Aktuális

Kalandtúra Angliában

Van, ahol alanyi jogon járó állami segítség, és van, ahol a nagymamák áldozatkészsége támogatja a kismamákat.

Bereczki Beáta: Amíg a kisfiam két és fél éves nem lesz, nem tervezem a munkába állást, akkor is csak félállásban vagy kötetlen munkaidőben.
Bereczki Beáta nyolc évvel ezelőtt ment ki Angliába – kalandvágyból. A tanár végzettségű lány retúrjeggyel utazott ki barátai meghívására. Aztán kint ragadt: sokfelé dolgozott, tanulta a nyelvet, majd bentlakásos „nannyként”, azaz pótmamaként szolgált napi huszonnégy órás munkakörben. Amikor 2001-ben férjhez ment a Sky Sport televízió futballszakértő műsorvezetőjéhez (aki nagy Puskás Öcsi rajongó – innen van kisfia, a hét hónapos Joe Robert Puskas neve), ingatlanügynökként helyezkedett el.

– Amíg nincsenek gyerekeid, addig tudod csinálni, mert hajtasz a pénz miatt, napi tíz-tizenkét órát is, ha kell – mondja Bea. – A szülés előtt két héttel hagytam abba a munkát. Azért csak akkor, mert összesen négy hónap a fizetett szülési szabadság, és ezt nem a szüléstől számítják, hanem attól a naptól, amikor abbahagyod a munkát. Ha letelik a négy hónap, és szeretnéd megtartani a munkakörödet, akkor fizetés nélküli szabadságra mehetsz, amennyiben előtte 365 napot dolgoztál. Sok nő már két-három hónappal a szülés után vissza is áll a munkába, nannyt alkalmaznak. A szoptatás nem probléma, mert Angliában az üvegből etetés, a tápszerezés a divat. Már a kislányom, Lilian születésekor tudtam, hogy nem megyek vissza dolgozni, mert szerettünk volna egy második gyereket. Nagy boldogságunkra ez sikerült is.

Angliában a kismamák térítésmentes fogorvosi ellátásban részesülnek, a gyerekek tizenhat éves korukig ingyen kapnak gyógyszert, ha betegek, tudtuk meg Beától. Az állam minden első gyermek után heti 18 fontot, a második után 16 fontot juttat a szülőknek. Ha mind a két szülő dolgozik, és jövedelmük nem éri el a 60 ezer fontot, akkor komoly adókedvezményekre jogosultak. Ezekből az összegekből teljes egészében fedezni tudják a gyerek ellátását. Fontos az is, hogy a tejet és a gyerekruhákat nem terheli áfa, tehát ezekhez olcsón hozzá lehet jutni.

Az angol nők kevésbé számíthatnak szüleik segítségére a gyereknevelésben. A gyerek megszületése után aki teheti, úgynevezett doulát fogad, aki napi öt órában a kisbaba hathetes koráig segít a kismamának, 10-15 fontos órabérért. Ez nagyon nagy összeg, de az anya így pihenni tud a legnehezebb első hetekben, valamint szakszerű segítséget kap. Később lehet bejáró vagy bentlakó pótmamát alkalmazni. Persze mindenért borsos árat kell fizetni. A gyerekeket két és fél éves koruktól lehet óvodákba, iskola előkészítőkbe beadni, néhány órára, majd fél napra, később egész napra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top