Aktuális

Ellenségesen?

Tisztelt Szerkesztõség! Egyszerûen nem állhatom már meg, hogy ne fejezzem ki nemtetszésemet azzal kapcsolatban, hogy a gyermekneveléssel foglalkozó cikkeik (különösen a Vekerdi Tamás által jegyzett tárca) mennyire egysíkú és egyoldalú tájékoztatást adnak.




Kedvenc újságom a Nők Lapja, de lehet, hogy át kell értékelnem az újságot írókkal szembeni eddigi szinte kizárólag pozitív tapasztalataimat, mert minden nyitottságom és toleranciám összeszedésével sem tudok több olyan cikket leerőltetni a torkomon, amely annyira ellenségesen, lekicsinylően, megalázóan kezeli a közoktatásban dolgozókat és az általuk végzett munkát, hogy az számomra elfogadhatatlan, és semmiképpen sem tudok azonosulni vele. Természetesen nem az a problémám, hogy Vekerdi Tamás kifejti a véleményét, hiszen nagyon sok hasznos észrevétele, okos meglátása van, de összességében az ő egész megközelítése mégiscsak az “én zsebemben van a bölcsek köve” szemléletét tükrözi.

Nem emlékszem egyetlen olyan kijelentésére sem, amelyben valamilyen megengedő kitétellel azt fejezte volna ki, hogy esetleg más vélemény is létezik az övén kívül, és mindenki tegye mérlegre a többféle véleményt, aztán alakítsa ki a magáét. Az újság védelmében azt hoztam fel magamban, hogy biztosan azért csak egy szakértő véleményét kérik, hogy koherens tanácsokat kapjon az olvasó, de nem tudom tovább védeni ezt a hozzáállást, mert a cikkíró témaválasztása is olyannyira tendenciózus (óvoda kontra iskola, problémás gyerekek az iskolában, folyamatos pedagógiai fiaskók), hogy számomra a szakértői elfogulatlansága erősen megkérdőjelezhető.

Várom szíves válaszukat felvetéseimre. Mielőtt soraimból az tűnne ki, hogy egy konzervatív, minden újtól elzárkózó, mélységesen tekintélyelvű, 50 évnél semmiképp sem fiatalabb, avítt szemléletű perszóna vagyok, hozzáfűzném, hogy 35 éves, fiatal, férjezett nő vagyok, egy elsőosztályos kislány édesanyja. Korábban pedagógus (nyelvtanár) voltam, akit nagyon szerettek a tanítványai (némelyik még 10 év távolából is visszajár hozzám), jelenleg pedig egy multinacionális cégnél dolgozom, jórészt személyügyekkel foglalkozom. Nagy hasznát veszem pedagógiai ismereteimnek, amelyek távolról sem egy forrásból fakadnak, mivel az első kelet-európai diákok között voltam, akik külföldi gyakorlatban is megismerkedtek a Waldorf-oktatással.
Ellenségesen? – Válasz>>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top