Aktuális

Hogyan gyõzzük le a tavaszi fáradtságot?

Dr. Yu Funian professzort arra kértük, rendszeresen tájékoztasson minket arról, mit ajánl a hagyományos kínai orvoslás bizonyos egészségügyi problémák gyógyítására.

Természetesen nem az a célunk, hogy ezen eljárásokat más terápiák helyett ajánljuk. Olvasóinknak kívánunk minél több lehetőséget bemutatni, hogy ezeket megismerve és szakemberrel konzultálva döntsenek, melyiket választják. A Professzor Úr ezúttal abban segít, hogyan győzhetjük le a tavaszi fáradtságot.

A tavaszi fáradtság oka a hagyományos kínai orvoslás szerint abban keresendő, hogy télen a yang qi (azaz a csi, az életerő) bezárul, tavasszal pedig, mikor az egész Föld felébred, az ember yang qi-je is a természettel együtt változik. Ennek hatására bőrünk pórusai és erei megnyílnak, a bőr vérellátása fokozódik. Mivel a vérmennyiség szervezetünkben ugyanannyi marad, a fejbe ilyenkor kevesebb vér jut. Másrészt tavasszal az éjszakák egyre rövidebbé válnak, kevesebb idő jut az alvásra, ami szintén hozzájárul a levertség, bágyadtság érzéséhez.
A tavaszi fáradtság enyhítésében és megelőzésében így a következő irányelveket kell szem előtt tartani:

1. Aludjuk sokat! Feküdjünk, és keljünk is korán. A felnőttek alvási ideje 8 óra legyen, a gyermekeké, diákoké 9-10 óra.

2. Mozogjunk sokat! Télen az ember szinte be van zárva a négy fal közé; tavasszal menjünk ki a természetbe: a hegymászás, kirándulás a testet és a lelket is felfrissíti. Szervezetünk anyagcseréje fokozódik, javul a keringés, a légzés. A testedzés jó hatással van a központi idegrendszerre, a hormonháztartásra és az immunrendszerre is.

3. Az alábbi pontok nyomásával csökkenthetjük testünk-lelkünk fáradtságát: a Zusanli (nyújtott láb esetén 4 harántujjnyira a térdkalács széle alatt, a sípcsont külső széle mellett), Sanyinjiao (4 harántujjnyira a belboka felett) és Guanyuan (négy harántujjnyira a köldök alatt a középvonalban) pontok tonizálnak, energiát biztosítanak; a Fenchi pont (kétoldalt a fejbiccentő izom tapadása mellett, a hajhatár vonalában egy mélyedésben) pedig a vér fejbe, agyba jutását fokozza.

4. Mit együnk?

A) Meleg, yang qi-erősítő ételeket. Például hagymát (a póréhagyma levele csökkenti az ödémát, tonizálja a belső szerveket; fehér része méregtelenít, fokozza az izzadást; a hagymalé a vér pangását megszünteti, méregtelenít, fájdalomcsillapító; tudományosan bizonyított, hogy a hagyma stimulálja az immunrendszert, antibakteriális, antivirális hatású, rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet, így a szívbetegségek kockázatát is). A fokhagyma is jótékony ilyenkor (antibakteriális, nátha, bélfertőzés, mandulagyulladás esetén; fokozza az anyagcserét, az étvágyat, megelőzi a kóros véralvadást, a magas vérnyomást, tonizálja az agyat).

B) Együnk sok édeset (nem édességet!), fogyasszunk kevesebb savanyú ételt: ezzel a lépet tonizáljuk, erősítjük szervezetünk föld elemét.

C) A téli vitamin- és nyomelemhiány miatt ilyenkor gyakori a száj- és nyelvgyulladás, a száraz bőr és a látásromlás. A sok zöldség pótolja a vitaminokat, kalciumot, nátriumot, nyomelemeket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top