Aktuális

Test-nevelést! – II. rész





Feszültség-levezetés: sport vagy drog?

– A szülők már az első osztályos gyerekeknél is észrevehetik, hogy a mai iskolásokat sokkal jobban leterhelik, mint például tíz évvel ezelőtt – teszi hozzá Somogyi Andrea, pszichiáter. Megdöbbentő, de nem ritka, hogy este hétig is eltart, amíg egy alsós általános iskolás befejezi a leckeírást. Ez a folyamatos készültség, izgalmi állapot egy állandó feszültségben tartja a gyereket. Ezt a feszültséget pedig muszáj valahol levezetni. Ha nem a sport vagy esetleg a művészetek, akkor az evés, később a cigaretta vagy az alkohol segítségével fogja kiengedni a „gőzt”. Fontos, hogy a választott mozgás, „örömmozgás” legyen a gyerek számára, ne a szülő erőltesse rá az ő kedvenc sportágát. Ha egy kislány karatézni akar, engedjük, hadd próbálja ki, nem kell ráerőszakolni a ritmikus sportgimnasztikát, csak azért, mert attól szép lesz az alakja. Amit viszont egyszer elkezd, abban legyen kitartó, csak így tud fejlődni a személyisége és a sportteljesítménye is. A csapat által rátalál egy új közösségre. Ha esetleg az osztályában valamiért nem fogadták el, kap egy másik lehetőséget, hogy megélje a befogadás élményét. Ha rájön, hogy nem csak az iskolában lehet sikerélményeket elérni, hanem az élet más területein is, akkor magabiztosabbá válik, és később jobban fog teljesíteni a tanulásban is.

Nem véletlen a jó tanuló-jó sportoló díj. Arról nem is beszélve, hogy mozgás az agyban olyan információ-szállító anyagokat indít be, amelyek hatására vidámak, felszabadultak leszünk. A hosszú távú kajakozók mesélik, hogy egy nagyobb táv megtétele után szinte eufórikus állapotba kerülnek, könnyedén megy az evezés, és hihetetlenül jól érzik magukat.

– A pénz nem lehet kifogás a szülők részéről – állítja Pukánszky Éva, aki maga is tart aerobic-órákat kisebbeknek. Ahhoz, hogy egy gyerek hetente kétszer egy órát járjon egy tanfolyamra, havi háromezer forint szükséges. Ez persze még mindig csak félmegoldás, de a hét többi napján lehet kirándulni, biciklizni, fogócskázni, tollasozni és még sorolhatnám. Nagyon jót fog tenni a szülők egészségének is, ha aktivizálják magukat, és a heti chips-adag helyett vesznek egy jó focilabdát.


Tanulás – hátfájás nélkül?

A tanulás hosszú óráiban sokat segíthet például egy ék alakú párna, amit az iskolai padban is gyermekünk feneke alá rakhatunk. Ennek hátsó része magasabb, mint az első, így megemeli a feneket, ez pedig egy folyamatos egyenes tartásra ösztönzi az üldögélőt, nem kell kényszeresen kihúznia magát, a párna adja helyes a testtartást.


Lazítás – 5 percben

1. Álljunk fel a székből, nyújtsuk fel a két kezünket, minél magasabbra, mintha húznának felfelé.

2. Törzshajlítás, homorítsuk és púposítsuk a hátunkat.

3. Öleljük át magunkat, majd fogjuk össze a két kezünket a hátunk mögött, ezzel átmozgatjuk a lapockákat.

4. Nyújtsuk meg a nyakizmokat, hajtsuk lassan előre, majd jobbra-balra a fejünket.

5. Ugráljunk egy kicsit, rázzuk le a kezünket, lábunkat, hogy kicsit felfrissüljünk.


Éjféli pingpong-csaták

Ne csellengj az éjszakában, gyere közénk és sportolj! A dr. Faragó Sándor által elindított éjszakai pingpong-mozgalom egyik követője a Csepeli Családsegítő, Kuckó névre hallgató ifjúsági klubja is.

– A klub törzsgárdája olyan hátrányos helyzetű tizenkettő- és huszonöt év között fiatalokból áll, akik mozgásigényüket pénz- és törődés híján nem tudják hol kiélni – magyarázza Aczél Ágnes, a családsegítő szolgálat vezetője. Ezek a gyerekek egyszerűen nem tudnak mit kezdeni magukkal esténként: vagy az utcán, vagy a discóban lógnak – mindkettőnek bűnözés, drogozás, züllés a vége. Az Éjféli Pingpong Klubbal kapnak egy lehetőséget: tagjai lesznek egy közösségnek, ahol a „normál” körülmények között élő kortársaikkal és szociális munkásokkal is találkozhatnak, ahol befogadják őket és foglalkoznak velük. Hihetetlen nagy a mozgásigényük, de nincs motivációjuk, hogy belefogjanak valamibe. Kevés a nyitott egyesület, a „zűrös” gyerekeket nem nagyon szeretik az edzők. Pedig a sport óriási hatással van rájuk, szinte repülnek a sikerélményektől. Ha valaki eljár hozzánk, hamar megérzi, hogy szükség van rá, igen, rá, aki eddig csak azt hallotta, hogy milyen semmirekellő, csúnya és buta. Rájönnek, hogy ők is jók valamiben – sokan először itt tapasztalják meg, milyen érzés elismerést, dicséretet kapni. Kialakul bennük egyfajta felelősségérzet: fontosak, mert nélkülük nincs meg a csapat, nem indulhat el a bajnokság. Rendszeresen járnak, de tudják, hogy nem rúgják ki őket, ha egyszer-kétszer nem jelennek meg esténként. Persze mindez nevelői munka eredménye is, a közösségünk alakulófélben van, nem kapunk készen semmit. De hisszük, hogy a közös estékkel, élményekkel egy teljesebb élethez segíthetjük ezeket a gyerekeket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top