Aktuális

Zûrök az ágyban

"– Melyik a férfiak azon betegsége, amelyik legalább annyi nõt is érint? – A férfi szexuális zavarok." A viccrõl megoszlanak a vélemények, de a tény kétségtelenül igaz. Egy kutatás szerint a magyar férfiak csaknem fele küzd valamilyen szexuális problémával, közülük a leggyakoribb a merevedési zavar.





Mégis, csupán az érintettek egytizede fordul orvoshoz, és beszél gondjairól. Pedig beszélni kell róla, leplezetlenül. Mi most elkezdjük…

Az ELTE Pszichológiai Intézete és a Marketing Centrum Országos Piackutató Intézet reprezentatív vizsgálatot készített a magyar felnőttek szexuális életéről. A megkérdezett férfiak válaszai alapján kiderült:

47 százalékuk küzd valamilyen szexuális zavarral, s 28 százalékuk – különböző mértékű – merevedési elégtelenségről számolt be.

A merevedési zavart komolyan kell venni, nem csupán azért, mert a szexuális élet hozzátartozik a harmonikus partnerkapcsolathoz, hanem azért is, mert a panasz összefügghet olyan más, súlyos betegséggel, amelynek esetleg egyéb tünete még nincsen. A jelenség leggyakrabban érrendszeri betegséggel függ össze. (Egyes források szerint a panaszok 30-50 százaléka érrendszeri bajokra vezethető vissza.) Ezek közül is leggyakrabban cukorbetegség vagy magas vérnyomás áll a háttérben, de magas koleszterinszint is okozhat szexuális problémákat. A merevedési zavar a magas vérnyomásban szenvedő férfiak kétharmadánál fordul elő, s a szexuális zavarban szenvedők 60 százalékának koleszterinszintje magas.
A jelenség előfordulása a kor előrehaladtával nő, ahogyan egyre gyakoribbá válnak az érrendszeri panaszok is. Természetesen lelki okok is vezethetnek merevedési elégtelenséghez. Azt, hogy milyen tényezők felelnek a tünetekért, szakembernek kell eldönteni.





Nem szégyen!


A panaszok ugyan nagyon gyakoriak, orvoshoz azonban csak kevesen fordulnak. A szexuális élet, különösen akkor, ha problémás, kínos témának számít. Ráadásul a nőkhöz képest a férfiaknál kétszer nagyobb a valószínűsége, hogy elodázzák orvosuk felkeresését. S ha el is mennek a szakemberhez, húsz százalékuk később keresi fel őket, mint kellene.A merevedési zavar komoly, de kezelhető betegségekkel állhat kapcsolatban! Ezért bátorítsuk partnerünket, hogy nincs egyedül ezzel a problémával, vegyen tudomást róla és tegyen ellene!

Miért nem kezeltetik magukat?

* A merevedési zavart nem tekintik betegségnek: 71 százalék

* Tartanak attól, hogy a szexuális panaszaik megbeszélése zavarba hozza orvosukat: 68 százalék

* Félnek attól, hogy nincs megoldás szexuális problémáik kezelésére: 76 százalék
(Az Egyesült Államokból származó adat.)


Impotencia

Impotenciáról akkor beszélünk, ha a közösülések felében nem jön létre erekció, vagy elégtelen ideig tart.


Amit még érdemes tudni:





* A méretről:

Nincs összefüggés a hímvessző  nyugalmi és erekciós mérete között.

* Az időről:

A szexuális ingert követően akár három másodpercen belül létrejöhet merevedés.

* A káros szenvedélyekről:

Erős dohányosoknál és krónikus alkoholistáknál csökken az erekciós képesség.

Ha inger érkezik…

A férfi nemi szervek működésének – azon belül is az erekció folyamatának – megértéséhez elkerülhetetlen anatómia ismereteink fölelevenítése. A hímvessző nagyobbrészt merevedésre képes szövetből épül föl. Ez a speciális szövet három oszlop alakú testet alkot: két barlangos testet és a köztük futó harmadik, szivacsos szerkezetűt, ez utóbbin halad át a húgycső, amely a pénisz végén, a makkon nyílik.
Szexuális inger hatására a barlangos testek apró artériái kitágulnak, a vért elvezető vénák pedig összenyomódnak. Így a barlangos testek szövetei vérrel telnek meg, s ennek következtében a hímvessző megmerevedik, megvastagszik, és meghosszabbodik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top