Aktuális

A pszichológus válaszol

"Kisfiam 10-11 éves koráig mindent elmondott nekem. Ez olyan fontos volt számára, hogy ha 4-5 napra vidékre vagy külföldre kellett utaznom, kis cédulákra felírta, hogy miket kell majd elmondania, ha visszajövök. Aztán ez a helyzet változott."





Most 13 éves. (Benne van a tizennegyedikben.) Először csak azt vettem észre, hogy már nem igényli ezt annyira, mint azelőtt. Ennek még kicsit örültem is, mert régebben sokszor az volt az érzésem, hogy szorong, és bizonytalan, amíg velem meg nem beszélte a dolgokat. Örömmel láttam, hogy önállósodik, de ma már úgy érzem, átesett a ló túlsó oldalára.

Zárkózott lett. Titkolódzó. Időnként ideges lesz, türelmetlenül reagál, ha megkérdezek valamit, legyen az a legegyszerűbb, leghétköznapibb dolog, mi történt az iskolában, végül is kikkel ment el a moziba stb. Egyébként jó tanuló, különösebb probléma nincs vele, bár most ezt is sokkal lazábban veszi, mint régebben, időnként becsusszan egy-egy négyes, de már hármas is volt. Ugyanakkor a húgommal, aki nálam 12 évvel fiatalabb, időnként hosszan sustorognak a díványon ülve, nagy nevetések közepette, ha a húgom nálunk van, de nekem, nekünk ezekből semmit nem mondanak. Elkapott félszavakból úgy hallom, hogy mindennapi dolgokról, osztálytársakról, együttesekről, rádióműsorokról, filmekről és más effélékről beszélgetnek.

A múltkor mondtam a húgomnak, hogy irigykedek, és féltékeny vagyok rá, de ő csak annyit válaszolt, hogy “Ne hülyéskedj!”. Ugyanakkor most is ugyanúgy előfordul, hogy a gyerekem a nyakamba borul, átölel és babusgat, mint régen, de most kissé rohamszerűbben és ritkábban. “Édes, drága mamuci!”, csak éppen nem beszélget, vagy sokkal kevesebbet beszélget velem. Mit gondoljak minderről? Természetes, hogy a kamaszok elfordulnak a szüleiktől? Vagy titkolódznak? Vagy elvesztettem a bizalmát? Mit kéne tennem? Hogy kellene viselkednem?”

Dr. Vekerdy Tamás válasza >> 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top