Aktuális

Melanoma, a félelmetes bõrdaganat

Nem ijesztgetésnek szánom egyik ismerõsöm történetét. A fiatal nõ egyik reggel barna foltot fedezett fel az egyik lábujján, a körme mellett. Hetekig kenegette gombaellenes szerekkel, de a folt egyre nõtt.

Török László professzor
Kiderült, hogy az egyik legveszélyesebb, rosszindulatú bőrdaganat, melanoma alakult ki a lábujján. A daganatot eltávolították, de jelenleg még nem lehet tudni, hogy áttétek révén továbbterjedt-e a szervezetében.

– Az egyik tipikus megjelenési helye a melanomának a körömágy környéke – bólint a történet hallatán Török László professzor, a kecskeméti Bács-Kiskun Megyei Kórház bőrgyógyászatának vezető főorvosa. – A melanoma a bőr festéket termelő sejtjeiből, a melanocitákból indul, és azért kell megkülönböztetett figyelmet fordítani rá, mert a melanomás daganatsejtek nagyon gyorsan “betörhetnek” a nyirokutakba és a vérpályába, s így hamar – akár néhány hónap alatt is – áttéteket adhatnak.

Nyaralás előtt nézessük meg a gyanús foltokat!

– Évek óta minden májusban melanomaszűrést rendezünk a megyében – közli a bőrgyógyász. – Azért választottuk ezt a hónapot, mert egy felmérésből kiderült, hogy azok a melanomás betegek, akiknek a bőrdaganatát még a nyár elején műtéti úton eltávolították, jobb túlélési arányt mutattak, mint azok, akiknél egy “átnapozott” nyár után, ősszel végezték el a műtétet.

Napégés után megjelenő festékfoltok a bőrön, amelyek nagyobb kockázatot jelentenek arra, hogy később melanoma alakuljon ki
Szakértőnk azt mondja, bár a melanoma ritka bőrdaganat, ám az elmúlt évtizedekben meredeken emelkedett az előfordulási gyakorisága. A betegségre egyéni és környezeti tényezők hajlamosíthatnak. Említhető például a genetikai hajlam (a melanomák nyolc-tíz százaléka családi halmozódást mutat, tehát géneltérés felelős érte). A világos bőrű, szeplős, szőke, illetve vörös hajú emberek szintén veszélyeztetettek, s ebbe a körbe tartoznak azok is, akik már többször napégést szenvedtek, és a leégett területek helyén pigmentfoltok tarkítják a bőrüket. Nagyobb a kockázat melanoma kialakulására azoknak is, akiknek sok (ötven-száz vagy még több) festékes anyajegyük van.

A környezeti tényezők között első helyen szerepel a túlzott napfényterhelés – amelynek nemcsak a melanoma, hanem a többi bőrrák kialakulásában is jelentős szerepe van – és a túlzott szoláriumozás. Utóbbinál az UVA-sugarak jelentik a kockázatot. Ezért a veszélyeztetettek, illetve azok, akiknél mostanában jelent meg valamilyen festékes elváltozás a bőrön, ne várjanak, hanem lehetőleg még a nyaralás előtt forduljanak bőrgyógyászhoz!
– Ma elmondhatjuk, hogy veszélyes az is, ha a kisgyereket egyéves kora előtt direkt napfényre tesszük! – fűzi hozzá szakértőnk. –Tudnunk kell, hogy életünk első húsz évében alakulnak ki a bőrben, molekuláris szinten azok a károsodások, amelyek szerepet játszhatnak a fény okozta bőrrákok kifejlődésében. Tehát húszéves korig fokozottan kellene ügyelnünk bőrünk védelmére!

Melanoma, a félelmetes bőrdaganat – II. rész >>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top