Aktuális

Gyógyvizek, termálfürdõk – II. rész

Súlyfürdő, iszappakolás, masszázs

A gyógyfürdős kezelés része a medencefürdő, a termál kádfürdő, az iszapkezelés, a súlyfürdő, a szénsavas fürdő, az orvosi gyógymasszázs, a víz alatti sugármasszázs, a víz alatti gyógytorna, a komplex gyógyfürdőellátás és a csoportos gyógyúszás is.

– A termál kádfürdőbe ugyanaz a gyógyvíz kerül, mint a közös medencékbe. Javallt akkor, ha valaki olyan bőrbetegségben szenved, amellyel nem ajánlott közösségbe menni, vagy ha fennáll a veszélye, hogy emberek között, a párás melegben könnyebben megbetegszik, mert gyengébb az immunrendszere, netán esztétikai okok indokolják az önálló fürdést (például végtagműtét).

– Az iszapkezelésnél negyven-negyvenkét fokos hőmérsékletű iszapba burkolják a testet, erre takarókat tesznek. A meleg, párás “dunsztkötést” általában tizenöt percig hagyják fenn, ez igen jótékonyan hat az ízületi betegségekre. Gyulladt izületeknél viszont hideg iszappakolást alkalmaznak.

– A víz alatti vízsugármasszázsnál – vagy ahogy régi nevén sokan ismerik, a tangentornál – másfél atmoszféra nyomással dolgoznak.

– Súlyfürdőnél nyújtásos kezelést végeznek, ami például gerinckopásnál igen hatásos.

– A víz alatti gyógytornát gyógytornászok irányítják, ez csoportos foglalkozást jelent. Nagy előnye, hogy minden ízületi betegség esetén alkalmazható.

– A csoportos gyógyúszást tizennyolc éves kor alatt írják elő, gyerekorvos és ortopéd szakorvos javaslatára. Ezt is szakember vezeti.
A komplex gyógyfürdőellátás szokták nappali kórháznak is hívni. Ilyen intézmény működik Budapesten a Lukács fürdőben, a Gellért fürdőben, a Rudasban, és a Széchenyiben, vidéken például Bükfürdőn, Harkányban, Hajdúszoboszlón. A nappali kórházakba nemcsak a reumatológus szakorvos, hanem neurológus, baleseti sebészeti intézmény szakorvosa is beutalhatja a betegeket. A háromhetes kúra során ugyanazokat a kezeléseket végzik, mint egy bennfekvő intézményben, csak itt a páciens este hazamegy.

Télen a síkos út miatti törések, zúzódások, a nyáron a gyakoribb közúti balesetek miatt nő meg a kezelésekre jelentkezők száma.

Csak az előírt ideig!

A társadalombiztosítás rendeletben szabályozza a gyógykúrák finanszírozását. Egy évben két kúrát támogatnak, átlag tizenöt százalékkal, a betegek az üzemeltetési költséghez járulnak hozzá. Egy kúra négyféle kezelést tartalmazhat, s ez tizenöt alkalommal vehető igénybe. Orvosi szempontok alapján ez az igazán hatásos mennyiség, még ha bizonyos fokú közvetlen hatása egy-egy fürdőnek is van.

– Jó tudni, hogy a kúra első harmadánál úgynevezett fürdőreakció zajlik le: minden addigi fájdalom fokozódik, s mivel a szervezet belső funkciói felgyorsulnak, kimerültséget, levertséget érezhet a páciens – mondja Horváth főorvos asszony. – Ez két-három napig tart, majd spontán megszűnik. Fontos tehát, hogy kúraszerűen vegyék igénybe a rászorulók a kezelést: naponta vagy másnaponta! Csak a megfelelő ritmus szerinti gyógymód igazán hatékony. A fürdő hőfokát, időtartamát is pontosan előírja az orvos, ez egyénre szabott, tehát tartsuk be az utasításokat! Előfordulhat ugyanis, hogy rosszul lesz az, aki az előírtnál több időt tölt a vízben, vagy magasabb hőfokú medencében tartózkodik, mint a számára előírt. De mindenkire igaz, hogy legföljebb harminc percet tartózkodhat az egyes medencékben.

A gyógyvizek típusai

• Szénsavas vizek: enyhébb érszűkület, kardiológiai rehabilitáció, Balatonfüred

• Kalcium-magnézium-hidrogén-karbonátos vizek: csökkenti a gyulladásokat, valamint a mozgásszervi betegségek és a csontritkulás tüneteit. Budapesti fürdők többsége, Bükfürdő, Dunántúli-középhegység vizei, Makó, Szentes, Mórahalom, Hegykő

• Kloridos (konyhasós) vizek: gyulladáscsökkentők, javasoltak kismedencei gyulladásnál, nőgyógyászati, urológiai megbetegedéseknél, meddőség esetén. Alföldi fürdők, Parád, Pestszenterzsébet, Sárvár

• Kénes vizek: a kén beépül az izületi porcba, ezért kopásos izületi betegségeknél hatásos. Bőrgyógyászati betegségeknél is javallt (pikkelysömör, ekcéma). Balf, Harkány

• Jódos-brómos vizek: ízületi, nőgyógyászati, urológiai megbetegedéseknél. Alföldi fürdők, Csokonyavisonta, Igal, Pestszenterzsébet, Parád

• Radonos vizek: az alfasugárzást kibocsátó radon fájdalomcsillapító, áthangoló hatású. Rudas fürdő, Hévíz

• Szén-dioxid-szárazfürdő (mofetta): érszűkület, cukorbetegség okozta érszövődményeknél hatásos, valamint csökkenti a magas vérnyomás és a csontritkulás okozta panaszokat. Mátraderecske

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top