Aktuális

Bioboltban jártunk

Az orvos által felírt gyógyszerek mellett, a természetgyógyászati készítmények használata sokat segíthet a betegségek leküzdésében. Havonta jelentkezõ sorozatunkban sorra vesszük, hogy milyen betegségekre, milyen természetgyógyászati terméket ajánl a szakember.

Rovatunkban ajánlunk majd a étrend kiegészítő termékeket és a betegség megelőzésben hasznos szereket is.

Kezdjük az ún. életmód-betegségekkel. A szívpanaszok, a magas vérnyomás, az elhízás, a magas koleszterinszint, a magas vérzsír(lipid)szint és az érelmeszesedés gyakran párhuzamosan alakul ki. Ezért célszerű olyan szereket választani, melyek egyszerre több irányból is segítik szervezetünket.


Halolajok – annak is, aki nem szereti a halat





A tengeri halolajból készült termékek rendszeres szedése lassítja az erek elmeszesedését (mind az időskori, mind a cukorbetegséggel összefüggőt), és csökkenti a vér kóros alvadékonyságát, ami miatt fontos tényező lehet a trombózis és a szívinfarktus megelőzésében. Rendkívül kiadós kiszerelésben kapható, ezért vékony pénztárcájúaknak sem kell visszariadniuk. Van például olyan termék, amelyből naponta 3×1-2 tabletta szedendő (Biogal), és egy dobozban 100 db van, kb. 1300 Ft-ért (Biogal).
Költségesebb, ha az omega-3 zsírsavakban gazdag halolajokat választjuk, ez azonban még hatékonyabb, mert a szervezet könnyen tudja hasznosítani. Az erek korai meszesedését gátolja, valamint jó hatású a kórosan emelkedett lipidszinttel járó megbetegedések kezelésében. (Azoknál, akik nem szeretik a halat, a halfogyasztás alternatívája is lehet.) Van 30 kapszulát tartalmazó változata, melyből napi 1-re van szükség, ez kb. 1600 Ft (Pharma Nord), vagy egy másik, 60 db-os kapszula, melyből napi 3×1-re van szükség a megfelelő hatás eléréséhez. Ez utóbbi kb. 1300 Ft (Natural Healt Food).

Magas vérnyomással és érelmeszesedéssel egyszerre küszködőknek kifejezetten ajánlott az a termék, mely halolajat (omega 3-at is), fokhagyma-kivonatot és E-vitamint egyaránt tartalmaz. Napi 1-2 kapszula szedése célszerű, a 40 db-ot tartalmazó doboz közel 900 Ft-ért vásárolható meg (Merisant Hungária).






Egyéb olajok – tökmagolaj a fiúknak


Nagyon jól alkalmazhatunk más olajos készítményeket is, mivel ezeket általában két evés között kell szednünk, így a nap bármely szakaszában bevehetjük. Ilyen például a szezámmagolaj. A hidegen préselt magolaj megtartja kedvező esszenciális zsírsavösszetételét, így előnyösen alkalmazható az érelmeszesedés folyamatainak lassítására. Választhatjuk az üveges formát is: 250 cm3-es üvegben a szezámolaj kb. 750 Ft.

Hasonló hatású a kukoricacsíra-olaj is, mely gazdag természetes E-vitaminban, valamint természetes fehérjék, ásványi sók és B-vitaminok alkotják. Lassítja a szervezet érelmeszesedési folyamatát. Mindkettőből – tetszés szerinti tehát, hogy melyiket választjuk – a 45 darabos kapszulából napi 1-3 szem szükséges, kb. 500 Ft-ba kerülnek (Splendor). A kukoricacsíra-olaj is kapható üvegben: 200 ml 300 Ft-ba kerül (Solio).

Férfiaknak kifejezetten ajánlott a tökmagolaj, mely kedvezően befolyásolja az emelkedett vérzsírszintet és csökkenti a prosztata jóindulatú megnagyobbodását kísérő kellemetlen tüneteket (például a gyakori éjszakai vizeletürítést). A 100 darabos kiszerelésű kapszulát kúraszerűen kell alkalmazni, napi 3-6 szem kell belőle, kb. 1100 Ft-ért juthatunk hozzá (Biogal). Üveges változatban a 250 cm3-es kiszerelést 1000 Ft körüli összegért vásárolhatunk meg.

E három olaj folyékony formáját azért is célszerű használni, mert jótékony hatásuk mellett, különleges ízt adhatnak ételeinknek, salátáinknak.
Talán a legkevésbé ismert olaj a mustármagé, pedig jótékony hatású érelmeszesedés, magas vérnyomás, anyagcserezavarok, epe- és májbántalmak esetén, valamint nagyszerű vértisztító. Ez sem túl drága, mindössze 500 Ft körül kapható, bár kevés boltban juthatunk hozzá (Jákóchem Kft.).


Jó tanácsok

• Ha a bioboltos ajánlott valamit a betegségünkre, kérjük meg, hogy mutasson más hasonló szereket is!

• Ha van, figyelmesen olvassuk el a gyógyhatású termék tájékoztatóját! Előfordulhat, hogy például bizonyos betegségeknél, életkorban nem szedhető; más (gyógy)szerek hatását lerontja vagy akadályozza; egy időben nem vehető be más készítménnyel.

• Ha kapszula- vagy tablettaformában vásároljuk meg a terméket, nézzük meg a darabszámot, a szedés gyakoriságát és az összetételt is! Nem mindegy például, hány milligrammos hatóanyagú terméket veszünk – néha a drágább az olcsóbb!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top