Aktuális

Rejtélyes kór a meddõség hátterében

Joggal nevezik rejtélyes betegségnek, hiszen alig pár évtizede ismert, és ma is még csak valószínûsíteni lehet a kiváltó okát. Leggyakrabban még nem szült nõket érint, és többek között a meddõség mellett kismedencei fájdalmat okozhat.





Szerencsére az endometriózisban szenvedők ma már tünetmentessé tehetők, fájdalmaik pedig megszüntethetők. – Rejtélyes betegség az endometriózis, mely a nők huszonöt százalékát érinti a termékeny életéveikben – mondja Dr. Szendei György, egyetemi adjunktus, szülész-nőgyógyász, endokrinológus. – Endometriózisnak nevezzük a méh üregén kívül működő, a női szervezetben termelt női hormonokra azonban majdnem azonos módon reagáló méhnyálkahártya-szigeteket. Ha a ciklus alatt nem történik megtermékenyülés, a pete befogadására érett méhnyálkahártya lelökődik, és a menstruációval a hüvelyen keresztül távozik minden hónapban. Ám a szervezetben bárhol másutt elhelyezkedő, hasonlóan reagáló “szigetek” nem tudnak kiürülni. Ezek a hasüregben vagy a petefészken álcisztát (úgynevezett csokoládécisztát) képeznek, és a hasüregben “steril” gyulladás jön létre, amelynek a következménye hegesedés és zsugorodás. Így finom, pókhálószerű vagy szívós összenövések jöhetnek létre, főleg a belső nemi szervek területén. Ezért is gyakori a meddőség és a kismedencei fájdalom az e betegségben szenvedőknél.

Valószínűleg immunhiány okozza

Az endometriózis kialakulásának pontos okát még nem tudjuk. A legvalószínűbb, hogy immunhiányos megbetegedésről van szó. A nők kilencvenöt százalékánál igazolták, hogy a havi vérzéskor a petevezetéken keresztül a menstruációs törmelék a hasüreg felé is ürül. Amennyiben a szervezet védekező rendszere megfelelőképpen működik, akkor ezt el tudja “takarítani”. Ám, ha ez nem következik be, akkor ezek a még életképes sejtek a hashártyán (vagy másutt) megtapadhatnak, és menstruációs görcsöt, illetve szinte mindennap jelentkező krónikus alhasi fájdalmat okozhatnak. Gyakori tünet a meddőség is, a petevezeték károsodása miatt. Előfordulhat még a házasélettel összefüggő kismedencei fájdalom, amely a keresztcsont felé sugárzik.

(A endometrikus szövet szinte bárhol elhelyezkedhet a szervezetben, mivel a bél és a nyirokkeringés útján bárhová el tud jutni.)

A panaszok megszüntethetők

– Vizsgálatainkból kiderült, főként a még nem terhes és még nem szült, de felnőtt (fogamzóképes) nőket érinti e betegség – jelenti ki dr. Szendei György. – Akik szültek már, vagy legalább egy terhességi “eseményük” volt életük során, azok bizonyos fokú védettséget élveznek. A meddőség miatt vizsgált pácienseink kilencven százaléka még soha nem volt terhes. Ez egyébként a betegség immunológiai eredetét is alátámaszthatja, hiszen a méhen belül fejlődő magzat egy “idegen szövet” az anyaméhben, a terhesség a szervezetnek tehát immunológiai kihívás.






Szendei György

Ha a betegség gyanúja felmerül, laparoszkópia (hastükrözés) segítségével a kór könnyen megállapítható szövettani mintavétel során. E műtétnél nemcsak a diagnózis állapítható meg, hanem a szükséges sebészeti beavatkozás is elvégezhető. Ilyenkor az endometriózis szövetet maximálisan el kell távolítani, ügyelve arra, hogy a belső nemi szervek működőképessége és a fogamzóképesség megmaradjon, vagy helyreálljon. A műtét után az apróbb gócok, melyek szabad szemmel sokszor nem is láthatók, gyógyszeres kezelést igényelnek. Ennek egyik módja a petefészek hormontermelésének gyógyszeres felfüggesztése három-hat hónapra.
– Ha a kezelés eredményes, javasoljuk, hogy a beteg minél hamarabb vállaljon terhességet, hiszen jelenleg ez a legjobb gyógymód az endometriózisra – mondja szakértőnk.

A másik kezelési mód, hogy a petefészek hormonműködését felfüggesztik. Ezáltal csökkent értékű méhnyálkahártya épül fel, ritkábban menstruál a beteg, a havi vérzés is jelentősen csökken, tehát a petevezetéken át a hasüregbe jutó menstruációs törmelék mennyisége is elenyésző lesz. Márpedig minél kisebb ennek a mennyisége, annál valószínűbb, hogy a meggyengült immunrendszer a törmeléket el tudja takarítani, s nem újul ki a betegség.

Az Országos Egészségbiztosító Pénztár az egyetemi klinikákon kiemelt endometriózis központokat működtet. Segítség a neten: www.endometriozis.hu 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top