Aktuális

Testformálás billegõ deszkán

A tengerentúlról robbant az edzõtermekbe a fitnesz új sztárja, a Core Board deszka, amelyet feltalálója eredetileg rehabilitációs célokra fejlesztett ki. A billegõ deszka egyedülálló testmozgást kínál, amely nem csupán feszesíti az izmokat, égeti a zsírt, hanem még a rossz testtartásból fakadó károkat is helyrehozza.




Alex McKechnie-nek, a kanadai focicsapat gyógytornászának elege volt sportolói állandó sérüléseiből: erősíteni és javítani akarta testtartásukat, megszilárdítani a bokájukat, a térdüket, és közben kezelni a sérüléseiket. Rájött, hogy olyan tornaszerre van szüksége, amely egyszerre háromirányú mozgást tesz lehetővé – és kitalálta a billegő deszkát: az egész testet előre-hátra, oldalra és kereszt irányban is megmozgatja. A siker olyan átütő volt, hogy páciensei a rehabilitációs programot be akarták építeni mindennapi edzésükbe, hétköznapjaikba is. Ekkor McKechnie egy sportszergyártó céggel karöltve továbbfejlesztette a deszkát, s ez már a mélyizmokat is megdolgoztatta. Azonnal a fitnesz termek sztárjává vált.

Egyenes hát





A Core Board (ejtsd: kor bord) deszka billeg és visszapattan. Ahogy elmozdulunk az egyik irányba, a deszka finoman visszabillent a másikba, s így az izmok nyomban szembeszállnak, és mozgásba lendülnek. Vagyis a billegés “feltüzeli” a mélyizmainkat, hogy összpontosítsák erejüket, valamint a testünk tartsa meg az egyensúlyát. Az ember magabiztossá válik, amint kiegyensúlyozta az imbolygást, és máris jöhetnek a különböző gyakorlatok, melyek a test legmélyebb rétegeiben lévő izmokat edzik. Ettől javul a tartásunk, megszűnik a hátunkban a fájás, jobb lesz az állóképességünk, a vérkeringésünk, a koordinációs képességünk, és testünk rugalmasabbá válik, hiszen egyszerre dolgoztatjuk meg minden izmunkat. Ráadásul úgy szabadulhatunk meg 500 kalóriától, hogy közben nem ömlik rólunk az izzadság.

A deszka másik előnye, hogy nem veszi úgy igénybe az izületeket, a csigolyákat, a gerincet, mint egy hagyományos fitnesz edzés, és azok is egyensúlyozhatnak rajta, akik kopás, gerincferdülés vagy egyéb problémákkal küzdenek. (Persze az orvos tanácsát ilyen betegségek esetén nem árt előtte meghallgatni!)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top