Aktuális

Kizökkent a világ – II. rész







Dr. Urbanics Kinga pszichiáter, a Memória Alapítvány munkatársa: A feledékenységet érzékelheti maga a beteg vagy valamely hozzátartozója
Az egész család betegsége


A pontos diagnózis nem csupán egy teszt, hanem egy hosszú vizsgálatsor alapján mondható ki. Nem mindegy ugyanis, hogy Alzheimer-kórról van-e szó, amely jelenleg nem gyógyítható, és nem is állítható meg, vagy érrendszeri betegségről. Ez utóbbi esetében ugyanis gyakran érhető el javulás vagy szinten tartás. Az érelmeszesedés folyamata befolyásolható a vérnyomás beállításával, a koleszterinszint csökkentésével, gyógyszeres kezeléssel, életmódváltással. A kezelés nyomán az agysejtek több oxigénhez jutnak, szinte fellélegeznek, és jobban is működnek. A család betegsége, mondják a hozzátartozók. És igazuk van!


Egy ilyen beteggel ugyanis nagyon nehéz az együttélés. Nehéz helyzetben vannak azok is, akik valakire vagy valamilyen intézményre szeretnék bízni betegüket. A szellemi hanyatlást a társadalom sokkal nehezebben tolerálja, mint a testi bajokat, így például otthonra ingyenes, tartós szakápolási szolgálat sem jár nekik, és a szociális otthonok is vonakodnak befogadni őket. Márpedig egy demensbeteg egy idő után állandó felügyeletet igényel, sokszor nem tudja ellátni magát. Tapasztalat, hogy a családokban általában egy hozzátartozó cipeli a terheket, csak ritkán osztják meg azokat. Ha hozzátesszük, hogy a nyolcvanöt évesnél idősebbek körében ötven százalékos a betegségek valamelyikének előfordulási aránya, a helyzet aggasztó. Hatvanöt év felett is tíz százalékról beszélhetünk, tehát körülbelül kétszázezer emberről!


Leszámolás egy téveszmével






Mindezzel együtt azt a véleményt, mely szerint idős korban természetes, hogy az ember memóriája romlik, Urbanics doktornő előítéletnek tartja. – Az idős kor önmagában nem jár a szellemi összteljesítmény hanyatlásával – mondja. – Ha a gondolkodás kicsit lassul is, az élet során szerzett tapasztalatok, szintéziskészség ellensúlyozza ezt. Gyakori, hogy az idősebbek szívesebben és sokszor beszélnek régi élményeikről, de ez önmagában nem jelenti azt, hogy a jelenlegiekre nem emlékeznek. Nekik sokszor a régmúlt fontosabb, hiszen akkor voltak fiatalok, azokat az élményeket élték át teljes intenzitással, és a mindent megszépítő emlékezet segítségével számukra kedvező módon őrizték meg azokat. Az egészséges öregségre tehát a közhiedelemmel ellentétben nem a feledékenység, a szenilitás, hanem a bölcsesség és a belátás jellemző. Belátás, amelyre szükség volna e betegség megítélése és a segítségek kialakítása körül is.

Memória Alapítvány


A Memória Alapítványt a szellemi leépülésben szenvedők gyógykezelésének, gondozásának segítésére hozták létre hozzátartozók és szakemberek. Elsődleges célja az ismeretterjesztés. Évente egyszer, decemberben Memória Napot rendeznek. Szakápolóképzéssel és hozzátartozói klub működtetésével is foglalkoznak. Igyekeznek országosan összefogni, támogatni a helyi kezdeményezéseket is. Öt éve működtetnek egy napközi foglalkoztatót Budapesten, ahol hetente egyszer – térítés nélkül – fogadják az amúgy családi körben élő demensbetegeket. A napköziről és minden egyéb igénybe vehető lehetőségről, szakmai kérdésekről adnak felvilágosítást az alapítvány információs vonalán (352-8232) minden hétköznap 16-20 óra között. Az alapítvány levélcíme: 1277 Budapest Pf.: 105.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top