Aktuális

Tincs ami nincs

Szépségünk egyik sarkalatos pontja a hajkoronánk. Csakhogy külsõ hatások, öröklött jellemzõk, vagy saját magunk elõidézte okok miatt sokan állnak a tükör elõtt elkeseredve: segítség, hullik a hajam!




Szerencsére azonban az időben, megfelelő módon végzett kezeléssel csáberőnk e fontos része visszaszerezhető, de legalábbis megállítható a további veszteség.

Sokan hiszik elkeseredve, hogy egy-egy fésülködésnél kihullott temérdek haj már azt jelenti, nemcsak férjünk, de mi is kopaszodni kezdünk. Pedig, mint dr. Stechlich Gábor bőrgyógyász is állítja, napi ötven-százötven hajszál elvesztése teljesen normális.








Stechlich doktor
Teljes kivizsgálás szükséges


A hajhullásnak számos oka lehet, a legfontosabb ennek kiderítése, majd a megfelelő kezelés időben elkezdése. Ezért lényeges, hogy ha ezt észleljük, mielőbb forduljunk bőrgyógyászhoz!

– A hajnövekedéshez különböző nyomelemek kellenek, melyek segítik a haj növekedését, a vasbevitel különösen fontos – mondja Stechlich doktor. – A nőknél figyelnünk kell a menstruáció miatt vérvesztésre, amikor egyben vasvesztés is történik. Természetesen a vas beépülése is fontos tényező.
A nyomelemek közül lényeges szerepet játszik a hámosodásban a cink is, hajhullás esetén ezért plusz cinkbevitelt is előír a szakorvos. Tévhit viszont az A-vitamin dicsőítése, hiszen a túlzott A-vitamin bevitel miatt töredezni, majd hullani kezdhet női ékességünk fő része.

Nőknél is gyakori az úgynevezett foltos hajhullás. Ilyenkor az immunrendszer a hajhagymákat úgy érzékeli, mintha idegen test lenne, és ellenük dolgozik. Ennek oka egy gócreakció: egy rossz fog, egy gennyes mandula, egy epehólyag-betegség, tartósan fent lévő spirál vagy egy gyulladt betegfészek beindíthatja a folyamatot. Ha talál ilyen gócot a szakorvosi vizsgálat, ezt megszüntetik, de – mint bőrgyógyászunk figyelmeztet –, sajnos, utána sem biztos, hogy ki fog nőni a haj. Ha viszont időben kezdik kezelni, sokkal jobbak lesznek az esélyek a gyógyulásra. A fogamzásgátló tabletták pedig – mivel a női szervezet hormonháztartásába avatkoznak bele – szintén okai lehetnek a hajhullásnak.






Akár a férfiak?


Nőknél az utóbbi időben egyre nagyobb arányt ölt az úgynevezett férfias hajhullás (androgén alopécia). Ebben a mindenkiben jelen lévő férfi nemi hormonok játszanak szerepet. Ha ezeknek csak kicsit is megnő amennyisége, megindul a hajvesztés. Ez alkati betegség. Külsődleges jegyei alapján olyan, mint a férfiaknál: a fejtetőn kezdődik, majd a homlok következik, diffúz módon, azaz ritkulni kezd a haj. Hasonló problémát okozhat a változó kor, amikor a női nemi hormonok mennyisége csökken.





– A betegen ez már az ajtón belépéskor látszik. Sajnos, ez alkati betegség, nem gyógyítható – mondja a bőrgyógyász. – De hogy ezt ki biztosan tudjuk zárni, meg kell vizsgálni a hormonális rendszert!
Ilyenkor komplett kivizsgálás történik, koponyaröntgennel. Megnézik, hogy az agyalapi mirigyben nincs-e tumor, megvizsgálják mellékvesekérget, a belső női nemi szerveket (petefészket), és a vérben a nemi hormonszint arányát. Ha mindezt normálisnak találják, akkor mondja azt a bőrgyógyász, hogy nem betegségről, hanem állapotról van szó. Ez tünetileg kezelhető. Léteznek hajszeszek, amelyek női nemihormon-tartalmúak, vannak a hajhagymákhoz vezető erekben tágulatot okozók (így sokkal több tápanyag jut a hajhagymákhoz); nyomelemek (vas, cink) adhatók; és fogamzásképes korban a nők kaphatnak kombinált típusú fogamzásgátlókat, amelynek egyik része leállítja a szervezet hajhagymákat idegen testként érzékelő “antennáit”. Ezeket folyamatosan kell szedni, így megállítható, lelassítható a hajhullás. Valamennyi változást azonban el kell tudnunk fogadnunk…
Tincs ami nincs – II. rész>>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top