Aktuális

Támadó kórokozók, védekezõ szervezet

A gyakori esõzések és a hideg beköszöntével sokan szenvedünk különféle felsõ légúti betegségekben. Azonban a náthától egy esetben sem kellene eljutni a tüdõgyulladásig, mert a fertõzések jó része kivédhetõ megfelelõ életmóddal, táplálkozással, sõt: immunrendszerünk is erõsíthetõ!














 


 


 


 


Az immunrendszer erősíthető

Sokat emlegetett védekező rendszerünk több funkciót is betölt: elpusztítja az ártalmasnak vélt mikroorganizmusokat; elősegíti bizonyos mérgező anyagok eltávolítását; védekező anyagokat halmoz fel. Működése függ általános egészségi, fizikai állapotunktól, táplálkozásunktól, életmódunktól, káros szenvedélyeinktől, pszichés és stresszes megterheltségünktől. Regenerálódó képessége nélkülözhetetlen életünk során.

– Kórokozók milliárdjainak támadását tudjuk kivédeni, ha immunrendszerünk megfelelően fejlett, erős. Ahhoz, hogy ez kialakuljon, életünkben elsőként az anyatejes táplálás fontosságát kell megemlíteni, mely tartson minél tovább! – mondja Csordás Ágnes védőnő, egészségügyi-iskolai menedzser, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke. – Az a gyermek mondható a legszerencsésebbnek, aki hat hónapos korig kizárólagosan anyatejjel táplált, és legalább egyéves koráig meghatározó a táplálásában, azaz az anyatejet kiegészítik a szilárd tápanyagok a második félévben. Javasoljuk, hogy tehéntejet ne kapjon a kicsi az első életévben, valamint gluténtartalmú gabonafélét, mert az emiatt kialakuló gluténérzékenység egyre gyakoribb.

A immunrendszer gyengeségének alkati és genetikai okai is vannak.
A koraszülötteknél és a kis súllyal világra jött gyermekeknél ez a „belső védőháló” nem kellően erős, náluk még fontosabb szerepet kap a megerősítés.







Csordás Ágnes védőnő
– Általában addig, amíg a gyermek otthon nevelkedik, nem olyan gyakoriak a felső légúti betegségek. A gond akkor kezdődik, amikor közösségbe kerülnek a kicsik. Ennek oka, hogy a családban előforduló baktériumok ellen már megszerezték a védettséget, míg az új közegben új kórokozókkal találkoznak. Mivel gyermekkorban átesünk a fertőző betegségek jó részén, felnőttkorra sok mindennel szemben már védettek leszünk, ez az „immunológiai érés” természetes folyamata – mondja Csordás Ágnes.

A megelőzésben segíthet a napi rendszeres mozgás is, amelyre nemcsak gyermekeinknek van szüksége, hanem az ülőmunkát végzőknek is, legalább hétvégeken iktassunk be kirándulást, szánkózást, kiadósabb sétát! A náthás-influenzás időszakban – ha tehetjük – igyekezzünk elkerülni a tömeget, az olyan helyeket, ahol nagy esélyünk van a fertőzésre! Épp elég veszélynek vagyunk kitéve hétköznap az óvodában, iskolában, munkahelyen. Különösen veszélyeztetettek az újszülöttek ebben az időszakban, ezért, ha lehet, halasszuk el későbbre az új családtag meglátogatását!

Támadó kórokozók, védekező szervezet – II. rész

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top