Aktuális

Jogom van a boldogsághoz

<?kep(1,left)?>Az a wellness, hogy jó döntéseket hozok, és hogy orvosoltatom a migrénemet? - kérdezte döbbenten egyik barátnõm, amikor beleolvasott a készülõ cikkbe. Igen, az is a wellness. Bármilyen meglepõ, ezek az "apróságok" is a wellness körébe tartoznak, hiszen segítenek abban, hogy jobb legyen a közérzetünk, az egészségünk, és hogy boldogabb életet élhessünk.

Több, mint húsz éve indult útjára Amerikában a wellness-mozgalom, hívei eleinte inkább a harminc-negyven év körüli nők voltak, de mára már kortól és nemtől függetlenül egyre többen alakították át életüket a wellness jegyében. A wellness lényege, hogy tegyünk meg mindent azért, hogy egészséges, hosszú és jó minőségű (tehát boldog) legyen az életünk. Ezek nemcsak hangzatos szavak, hanem komoly program segíti mindazokat, akik szeretnének áttérni az egészséges életmódra, akik szeretnék megízlelni a “wellness-boldogságot”. A program nem tartalmaz különleges elemeket, hiszen többek közt az egészséges táplálkozásra, az ideális testsúly megtartására, a rendszeres mozgásra, a stressz elleni harc fontosságára, a betegségmegelőzésre, a testi-lelki problémák megoldására és a káros szenvedélyek mellőzésére helyezi a hangsúlyt. Mégis, ha a wellness minden elemét figyelembe vesszük, és megpróbáljuk a program szerint alakítani mindennapjainkat, teljesen megváltozhat az életünk.

Áttáncolt esték és jó döntések

A rendszeres sport a wellness alapja. A szakértők úgy vélik, heti három alkalommal végzett, húsz perces (vagy hosszabb) tréninggel jobb eredmény érhető el, mint hetente egyszeri, egy órán át tartó edzéssel. A fizikai aktivitás célja a keringési rendszer karbantartása, az állóképesség növelése. A szabadban végzett sporttevékenységek – kocogás, túrázás, kerékpározás, úszás, gyaloglás – közel állnak a wellness szellemiségéhez, de az áttáncolt esték, vagy az aerobik teremben “elszenvedett” órák is hatásosak lehetnek. Már Magyarországon is alakultak wellness-klubok, ahol szakemberek mérik fel az újonnan érkezők fizikai állapotát, majd egyénre szabott, orvosok által összeállított edzéstervet készítenek számukra. Ezekben a termekben hozzáférhető a Wellness gyakorlati segédlet című kézikönyv is. A szerző, Bakos Péter eredetileg csak trénereknek szánta a könyvet, de rájött, hogy az “amatőrök” és a kezdők is kíváncsiak arra, miként valósítható meg a wellness a mindennapi gyakorlatban. A wellness-klubok annyiban különböznek a konditermektől, hogy több kardiogép (futópad, lépcsőző, kerékpár) várja a vendégeket, hiszen az állóképesség növelése elsősorban ezekkel érhető el, számos fizikai teszt készítésére van lehetőség, és a súlyzós edzésprogramot másképpen tervezik meg, mint a body building termekben. (A wellnessben a súlyzós edzés célja a kiegyensúlyozott izomrendszer fejlesztése, a feszes izmok kialakítása, és nem a testtömeg növelése.)

A rendszeres mozgás nemcsak a test, hanem a lélek számára is rendkívül hasznos: kimutatták, hogy intenzív testmozgás esetén endorfinok, vagyis “boldogsághormonok” szabadulnak fel a szervezetben, és ez okozza, hogy edzés után szinte mámoros fáradtságot érzünk. A stressz és a feszültség oldásának is egyik leghatásosabb eszköze a sport. A komoly, hosszan tartó stresszhelyzetet gyakran munkahelyi problémák idézik elő. Az amerikai wellness-szakemberek szerint ilyenkor célszerű mérlegelni, nem kellene-e másik, talán kevesebb feszültséget tartogató munkahelyet (vagy munkakört) választani. A külföldi tapasztalatok szerint a wellness hívei idővel könnyebben hoznak döntést, ráadásul ezek általában jó választásnak bizonyulnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top