Aktuális

Mehndi, avagy az indák mûvészete

<?kep(1,left)?>A mehndi szó a henna növény hindi neve, és ezzel a szóval illetik magát a festés mûveletét is, amely több ezer éves hagyományokon nyugszik. Európába a testfestés divatja hozta el, hiszen a mehndi szép és nõies, ráadásul a tetoválással ellentétben nem marad meg örökre a bõrön. Sminkmesterünk, Dévényi Kathy a testfestés különbözõ módjait mutatja be.

Indiában és az arab világban a mehndi szertartásnak számít. Bizonyos családi ünnepek – esküvő, gyermekszülés – előtt a női rokonok összejönnek, s akár huszonnégy órát is együtt töltenek és festenek. Közben beszélgetnek, pihennek és teljesen elmerülnek az indák, a különböző jelek rajzolgatásában.

Először főzetet készítenek: kevés vízbe indiai fekete teát, szegfűszeget és tamariszkuszbalzsamot főznek össze, majd egy órán át forralják. Ebből kevernek lassanként annyit a hennaporhoz (ehhez a henna legfiatalabb hajtásait leszedik, megszárítják, porrá őrlik), hogy az fogkrém sűrűségű legyen. A végén öt-hat csepp eukaliptuszolajat kevernek bele, és lefedik.

Tizenkét órán át állni hagyják, és csak utána kezdenek a mehndi rajzolásába. Rajzolhatnak pálcikával vagy írótölcsérrel. A rajzolat elkészítése után a hatóidő általában hat-tizenkét óra.

A bőrön legtöbbször a narancssárgától a vörösesbarnáig terjed a színe, de a bőr saját árnyalata is befolyásolja a végeredményt. Fixálni citromlé és cukor keverékével szokták, hogy még sötétebb és tartósabb legyen. A hatóidő után szárazon ledörzsölik a bőrről, és bekenik a felületet eukaliptuszolajjal.

A fentiekből is látszik, milyen mérhetetlen nyugalom szükségeltetik a hagyományos mehndi elkészítéséhez. Ezért csak az fogjon bele, akinek van türelme és ideje a legalább három órán át tartó festésre, amelynek eredménye annál tartósabb lesz, minél türelmesebb volt a szépülni vágyó alany. A festés egy-másfél hétig marad meg a bőrön.

A mehndifestéshez szükséges kellékek az indiai tárgyakat árusító üzletekben vásárolhatók meg.

Miután a mehndi mindmáig a hagyományos, hosszadalmas módon készül, Európában inkább a gyorsabb és modernebb változatát alkalmazzák, hiszen a minták egyszerűbben és szinte pillanatok alatt megrajzolhatók a speciális tattoofilccel, amely több színben kapható az illatszerüzletekben.

Figyelem: nem helyettesíthető a szemhéjra használt tusfilccel, mert az elkenődik! Festékanyaga megtapad a bőrön, és ha három-négy órán át nem éri víz, akkor három-öt napig tartós marad. Ezzel könnyebb rajzolni, és gyakrabban változtathatjuk a mintákat.

A legegyszerűbb variáció azoknak hasznos, akik gyorsan szeretnek elkészülni, de azért kedvelik az egzotikus külsőt. Ez pedig nem más, mint a matrica, amely a képen látható módon gyorsan felvihető a bőrfelületre és viszonylag gyorsan el is távolítható, fürdés közben le lehet dörzsölni, vagy babaolajjal letörölhető.

*Kézfejek*

A hennaporból és -olajból kevert masszát hegyes fogvájóval kenjük fel a bőrre, míg hat óra elteltével így fest a bőrbe felszívódó festékanyag, amely természetesen nem mérgező és nem károsítja a bőrt

*Lapockára filccel*

Lépésről lépésre így alakul ki a speciális filccel festett minta a lapockán

*Hennás váll*

Cukros citromlével fixáljuk a bőrön a hennafestéket, amelyet száradás után letörlünk, s helyén marad a bőrbe ivódott rajzolat

*Matrica*

A használati utasításnak megfelelően a matricáról a fóliát lehúzzuk, a mintacsíkot vizes szivaccsal a bőrre simítjuk, majd a fedőpapírt lehúzzuk róla.

*Köldök*

A köldök körül fekete tattoofilccel festettük a mintát, amelyet kicsi ragasztott díszek, bindik színesítenek

Smink: Dévényi Kathy

Fotó: Szabó Adél

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top