Aktuális

Éltetõ, ártó napsugarak – II. rész

“Egy kis smink nem fog ártani, különben hogy hódítsak a strandon?”

– Régen teljesen elleneztük a sminket napozás közben. Ma már a legtöbb jó minőségű szépítőszer tartalmaz valamilyen fényvédőt, ezeket lehet használni. Kivételt képeznek azon termékek, amelyek napfényre allergiás reakciót produkálnak. A másik fontos kérdés a frizura – na, nem a hölgyeknél, inkább az uraknál, akik nyaranta szeretnek megszabadulni egy fontos védőrétegüktől, a hajuktól. Figyelmetlenségük miatt sokszor látni kopasz fejeken vörös, barna, később elszarusodott foltokat. De egy napszúrás is könnyedén elronthatja a nyaralást. Mindez megelőzhető egy könnyű sapkával, kalappal.

„Szabad-e napoznom, ha sok anyajegyem van?”

A napfény provokálja az anyajegyek szaporodását, illetve elősegíti azok rosszindulatúvá válását. Tizenegy és három között semmiképp, egyébként magas faktorszámú fényvédővel ajánlott csak a napozás.

Anyajegyből is lehet rák?

Dr. Vass Ilona és Dr. Szokolai Erzsébet másfél éve anyajegyek szűrését végzi. Ehhez egy Magyarországon új készüléket, a digitális dermatoszkópot használják. Harmincszoros nagyítással, polarizált fénnyel vizsgálják a bőrt, így a felhám alsó rétegéig tudnak bepillantani. A mikrokamerás elemzés során megállapítják, hogy az adott anyajegy teljesen ártalmatlan, esetleg további megfigyelést igényel, vagy feltétlenül ki kell vágatni. Ha további megfigyelésre van szükség, a digitális dermatoszkóphoz csatlakoztatott számítógép memóriájába rögzítik a képeket, adatokat, ami megkönnyíti a fél, egy év múlva történő kontrollvizsgálatot. A bajra figyelmeztető jel lehet a viszketés, az anyajegy növekedése, alakjának, szimmetriájának, színének megváltozása. Akinek sok anyajegye van – harminc-negyven darab felett –, annak szűrővizsgálat évente javasolt, mivel az esetek egy részében az anyajegyből alakul ki a bőrrák, ami – minden típusával együtt – a világon ma előforduló összes rákos megbetegedés negyven százalékát okozza!

Hogyan válasszunk fényvédőt?

•  Védjen az UV-A és az UV-B sugárzás ellen is. A szoláriumokban is használatos UV-A okozza a barnaságot, de saját károsító tényezői mellett, megnöveli az UV-B negatív hatásait is. Az UV-B felel a leégésért, illetve a bőrrák kialakulásáért.



•  Fontos, hogy a tubuson feltüntessék a “fotostabil” kifejezést, ami azt jelzi, hogy a termék nem bomlik el fény hatására.



• Vízálló legyen! De ne feledjük, hogy fürdés után a törülközővel vagy a testünkre került homokszemcsék ledörzsölésével eltüntetjük magunkról a fényvédőt is, ezért rendszeresen kenjük magunkat a nap folyamán!



• Óvakodjunk a különböző bronzosító olajaktól! Nemhogy védenék, inkább megerősítik a káros UV-sugarak behatolását, így azok még mélyebbre jutnak a bőrben!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top