Aktuális

Szól a kakukk már?

"Fiaim szétszéledtek a szélrózsa minden irányában, benépesítik az erdõt, a világot. (...) Egyébként szélhámoskodom, fûnek-fának megjósolom, hogy meddig él, vagy bakterkedem, és a falusi ingaórák favázából ki-kikukkantva kakukkolok, hogy hány az óra." (Kosztolányi Dezsõ: Zsivajgó természet)

Ilyen megbocsátóan emlékezik meg kedvenc moralista költőm a kakukkról, erdeink költöző madaráról, mely most tért vissza Afrikának az Egyenlítőtől délre fekvő vidékéről, második hazájából. Most nálunk hallatja hangos szavát, amelyet még dalba is foglaltak: Szól a kakukk már?

Az Isten különös teremtménye ez a madár!

A tojó felkeresi valamelyik énekesmadár fészkét, lehetőleg éppen annak az otthonát, ahol őt is kiköltötték, és a dráma prológjaként mindenekelőtt elfogyasztja a fészekben talált tojásokat. Ezután a fészekbe rak egy kakukktojást, illetve valahol “megszüli” a tojását, a csőrébe fogja és óvatosan behelyezi a kiszemelt fészekbe.

A vészhelyzetet nem érzékelő dajkamadár kikölti az idegen tojást, amelyből tizenkét nap múlva bújik ki a kis kakukkfióka. A jóhiszemű dajka a hímjével együtt egész nap hordja a roppant falánk fiókának a bogarakat, a hernyókat, a pókokat, az pedig olyan gyorsan gyarapszik, hogy két hét múlva már betölti az egész fészket, folyton követelőzik, olykor a nevelőanyját is majdnem lenyeli falánkságában, míg végre öthetes korában önellátóvá cseperedik. És a dráma évről évre megismétlődik. Igaz, a kifejlett kakukkmadár igen hasznos, hiszen a szőrös hernyókat is felfalja, amelyektől a többi énekesmadár távol tartja magát. A galambméretű kakukkmadár őszig számolja szavával az éveket, és akkor szárnyra kél, hogy melegebb vidéken töltse a zord telet.

A szép május sokféle virága közül tudom, hogy Te is nagyon kedveled, Húgom, a gyöngyvirágot, amelynek fehér, ritkábban rózsaszín harangocskái most illatoznak. A megtermékenyült virágokból borsó nagyságú bogyótermések fejlődnek, amelyek őszre piros színűek lesznek. Ez a tarackokkal szaporodó, évelő növény a félárnyékos helyet kedveli, ezért a fák és bokrok alatt érzi magát igazán jól, főképpen, ha elegendő vízhez és tápanyaghoz is hozzájut. Az egész növény igen keserű glikozidát tartalmaz, ezért gyógynövényként is ismert. A tarackjából főzött teáját reumás testrészek bedörzsölésére használják, de a népi gyógyászat régebben szívbetegségek gyógyítására is jónak találta.

A veteményeskertben most kell kiültetni a melegigényes zöldségfélék palántáit (paradicsom, paprika, tojásgyümölcs, dinnye, cukkini, patisszon és így tovább). Ügyelj arra, hogy zömök, sok, egészséges, fehér gyökérággal rendelkező, három-négy lomblevelű palántát ültess, mert csak ezek viselik el visszaesés nélkül a helyváltoztatás stresszhatását!

Már ki lehet ültetni a kert ágyásaiba az egynyári virágok palántáit is, csak gondosan kell elrendezni a kis növénykéket: az alacsonyakat közelebbre, a magasakat távolabbra ültesd!

Itt van a balkonládák betelepítésének legfőbb ideje is. Nagyon fontos, hogy a műanyagból készült, vékony falú ládákat friss virágfölddel töltsd meg, de gondolj arra, hogy a viszonylag csekély földtömegben sűrűn állnak majd a növények, amelyektől erőteljes növekedést és bőséges virágzást várunk el, ezért nemcsak sok öntözővízre, de bőséges tápanyagellátásra is szükségük lesz. Erre kiválóan alkalmas módszer az, hogy minden virágtő alá helyezünk egy Substral Osmocote Plus tablettát, amely hat hónapra elegendő tápanyaggal látja el folyamatosan a növényeket. A már betelepített balkonnövényeket hetente egyszer kell megöntözni Substral tápoldattal. Ez valamennyi makro- és mikroelemet tartalmazza.

Ennyi fért a mai levelembe, kedves Húgom. Várom kérdéseidet, és igyekszem azokat gyorsan megválaszolni, mint ahogy azt eddig is tettem. Mindannyiatoknak sikeres kertészkedést kívánok!

Kelt Kertvárosban, a 2001. esztendő májusának elején

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top