hogy a rendszeresen nyírt gyep igen sok tápanyagot használ fel, amit pótolni kell. Erre a célra igen jól használható a Substral gyeptrágya, amely vízben azonnal oldódik, és az alapvető tápanyagokon kívül valamennyi mikroelemet is tartalmazza. Az öntözőcsőre csatlakoztatható kézi szórókészülék lehetővé teszi, hogy a műtrágyát gyorsan és külön fáradság nélkül jutassuk a gyepfelületre. Egy doboz gyeptrágya száz négyzetméter pázsitra elegendő.

A május favorit finomzöldsége a spárga. Bevallom, hogy számomra nosztalgiaétek is, mert szüleim házában a szezon idején minden nap került spárga a család asztalára, és azóta is a kedvenceim közé tartozik. A zöldspárgát érdemes a kiskertekben is telepíteni, mert ez a kötött talajokon is jól díszlik és feltöltögetés nélkül, sík felületen termeszthető. A sípjait akkor kezdik szedni, amikor tizenöt-húsz cm hosszúak. Levesnek, lengyelesen, mártásként és még sokféleképpen fogyasztható, de én nyersen is kedvelem. Kiváló zöldség a bakhát védelmében termesztett, halványított, fehérsípú spárga is, ez azonban elsősorban a könnyű homok, illetve homokos vályogtalajokon ajánlatos telepíteni.

A szőlőskertben most kell rögzíteni, a huzaltámaszhoz kötözni a termővesszőket, különösen a szálvesszőket, hogy a szél le ne törje a lengedező, lombosodó hajtásokat. Kötözésre rafiát vagy más, elkorhadó szerves kötöző anyagot használjunk, műanyag szállal, dróttal ne kötözzünk! Mihelyt a tőkék kilombosodnak, szükség lesz a permetezésükre peronoszpóra, lisztharmat és atka ellen, ezért elő kell készülni erre a feladatra is.

Hát ennyi fért a mai levelembe, kedves Húgom! Várom kérdéseidet, és sikeres kertészkedést kívánok neked és mindannyiatoknak!

Kelt Kertvárosban, a 2001. esztendő áprilisának végén.

“Az asztalomon paraszti csokor,

Bazsalikom, viola, szarkaláb,

Szemet vidító, kedves, egyszerű

Mezei tarkaság.”


(Részlet Tóth Árpád: Bazsalikom című verséből)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top