Aktuális

Korai hervadás? Van megoldás!

Az orvosi szakirodalom pár éve kezdett foglalkozni a menopauza egy igen korán megjelenõ, hasonló tünetekkel járó formájával, a korai petefészek-kimerülés szindrómával, amely már jóval negyvenéves kor elõtt kialakulhat.

Szédülés, hőhullámok, menstruációs zavarok a figyelemfelkeltő tünetek, amelyek a gyakran meddőséggel, súlyos csontritkulással is járó kórra utalnak. Pedig a betegség kezelhető.

A korai petefészek-kimerülés (az angol szaknyelvi rövidítés szerint, a POF) kialakulásának több oka lehet – ezeknek még csak egy része ismert –, így az X kromoszóma rendellenességei, az autoimmun betegségek, az anyagcserezavarok, a kemoterápiás kezelések vagy a környezeti ártalmak (stressz, dohányzás, alkohol, egészségtelen táplálkozás). Tünetei kísértetiesen hasonlítanak a normál klimax tüneteire: egy-két éve vagy pár hónapja elmaradó menstruáció, hőhullámok, éjszakai izzadás, fejfájás, koncentrációs zavar, lábgörcs, hangulati zavarok.

Mivel ezek tíz-tizenöt évvel a menopauzakor (negyvenöt-hatvan év) előtt jelentkeznek, sokszor, a nem megfelelő kezelés során csupán egy ciklus-beállítással, fogamzásgátló-tabletta felírásával próbálják megszüntetni a panaszokat, pedig egy hormonvizsgálattal könnyedén kideríthető lenne a valós baj.





Még szülhet is!

A betegségnek két alapvető formája van: az egyik esetben a petefészek tüszői mind elpusztultak, a másik esetben a tüszők jelen vannak, de nagyon kis számban. A kezelés attól függ, szeretne-e még gyermeket a beteg. Ha igen, mindent megtesznek a korai öregedési folyamat visszafordításáért, de sajnos, ez csak a második esetben hozhat eredményt. Ha már nem gondol szülésre, de ösztrogénhiányos állapot áll fenn, akkor – ahogy a “normál” menopauzások esetében is – a hormonpótló-kezelés nyújt megoldást.

Mivel az érintettek sokkal hamarabb veszítik el a petefészek által termelt ösztrogén (tüszőhormon) áldásos hatásait, így a lelki problémák, a gyermekvállalási nehézségek vagy a rossz közérzet mellett – főleg fel nem ismert betegségnél –, más veszélyek is leselkednek rájuk.

Gyorsuló csontritkulás

A nőknél a csonttömegvesztés a változókorral indul meg nagyobb mértékben. Ekkor a már említett klimaxtünetek kapcsán, a legtöbben egyébként is orvoshoz fordulnak, így a csont állapota, az esetleges ritkulás és annak mértéke is kivizsgálható. Addig, amíg egy ötven év körüli nőnek hatvan-hatvanöt éves korára alakulhatnak ki csontritkulásos tünetei, egy korai menopauza-szindrómás beteg már ötven-ötvenöt éves korára elveszítheti szerves csontállománya döntő részét. Ösztrogénhiány esetén nagyobb a veszélye a szív- és érrendszeri betegségeknek is.

Korábban – klinikai adatok hiányában – viszonylag ritkán kialakuló állapotnak vélte az orvostudomány, mára azonban kiderült, hogy a harminc év alatti nők körében minden ezredik, a negyven év alatti nők közül minden századik szenved ilyen kórban!

Ha valakinél negyvenéves kora előtt a változókor tünetei jelentkeznek, ami esetleg társul egy fent említett alapbetegséggel, annak kivizsgálásra, kezelésre lehetősége van, és a későbbiek szempontjából mindenképp ajánlott.

(Akinek bármilyen kérdése van, vagy orvosi segítségre lenne szüksége, hívja bizalommal a 06-20-319-4581-es telefonszámot, ahol a Semmelweis Egyetem Budapest I. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Menopausa Ambulanciájának szakembereihez juthat el.)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top