Aktuális

A ringben tigris, civilben Madár

Nagyon különbözik a profi ökölvívás az amatőrtől?
– A technikai alapja ugyanaz, de a profiban nincs fejvédő. Ráadásul hárompercesek a menetek, nyolc-tíz egymás után.


Fizikailag is sokkal nehezebb?
– Nem tudom, annál többet nem lehet edzeni, mint amennyit amatőrként dolgoztam. Ott is megszakadtam, itt is megszakadok. Inkább az a lényeg, hogy megtanuljam beosztani az erőmet.


Meddig juthatsz el profiként?
– Reális esélyem van a világbajnoki címre.


Akkor te is bekerültél a hivatásos mókuskerékbe, árucikké válsz, kezdenek sztárt faragni belőled…
– Igen, ha úgy tetszik, “fölépítenek”, s egyre nehezebb ellenfeleket találnak nekem, és ha őket meg akarom verni, nekem is egyre jobbnak kell lennem.


Mennyi idő kell a nagy címmérkőzésig?
– Másfél év, tehát körülbelül tíz meccs.


Milyenek ezek az úgynevezett felkészítő ellenfelek? Rossz bokszolók, vagy olyanok, akik már nem akarnak győzni, vagy kiöregedtek?
– Ők már főleg a pénzért bunyóznak, de vannak köztük olyanok, akik meglepetést okoznak néha. A negyedik meccsemre odahoztak egy gyereket, aki öt kilóval nehezebb volt nálam, és olyat ütött, mint a lórúgás. Azért a negyedik menetben sikerült kiütnöm.


A te súlycsoportodban már nagyon nagyokat ütnek.
– Ez tény, például én is.


Attól nem tartasz, hogy túl sokat kapsz, magyarán, hogy szó szerint hülyére vernek?
– Időben abba kell hagyni, és nagyon oda kell figyelni a védekezésre.


Te kitűztél határidőt magadnak?
– Aláírtam egy hároméves szerződést, amelyből hátra van még kettő, és talán még ennyit ráhúzok. Ha közben úgy érzem, hogy nem megy, akkor azonnal abbahagyom.


Most hány éves vagy?
– Huszonnyolc, úgyhogy harminckettő körül még jó formában vonulhatok vissza.


Sokat keresel profiként?
– Abban bízom, hogy mire eljutok a világbajnoki címig, pénz is lesz. Egyelőre felélem azt, amit keresek.


Tudsz bánni a pénzzel?
– Néha igen, néha nem, de alapvetően nem vagyok spórolós. A pénz arra való, hogy elköltsék. Nem vagyok smucig, nincs olyan koldus, aki, ha bekopog az ablakomon, hogy vegyek újságot, ne kapna egy százast. Magamra kevésbé költök, adni viszont nagyon szeretek.


Volt már olyan, hogy úgy mentél a ringbe, hogy féltél az ellenféltől?
– Soha.








Alekszandr Gerasenko veszít
Ott áll egy hatalmas izomtorony, vicsorogva, és nem félsz?
– Izgulni lehet, de tudod, hány ilyen izomagyút ütöttem le? Rengeteget. Bementem, és kismiska voltam hozzá képest, aztán a végén mégis ő kapott többet. Bokszoltam már olyan ellenféllel is, aki úgy nézett ki, mint egy baba, de kősziklarepesztő ütései voltak. Nagyon megtévesztő a külső.


Tehát nyugodtan sétálsz ki a szorítóba?
– Van bennem egy kis izgalom, de ez természetes, és szükséges is. A meccs előtt mindig fel kell készülni, lelkileg is. Ha úgy érzem, hogy kicsit letörtebb vagyok, vagy fáradt, iszom egy kávét. Közben olyan régi emlékeket elevenítek föl magamban, mint amikor megnyertem a vb-t a kubai kétszeres olimpiai, kétszeres világbajnokkal szemben. A szellemi rákészülés nagyon fontos. Most olvasok egy könyvet, Jungtól.


Mit olvasol?
– Az emberről és szimbólumairól szóló könyvét olvasom, amelyben a tudatalattiról beszél.


És ez hogy is függ össze a boksszal?
– Lehet, hogy ez hülyeség, de én arra gondoltam, hogy annak idején a világbajnokság előtt két hónappal hatalmas változáson mentem át. Egyszerűen nem lehetett rám ismerni, valahonnan eljött az a higgadtság, nyugalom, amelyik nem volt rám jellemző azelőtt. Elkezdett érdekelni, hogy is van ez.


Sokat foglalkozol a pszichológiával?
– Nem, erre is csak mostanában kaptam rá. Az ember szép fokozatosan jut el egy olyan érettségi szintre, amikor meg tud birkózni egy ilyen könyvvel. Pár éve úgy dobtam volna el ezt a könyvet, hogy még most is repül. Most meg valahogy megtalált. Leülök a könyvhöz, mellettem van az idegen szavak szótára, és olvasom. Eleinte kétszer-háromszor is átrágtam magam egy bekezdésen, aztán lassan belejöttem.


Azt ne mondd, hogy németül olvasod Jungot, mert akkor én most kimegyek.
– Dehogyis, angolul.



– Na jó, ez csak vicc volt! Ez az első Jung, amit olvasok. Bementem a könyvesboltba, és kerestem valamit a pszichológiáról, hogy mélyebben belelássak az emberbe, meg jobban megismerjem magamat, mert rejtély vagyok magam előtt is. Nem tudományos szinten, csak úgy hétköznapian, hogy egy kicsit jobban értsem az egészet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top