Aktuális

Méz: az életünk megédesítõje – II. rész

Ínyenc mézek

Minden virágnak és ennek megfelelően a méznek is más az íze, illata, amelyért a pollenben, valamint a nektárban található eltérő aromák a felelősek. Az igazi ínyencek nem érik be a jól ismert akáccal, hárssal, vegyes virágmézzel, hanem olyan édes nedű után kutatnak a delikátesz üzletekben, vagy őstermelőknél, mint a kissé kesernyés ízű fenyőméz. Különlegességét az adja, hogy a méhek ebben az esetben nem a pollent vagy a nektárt gyűjtenek be, hanem a fenyőtűt dézsmálják meg, ebből pumpálják ki az édes szaftot, és a saját testükből származó fermentáló anyagokkal dolgozzák össze. Ezért a fenyőméz duplán tartalmaz értékes összetevőket.
Akik szeretnék fokozni az élvezeteket, azoknak ajánljuk, próbálják ki a citrus illatú narancsvirág mézet. Az enyhén gyógynövényes aromájú levendula, vagy a kicsit erősebb ízű eukaliptusz mézet. A luxus luxusának számit az enyhén kávé ízű mexikói kávévirág méz.

Betegségek ellensége

Korabeli feljegyzések szerint a mézzel több, mint háromszázféle betegséget gyógyítottak. A modern orvostudomány is bebizonyította, hogy mindennél jobban erősíti az immunrendszert, a szívizom működését. A megfázás, hurutos betegségek gyors gyógyítója, csillapítja a köhögést, új erővel ajándékoz meg kimerültség esetén. Támogatja a máj működését, kedvező hatást gyakorol a test vízháztartására. A legtermészetesebb hashajtó, az izmok első rendű táplálója, oldja a stressz miatti feszültséget, és álomba ringat. A sebek fertőtlenítője, mert a sebnedvet a benne lévő baktériumokkal, mérgekkel magához vonzza, felgyorsítja kifelé áramlásukat. Kiválóan kezelhető vele a vesepanasz, a vérkeringési betegségek, valamint a vérszegénység is.

Hogyan élvezzük?

* Ne melegítsük a mézet, vagy a mézes italokat, mert a hő tönkreteszi a gyógyító anyagokat.

* Meleg, de ne forró teában keverjük el a mézet.

* A sötét színű erdei méz hatékonyabb, mint a világos, mert természetes festékanyaga gyulladást gátlóként hat.

* Kombináljuk az édes és a fanyar ízeket: fekete kenyérre kenjünk édes akácmézet, vajas croissantra fanyar fenyőmézet.

* Ha a méz kikristályosodik, állítsuk 30-35 fokos vízbe az üveget, és újra folyékonnyá válik.

* A krémes méz kenyérre, a folyékony inkább italba való.

* A méz korlátlan ideig tárolható és megőrzi értékes hatóanyagait, ha levegős, sötét helyen, 14 és 18 Celsius fok körüli hőmérsékleten tároljuk.

* A cukorbetegeknek és fekélybetegeknek nem javasolt a méz fogyasztása.

* Egyszerre ne együnk túl sok mézet, inkább reggel és este egy kávéskanálnyit.

* Aki mézzel édesít cukor helyett, ritkábban kívánja a tortákat, cukrokat, csokoládékat.

* Az a méz, amelynek gyenge az íze és az illata, valószínűleg hamisítvány. Rendszerint kukorica keményítőből nyert izocukorral dúsítják, melyet szinte lehetetlen kimutatni, annyira hasonlít az igazira.

Bioméz titka

Vannak olyan mézek, melyeket tárolhatunk akár egy éven keresztül is, mégsem kristályosodnak ki. A titok nyitja a magas hőfokra hevítésben rejlik, amelynek során sajnos elveszíti a borostyánszínű nedű az ásványi anyagok és a nyomelemek egy részét. A natúr, vagy ahogy manapság nevezik, biomézek nem esnek át ezen a hőkezelési eljáráson, ezért gyorsabban megikrásodnak, viszont maradéktalanul átadják a természet erejét.

Energiabomba

A méznek nagyon magas az édesítő ereje, ezért sütéskor ne használjunk mást. Ha mézes szószt készítünk, mindig tegyünk bele kevéske savanykás gyümölcsöt, ez teremti meg az egzotikus ízharmóniát. Desszertként szolgáljunk fel mézbe mártott gyümölcsöket.

Mézes energiaital:

2 pohárhoz: 5 sárgarépa, 1 nagy alma, 1 nagy körte, kevéske narancshéj, 1 teáskanál búzacsira olaj, 2 teáskanál virágméz.

Vágjuk össze a gyümölcsöket, facsarjuk ki, majd a friss préseléshez keverjük a narancshéjat, a búzacsíra olajat, és a mézet. Rengeteg vitamin, összesen 140 kalóriát tartalmaz, és 10 perc alatt elkészíthető.

Méz 1×1

Ahány méz, annyi gyógyerő:

* Akácméz: Köhögést csillapító, fertőtlenítő, méregtelenítő.

* Hársméz: Lázas betegségek enyhítője, györcsoldó, hörghurut gyógyítója.

* Gesztenyeméz: Trombózis megelőzésére, visszértágulat mérséklésére.

* Kakukkfűméz: Jó emésztést elősegítő, puffadás megszüntetője, a gyomor és a belek fertőtlenítője.

* Hajdinaméz: Csökkenti az idegfeszültséget, leküzdhető a kimerültség.

* Galagonyaméz: Szíverősítő, keringési zavar esetén vagy infarktus után kimondottan ajánlott.

* Lucernaméz: Csontok erősítője.

* Repceméz: Gyomorsav lekötője.

* Hangaméz: Húgyúti fertőzések, prosztata problémák, fizikai és lelki levertség orvosolhatók.

* Lóhereméz: Lelki megterheléskor, depresszió esetén és húzódások megszüntetésére.

* Rozmaringméz: Hólyaggyulladás, felfázás, fizikai kimerültség esetén.

* Gyermekláncfű méz: Vese- és hólyagbántalmakra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top