Aktuális

Szedjünk, vagy ne szedjünk?

Hírek és rémhírek keringenek arról, vajon szükséges-e hormonpótlást adni, azaz úgynevezett menopauzális hormonterápiát alkalmazni a változókorban. Ennek jártunk utána mi is. A szakember állítja: kellõ odafigyeléssel, nincs mitõl félnünk.

A leggyakoribb változókori tünetek

Vegetatív panaszok: hőhullám, izzadás, szívdobogás-érzés. Pszichés és idegrendszeri tünetek: álmatlanság, szorongás, depresszió, feledékenység, szellemi teljesítőképesség csökkenése, önbizalomhiány. Urogenitális tünetcsoport: vizelettartási gondok, hüvelyszárazság érzése, házasélet esetén fájdalom jelentkezése.

Mozgásszervi panaszok: csont és/vagy ízületi fájdalmak.








Dr. Gulyás Péter szülész-nőgyógyász főorvos
Menopauza ambulanciák

– A női átlagéletkor emelkedésével egyre nő azok száma, akik életük egyharmadát vagy még annál is többet a változókorban és ezt követően töltik. Ezért is fontos, hogy a panaszokon enyhítsünk – mondja Dr. Gulyás Péter szülész-nőgyógyász főorvos, a Szent Margit Kórház Menopauza Osteoporosis Szakambulanciájának munkatársa.

Ma az országban több mint száz ilyen ambulanciát kereshetnek fel az érintettek. Az orvosok először alaposan kikérdezik a hozzájuk fordulókat. Miután megismerik a páciensek családi kórelőzményeit, a szüléseiknél előfordult eseményeket, elvégzik az alapvizsgálatokat, amelyek során egyéb betegségek is kiderülhetnek, például a változókorral induló magas vérnyomás, pajzsmirigy-betegségek, idegrendszeri problémák stb. Ezt követi a nőgyógyászati vizsgálat, amelyet rákszűréssel egészítenek ki, valamint mammográfiás vizsgálat (emlőszűrés), laborvizsgálat és szükség szerint hormon-meghatározás, csontsűrűség-mérés is történik.

– A kivizsgálás végén a pácienssel közösen meghatározzuk a lehetséges terápiát. Mi senkit nem beszélünk rá a menopauzális hormonterápiára, de indikáció (változókori tünetek és/vagy csontritkulás) esetén javasoljuk azt – mondja Dr. Gulyás Péter.


Többféle készítmény





A jellegzetes tüneteket a petefészkek hormontermelődésének megszűnése okozza. Ha az ambulanciát felkereső hölgy egyébként egészséges, csak változókori tünetei vannak, akkor panaszai kezelhetők természetes női hormont tartalmazó készítményekkel, és azt nem tartalmazó (többnyire gyógynövényekből készült), úgynevezett alternatív gyógymódokkal. (Utóbbiakkal a menopauzális tünetek megléte és ellenjavallatok, vagy a páciens ellenérzése esetén.) A női hormonokat tartalmazó szerekből sokféle létezik. Választhatnak tablettát, bőrtapaszt vagy zselét a bőrre kenve. Utóbbi két beviteli mód előnye, hogy a hatóanyag a felszívódás során kikerüli a gyomor-bélrendszert és a májat, rögtön a véráramba jut. Léteznek csak helyileg ható női hormontartalmú hüvelykúpok, krémek. A legújabb módszer az orrspray formájában adott természetes női hormon. A csak csontritkulásra panaszkodóknál is lehetséges a nem hormontartalmú gyógyszerekkel való kezelés.

Mint Gulyás doktor figyelmeztet, azoknak, akinek még megvan a méhe, nemcsak ösztrogént (tüszőhormont) szükséges adni, hanem sárgatesthormont is. Ennek oka, hogy ha csak egyoldalú hatás éri a méhnyálkahártyát, az hajlamos kórosan átalakulni, ami később rosszindulatú elváltozássá fajulhat. A sárgatesthormon is többféle készítmény formájában áll rendelkezésre (tapasz, tabletta), de előállították kombinált készítményben is, amelynél egy tablettában, vagy a kombinált tapaszban megtalálható mind a két hormon.

Szedjünk vagy ne szedjünk? – II. rész

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top