Aktuális

Nyári oltások – nem csak nyaralóknak

Számos olyan kedvelt üdülõhely van, ahova csak a megfelelõ védõoltások beszerzése után ajánlott elutazni, ezért még idejében nézzünk utána, milyen vakcinákra van szükségünk!

– Célszerű minden külföldi út előtt tájékozódni az egészségügyi kockázatokról, akár nyaralásról, akár munkáról vagy tanulásról van szó – figyelmeztet dr. Tokodi Györgyi az ÁNTSZ Fővárosi Intézetében működő Nemzetközi Oltóhely tisztiorvosa.

Nyaralni főleg Dél-Európába járnak a magyarok. Az ide utazóknak nincs szükségük speciális oltásokra. Ha azonban messzebbre utazunk, a Közel-, illetve a Távol-Keletre, Afrikába vagy Dél-Amerikába, fontos, hogy beszerezzük a megfelelő védőoltásokat.


Gondolkodjunk előre!

Az országonként ajánlott oltásokról az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Fővárosi és Megyei Intézeteinek oltóhelyein, vagy a háziorvosoknál érdeklődhetünk. Fontos, hogy indulás előtt legalább öt héttel ellenőrizzük, rendelkezünk-e a szükséges immunitással. Ekkor még beadathatjuk a hiányzó oltásokat úgy, hogy az indulásra kialakuljon a védettségünk. De az is keresse fel az oltóhelyet, akinek már nincs ennyi ideje a nyaralásig, mivel a védettség kialakulásának ideje változó, némely oltásnál rövidebb idő is elegendő.
A szükséges oltások, oltóanyagok személyre szabott kiválasztását szakképzett orvosok végzik, a már meglévő immunitások, az úti cél, az utazás módja, és az egészségi állapot figyelembevételével. Az oltóorvosnak bátran tegyük fel az oltással kapcsolatos kérdéseinket!


Veszélyt jelentő betegségek


•  Sárgaláz





Elsősorban a sárgalázat említhetjük, mert ez az egyetlen betegség, amely ellen kötelező a védőoltás. Afrika, Közép- és Dél-Amerika trópusi övezeteiben fordul elő ez a betegség. Az oltás meglétét az érintett országok ellenőrzik, érvényes oltási papír nélkül nem engednek beutazni, de magyar jogszabály is előírja alkalmazását. A szúnyogok által terjesztett sárgaláz járvány nagy veszélyt jelent, ezért a trópusi országok igyekeznek mindent megtenni azért, hogy véletlenül se jusson területükre fertőzés. A sárgaláz elleni védőoltás legyengített vírust tartalmaz, ezért terhes nőknek, kilenc hónapnál fiatalabb csecsemőknek nem adható. Tíz nap alatt alakul ki a védettség és tíz évig tart.

A következőkben felsorolt betegségek ellen a védőoltás nem kötelező, csak ajánlott, de mindenképpen javasoljuk azoknak, akik az utazásról nem szeretnének esetleg kellemetlen élményekkel hazatérni.

•  Hepatitis A

Európán, Észak-Amerikán és Ausztrálián kívül mindenhova javasoljuk a hepatitis A és a hastífusz elleni védőoltást, még a luxusszállodákban nyaralóknak is.

A hepatitis A, azaz a fertőző májgyulladás főleg ott elterjedt betegség, ahol nincsenek meg a megfelelő higiénés feltételek. A gyógyulás hónapokig tarthat. Szennyezett vízzel, élelmiszerrel, illetve közvetlen érintkezés útján terjed. Két oltás 15 évre szóló immunitást biztosít.

•  Hastífusz

A hepatitis A-val azonos módon terjed a hastífusz. Ez is bárhol előfordulhat, ahol a higiéniai feltételek nem kielégítőek, az ivóvízellátás nem megfelelő. A betegség főleg Észak- és Nyugat-Afrikában, Dél-Ázsiában és Peruban gyakori. A fertőzés gyakran előforduló formája a szennyvízzel fertőződött part menti sekély vizekből származó tenger gyümölcseinek (kagylók, rákok stb.) fogyasztása. Egyszeri oltás három évre ad védettséget.
Nyári oltások – II. rész>>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top