Aktuális

Gyermekeinknek is hasznos a homeopátia

Napjaink egyik újra felfedezett tudománya, a homeopátia jól használva minden életkorban segítségünkre lehet.

Gyerekeink immunrendszerét erősíthetjük meg alkalmazásával, vagy a náthás-influenzás időszakokban gyorsabban, biztosabban gyógyíthatjuk a kicsiket.





Mi a homeopátia?

A gyógymód rendszerbe foglalója a kétszáz éve élt német orvos, gyógyszerész, vegyész, dr. Samuel Hahnemann volt. A homeopátiás szerek természetes alapanyagokból (növényi, állati, ásványi eredet), speciális eljárással készülnek, általában apró golyó alakúak. Az orvos a gyógyszert az úgynevezett hasonlósági szabály (simile elv) alapján választja ki. A gyógyítás nemcsak a beteg szervre irányul, hanem a testi-lelki harmónia teljes visszaállítására törekszik, vagy betegség-megelőzésre szolgál.

– Magyarországon homeopátiás kezelés csak orvosi képzettséggel végezhető, így a homeopátiás gyermekorvosok valamennyien szakvizsgával rendelkeznek – mondja dr. Molnár Mariann gyermekorvos-homeopata. – A homeopátiás gyermekgyógyászat egyébként csak annyiban tér el az általános gyermekgyógyászattól, amennyire az általános gyógyászat a gyermekgyógyászattól. A gyerek kevés szóbeli információt tud adni magáról, netán semennyit, ha egészen kicsikről van szó. Így aztán nagyon sok múlik a szülő megfigyelésein, illetve a doktor is főként arra hagyatkozik, amit lát és tapasztal.


Egyedi ember, egyedi betegség






Mikor forduljunk homeopátiás orvoshoz? Két esetben érdemes. Az egyik, ha gyermekünk épp egy aktuális betegségben szenved, náthás, köhög, lázas stb., tehát akut problémájára keres a szülő megoldást. Ilyenkor a vizsgálat után tüneti szereket kap a kicsi, hogy az adott betegsége elmúljon. Ebben az esetben az a fontos, hogy ezek a tünetek mennyiben térnek el a szokványosaktól, gyermekünk influenzája menyiben más, mint a többieké.

A másik lehetőség, ha krónikus problémáról van szó, ez lehet nagyon súlyos betegség is, például asztma vagy allergia. Ilyenkor is el kell mondani, mik a tünetek, s ezek mennyiben egyediek, de ennél még fontosabb, hogy a beteg miben különbözik mindenki mástól, akinek hasonló baja van.

– Tudni kell – ha például lázasan érkezik a kicsi –, hogy homeopátiás lázcsillapító nincs! Az egész betegséget nézzük, és ha arra jó szert adtunk, akkor maga a láz is csillapodni fog. A homeopátia lényege, hogy mindig a komplex betegséget és a teljes embert szemléli; nem a kórt, hanem a személyt gyógyítjuk. Segítjük a szervezetet abban, hogy saját gyógyító mechanizmusai dolgozhassanak – állítja Molnár doktornő.






Két szülő többet mond


Aki először jön homeopátiás orvoshoz, vagy nem tud semmit a homeopátiáról, csak halott róla, az gyakran megijed, hogy neki bizony fogalma sincs, mit is kell mondania.

– Én mindig azt mondom a szülőknek, hogy lehetőleg mindent mondjanak el. Úgy kell innen elmenniük, hogy mire kimennek az ajtón, addigra gyereküket már soha többet ne keverhessem össze senkivel – mondja szakértőnk.

A szülő lehet ugyan elfogult a gyermekével szemben, ez természetes, de ha eredményt akar elérni, akkor pontos jellemzésre van szükség, nem érdemes szépíteni.

Szerencsés, ha a homeopata orvoshoz nem csak a mama vagy a papa viszi el a gyereket, hanem a szülőpár együtt. Előfordul, hogy még vitatkoznak is a csemete tulajdonságain, de ez nem baj! Természetesen a gyereknek is ott kell lennie a rendelésen. Ha egy-másfél órát együtt tölt velük az orvos, sok fontosat már ő is meg tud állapítani a kis betegről és szüleiről, viszonyaikról. Molnár doktornő hangsúlyozza is: ha a homeopátiás gyermekorvosnak nincs is pszichológiai képzettsége, de ez irányú fogékonysága mindenképpen lényeges.
A homeopátiás rendelőben mindig történik „normál” orvosi vizsgálat is, mint a hagyományos rendelőkben, és ezt egészíti ki egy speciális kérdéssor. Az első találkozás alkalmával a rendelés jóval hosszabb ideig tart, mint később, de még egy “egyszerű” náthánál is legalább fél órára van szükség, hogy a megfelelő szert kiválaszthassák.
– Ha krónikus betegséggel keresnek fel, előtte több mint tízoldalas “házi feladatot” postázok, ezt előre ki kell tölteni a szülőknek. Ebben rengeteg kérdés van, testi és lelki jellemzőkre egyaránt kíváncsi vagyok – mondja dr. Molnár Marianna.
Gyermekeinknek is hasznos a homeopátia – II. rész>>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top