Aktuális

Jobb megelõzni!

Kézenfekvõ megoldása a nem kívánt terhességek elkerülésének a fogamzásgátlás. Ma már hozzávetõleg húszféle fogamzásgátló tabletta kapható, a fiataloknak javasolt egészen csekély hormontartalmútól a nagyobbakig.






Bolyó Aranka: A fogamzásgátló gyógyszereket – a terhesség-megszakítások magas száma ellenére – az egészségbiztosítás nem támogatja.
– Ezek mind vényköteles termékek, tehát csak az orvos írhatja fel őket, egy- vagy háromhavi adagot egyszerre – mondja Bolyó Aranka, a Ferenciek terénél található Kígyó Gyógyszertár vezetője. – A készítmények ára háromhavi adag esetében 3500-5000, egyhaviaknál 1500-2000 forint között mozog. Az esemény utáni – szintén vényköteles – tabletta ára 3000 Ft (összesen két szem, az elsőt 72 órán belül kell bevenni, a másodikat 12 óra múlva.) Aki nem szedhet (vagy nem akar szedni) fogamzásgátló tablettát – például, mert cukorbeteg, magas a vérnyomása vagy dohányzik –, az pesszáriumok, hüvelykúpok, hüvelytabletták és óvszerek között válogathat. Tíz darab kúpot 2124 forintért, hatszor egy adag krémet 1876 forintért vehet meg. Sokan használnak orvos által felhelyezhető pesszáriumot, ezek 3858 forinttól 6690-ig kaphatóak, de létezik öt évre védelmet nyújtó is, ennek 30 000 forint az ára. Az óvszereket változatos fajtában, kiszerelésben és árban átlagosan 500 forintért (három-öt-tíz darabjával) lehet beszerezni.

Sok gyógyszertárban kint van az „Itt várakozzanak!” tábla, azért, hogy az egyik beteg ne hallja, mit vesz a másik. Ez különösen a bizalmas esetekben fontos, amikor a vevő olyan kérdéseket tesz fel, amelyek nem tartoznak másra. De lehet telefonon is érdeklődni egyik vagy másik fogamzásgátló módszerről.







Gál Bori
Ésszel élvezni az életet

Az évek múlása nem tesz mindenkit éretté, miként fordítva: a fiatal kor nem zárja ki, hogy valaki megfontoltan, felelősséggel élje az életét. –Elképzelhetetlennek tartok egy olyan helyzetet, ahol a „nagy érzés”, az éjszaka izgalma elfeledtetné velem a magam, illetve a leendő gyermekem iránt érzett felelősséget – mondja Gál Bori, huszonnyolc éves értékesítési asszisztens. – Arról nem is beszélve, hogy soha nem kezdenék olyan fiúval, aki előtt a védekezés kérdését nem merném felhozni, vagy aki csak legyintene, „vigyázz te, ha akarsz”. Nem az abortusz ellen tiltakozom, hiszen kétségtelen, hogy kerülhet olyan egészségi állapotba vagy lehetetlen élethelyzetbe egy nő, amikor nincs más választása. De ha butaság vagy félénkség miatt, ráadásul rendszeresen veteti el valaki a magzatát, az megbocsáthatatlan. Láttam már ilyen lányt, aki egy buliban, a múlt hét eseményei között csak úgy, mellékesen megemlítette, hogy, „ja, és volt egy abortuszom”. Megrázó volt hallani, milyen apró semmiségként fogta fel. Ismertem később is, az életmódján nem változtatott, továbbra is előnyben részesítette az óvatlan egyéjszakás kalandokat. Nálunk a gimnáziumban, az osztályfőnöki órán levetítették a Néma sikoly című filmet, amely az abortuszról szól, elég naturálisan bemutatva a műtétet. Szívbemarkoló volt látni, ahogy elpusztítottak egy élőlényt. Nem akarok okoskodni, még én is kerülhetek olyan helyzetbe, amikor erre kényszerülök – de az biztos, hogy mindent meg fogok tenni ellene.

Két beszélgetés

Aki a terhességmegszakítás mellett dönt, annak két alkalommal kell megjelennie a Családvédelmi Szolgálatnál. Először elbeszélgetnek vele a terhességről, a körülményeiről és az abortuszról. Ennek a beszélgetésnek az a célja, hogy a bajba jutott nők nyugodtan és racionálisan végig tudják gondolni a helyzetüket. A védőnőknek titoktartási kötelezettségük van, az ott elhangzott információk más tudomására nem juthatnak. Legkevesebb három nap elteltével kerülhet sor a második beszélgetésre, ahol kitöltik a szükséges dokumentumokat, és kiállítják a csekket 20 400 forintról. A műtét költségét törvény határozza meg, a védőnő csupán a kedvezmények jogosultságát állapítja meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top