Aktuális

Gyógyvizek, termálfürdõk

A gyógyvizes kezelések a különbözõ mozgásszervi, nõgyógyászati, bõrgyógyászati betegségeket képesek gyógyítani. Jó tudni tehát, kik és hogyan vehetik igénybe a kezeléseket, és milyen terápiák léteznek.

dr. Horváth Remény
– A gyógyvizes kezeléseket felnőttkorban a reumatológiai szakrendelésen írják föl (itt a háziorvosi beutalóval fogadnak minket) – tájékoztat dr. Horváth Remény, reuma és fizioterápiás szakorvos, a budapesti Széchenyi Fürdő osztályvezető főorvosa. – A szakorvos fizikális és laborvizsgálatok után dönti el, hogy milyen kezelést javasol. Először rendszerint aktív gyógytornát és fizikoterápiát alkalmaznak, s csak ha ezek nem elég hatékonyak, akkor következik a balneoterápia: kezelés gyógyvízzel vagy iszappal. De a terápia mindig egyénre szabott.
14 éves kor alatt a termálfürdő nem javasolt, 14 és 80 éves kor között bármikor lehetséges a fürdőkezelés. Egyre gyakoribb, hogy már huszonévesen is jelentkeznek mozgásszervi panaszok, főként gerincfájdalmak.

Jó tudni: ha nem lakóhelyünkön szeretnénk igénybe venni a kezelést – például elutazunk Hajdúszoboszlóra, Hévízre stb. –, akkor keressük fel háziorvosunkat, aki beutalót adhat, s a kiválasztott település szakorvosa a jelentkező állapota szerint írja fel a kúrát. A gyógyfürdőkben is működik orvosi tanácsadás, ide fordulhatnak azok, akik lakóhelyén nincs szakellátás.

Kiknek javasolt a kezelés?

•  Mozgásszervi javallatok: a gerinc és/vagy az izületek idült kopásos megbetegedései; idült izületi gyulladások inaktív stádiumai; Bechterew-kór; köszvény nem akut stádiuma; idült ideggyulladások (isiász); baleseti ortopédiai, idegsebészeti műtétek utáni utókezelés; izomreumatizmus; porckorongsérv; izületi és gerincstatikai rendellenességek (gerincferdülés, csípőficam).

•  Egyéb javallatok: végtagi keringési rendellenességek; idült gyulladásos nőgyógyászati betegségek; álmatlanság, kimerültség, idegesség.

És mikor nem javasolt?

Fertőző megbetegedések; lázas állapotok; befolyásolhatatlan magas vérnyomás; szívelégtelenség; daganatos megbetegedések; hat hónapon belül lezajlott szívinfarktus; eszméletvesztéses betegségek; leromlott általános állapot; terhesség; bőrsérülések; kopásos izületi betegségek akut gyulladásos fázisa; gyulladásos izületi betegségek aktív stádiuma; tbc esetén.

Menstruáció ideje alatt még tamponnal sem ajánlott a gyógyfürdőzés!

Gyógyvizek, termálfürdők – II. rész >>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top