Aktuális

Szem elõtt a számítógép

Ha tetszik, ha nem: egyre több az olyan munkahely, munkakör, amelynél számítógép elõtt ülve kell dolgoznunk. Jó tehát, ha tudjuk, milyen hatással lehet ez szemünkre, és hogyan õrizhetjük meg éleslátásunkat, egészségünket ilyen körülmények között.

– Az ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO állásfoglalása szerint a monitor előtti munkának nincsen szembetegséget okozó hatása. Nincs speciális, káros sugárzása, ezért szűrők sem szükségesek – szögezi le dr. Ungváry Lilla szemész szakorvos. – Ettől azonban időről időre érdemes fölkeresni szakorvosukat azoknak, akiknek képernyős munkakörben szempanaszaik vannak.








Dr. Ungváry Lilla
Szárazság ellen műkönny

Mivel a számítógépek hőt termelnek, ettől még szárazabb lesz a levegő, így a bőrünk és a szemünk is kiszáradhat. A gépek és a műanyag bútorok okozta elektrosztatikus térben több a szálló porszem. Mint Ungváry doktornő mondja, gyakran keresik fel azzal a panasszal, hogy száraznak, égőnek érzik a szemüket, még azok is, akiknél normális a könnytermelés. Ennek az az oka, hogy viszonylag kevesebbet pislog, aki nagyon koncentrál, főleg, ha a szemmagasságnál kicsit följebb található a monitor. Akkor ugyanis nagyobb területe marad nyitva a szemnek, nagyobb a könnypárolgás. Ilyenkor helyezzük lejjebb a monitort! Ez nemcsak a szem, hanem a nyakizmok védelmét is szolgálja, mert a helyesen elhelyezett eszköz nem okoz kényszertartást.

Megszüntethető a kellemetlen, száraz érzés akkor is, ha gyakrabban pislogunk, párásítjuk a szoba levegőjét, és nevesítjük a szemünket, ehhez használjunk például műkönnyeket!

– A szemkiszáradás azonban szembetegségre is utalhat, aminek megállapítása és kezelése szakorvosi feladat. Ez az enyhétől a súlyosig különféle fokú lehet, a könnytermelés csökkenése miatt alakul ki, legsúlyosabb állapotaiban a szemet is veszélyezteti – figyelmeztet a doktornő.






Ötven perc munka, tíz perc szünet


A szem elfáradása agyunk elfáradását is jelzi, hiszen az érzékelés szoros kapcsolatban áll az agyi feldolgozással. Ha fáradni kezdünk, az gyakran szempanaszként jelentkezik először. Így az sem mindegy, mikor megyünk például szemészeti vizsgálatra. Reggel frissek vagyunk, és jól, élesen látunk, viszont délután, fáradtan már romlik a látásélesség.

Rendeletben szerepel az, hogy minden ötven perc munkavégzés után tíz perc szünetet kell tartani. Ennek természetesen nem az adminisztratív betartása a fontos, hanem az, hogy megszakítsuk a görcsös fixálást, picit fölálljunk, kinézzünk az ablakon, tornamozdulatokat végezzük, kis vállkörzéssel, nyakkörzéssel, s mindezzel oldjuk a feszültséget – a fizikait és a szellemit is. Ungváry doktornő szerencsésnek tartaná, ha korlátoznánk a monitor előtt folyamatosan eltöltött időt, mert a nyolc-tíz óra ülés, figyelés nagy megterhelés a szervezetnek. (Persze, mindnyájan tisztában vagyunk azzal, hogy ez nehéz, mert vannak határidős munkák…)


Ördögi kör

A szakember figyelmeztet, a legveszélyesebb egy önmagát gerjesztő folyamat: azt hisszük, hogy nem látunk elég élesen, fáradtnak érezzük a szemünket, ezért elmegyünk a szemészhez. A szakorvos felírja a dioptriás szemüveget, a kifáradás azonban így is létrejöhet, ekkor esetleg erősebb szemüveget kérünk, így lassan egyre erősebb dioptriára lesz szükségünk…
Ehelyett inkább korlátozzuk a gép előtt végzett munka idejét, és tartsunk rendszeresen szüneteket!
Szem előt a számítógép – II. rész>>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top