Aktuális

Egészségügyi ABC – II. rész





Hasmenés

A világ néhány pontján nem ajánlott vezetékes vizet fogyasztani (például Afrika, Ázsia egyes országaiban), ezeken a nyaralóhelyeken jégkockát se kérjünk az italba, és csak hámozott gyümölcsöt és zöldséget fogyasszunk. Ha nem így teszünk, súlyos fertőzést, szerencsésebb esetben “csak” hasmenést kaphatunk. A széntabletta vagy más, hasmenés elleni pirula hasznos segítséget nyújthat a baj megszüntetésében, emellett nagyon sok (palackozott) ásványvizet kell fogyasztani.


Herpesz

A herpeszvírus egyik típusa az arcon, szájon, szem környékén okozhat fájdalmas, hólyagos kiütést, a másik pedig a nemi szervek környékén. A vírus az idegsejtekben szunnyadhat, ám láz, napozás, leégés és más okok hatására aktiválódhat. Amennyiben megjelenne a fájdalmas hólyagocska az arcon, a hazai és a külföldi gyógyszertárakban egyaránt kapható olyan kenőcs, amely enyhíti a tüneteket, és segíti a gyógyulást. A kiütést tisztán kell tartani, fertőtlenítő oldattal rendszeresen le kell törölni! Mivel az aktív herpesz erősen fertőz, ilyenkor kerülni kell a csókolózást, a közös pohár, evőeszköz használatát! A nemi úton terjedő herpesz szintén fertőz, ezért ilyen esetekben kerülendő a szexuális élet, meg kell várni, amíg a kiütések teljesen elmúlnak.






Hólyaghurut


Fájdalmas vizelés, gyakori vizelési inger, esetleg véres vizelet ürítése, alhasi fájdalom – ezek a hólyaggyulladás leggyakoribb tünetei. Amint ezeket észleljük, forduljunk orvoshoz – ha ez mégsem lehetséges, akkor görcsoldó végbélkúp alkalmazásával és az alhasra helyezett meleg borogatással csökkenthető a fájdalom. Fogyasszunk sok folyadékot, és hazaérkezésünk után akkor is jelentkezzünk a doktornál, ha már nincs panaszunk. A gyógyulás után ellenőrizni kell a vizeletet, ugyanis ha nem vált baktériummentessé, akkor ez később komoly szövődmények kialakulásához (például vesemedence-gyulladáshoz) vezethet.


Kiszáradás

Főleg az idős, kevés folyadékot fogyasztó embereket és a kisgyermekeket, illetve azokat veszélyezteti a kiszáradás, akik órákon keresztül ivás nélkül fekszenek a tűző napon. Első tünet lehet a hányinger, ilyenkor azonnal inni kell – de nem alkoholt! Napi két-két és fél liter folyadék fogyasztásával megelőzhető a kiszáradás.






Leégés


A napozástól kivörösödött bőrnek enyhülést nyújthat a hideg vizes tusolás, utána pedig a gyakori hidratáló krémezés – és másnap napfürdőzés helyett árnyékos helyen pihenjünk! A leégés megelőzése érdekében érvényes szavatosságú, vízálló, a bőrtípusunknak megfelelő naptejjel krémezzük be a testünket fél órával azelőtt, hogy kimennénk a napra. Később ismételjük meg többször a krémezést, a déli órákban pedig húzódjunk a napernyő alá!


Medúzacsípés

A tenger élővilága valóban gyönyörű, de óvakodjunk attól, hogy ismeretlen vízi lényeket megérintsünk! Bizonyos halak, medúzák az érintéskor mérget bocsátanak ki, és fájdalmas seb, csalánkiütés, esetleg rosszullét, magas láz emlékeztethet majd a “nagy találkozásra”. A medúzacsípést követő láz, vagy rossz közérzet esetén azonnal forduljunk orvoshoz!






Mélyvénás trombózis

A hosszú egyhelyben ülés egyeseknél mélyvénás trombózist válthat ki. Ha hosszabb – hatórás vagy annál is tovább tartó –útra indul (autóval vagy busszal), mindenképpen gondoskodjon arról, hogy kétóránként sétáljon, végezzen egy kis kar- és lábtornát.


Napallergia

A napozás hatására ritkán fényallergia léphet fel: ilyenkor bizonyos fényhullámokra érzékeny a bőr, s fájdalmas gyulladás alakul ki rajta. Sajnos, aki napallergiás, annak egyáltalán nem ajánlható a napozás – marad az árnyék és az önbarnító krémek.






Napszúrás

A fejre irányuló erős napfény napszúrást okozhat, amelynek tünete szédülés, fejfájás, hidegrázás és láz is lehet. Tűző napon viseljünk világos sapkát vagy húzódjunk árnyékba, de ha már itt a baj, akkor hideg vízzel zuhanyozzunk le (a fejünket se hagyjuk ki), vegyünk be két aszpirint és feküdjünk le – persze, ne a napra, hanem a hűvös, sötét szobába! Ha a panaszok másnapra sem múlnak el, orvoshoz kell fordulni!


Orvosi ellátás külföldön

Mielőtt külföldre utazik, feltétlenül kössön biztosítást, mert ha balesetet szenvedne vagy valamiért orvoshoz kellene mennie, akkor akár az egész nyaralásra szánt pénzét a rendelőben hagyhatja! Érdemes olyan biztosítást kötni, amely meghitelezi a sürgős ellátás költségeit, vagyis nem a biztosítottnak kell megelőlegeznie a költségeket. Bizonyos problémákra (például hólyaghurutra, hasmenésre) a patikusok is tanácsot, illetve hatásos gyógykészítményt adhatnak.
 





Óvszerhasználat

Ha alkalmi szexuális kapcsolatot létesít, akkor is használjon gumióvszert, ha más módon is gondoskodik a fogamzásgátlásról, hiszen így megelőzheti a szexuális úton terjedő fertőzéseket. Ne használjon lejárt szavatosságú kondomot!


Székrekedés

Vannak, akik idegen környezetben székrekedéssel küszködnek. Nem a tablettás hashajtás a megoldás, hanem napi három liter folyadék és friss gyümölcsök, zöldségek fogyasztása. A mozgás, a kocogás is segítséget jelenthet a probléma megszüntetésében.


Útipatika

Akkor se induljon el nyaralni gyógyszerek nélkül, ha nem szokott nyáron megbetegedni! Érvényes szavatosságú gyógyszereket vigyen magával: láz- és fájdalomcsillapítót, hányinger elleni szert, rovarcsípésre és leégésre bőrnyugtató krémet, valamint széntablettát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top