Aktuális

Hajrá, Apu!

A baj hamar jön. Ilyés Gyulát a dzsúdóedzésen egy pillanat alatt érte súlyos gerincsérülés. Ötször operálták nyolc év alatt, háromszor kellett megtanulnia újra járni.







Ilyés Gyula és lánya, Zita
Volt, hogy fél évig deréktól fölfele be volt gipszelve. Szinte hihetetlen ezek után, hogy nemcsak meggyógyult a kiváló sportember, ötdanos mester, hanem 2003-ban, a Masters Európa-bajnokságon bronzérmet is szerzett.

– Gyógyulásomnak a lányom, Zita volt a motorja – meséli a nyugalmat és erôt sugárzó férfi. – A harmadik műtét után a törzsemet műanyag gipszbe tették, mozdulni sem tudtam. Nyomorultul éreztem magam, lelki mélyponton voltam, az is megfordult a fejemben, hogy ennek így semmi értelme. Feküdtem az ágyon, és hallom, hogy az akkor négy és féléves Zita a konyhában fôzi a teát, vágja a kenyeret. „Mit csinálsz?”, kérdeztem. „Szemmit”, felelte selypítve, de pár perc múlva behozta tálcán, szalvétára rakva a sok vajjal, lekvárral jól megkent, szalámival megrakott szendvicset. Tudta, hogy mindegyiket szeretem, hát mindent tett rá. A tálcát az ölembe rakta, és azt mondta: ,,Mától én leszek a nôvérke, és te meggyógyulsz. Ez egy gyógyító reggeli”. Nagyon szégyellek sírni, de akkor befordultam a fal felé, magamra húztam a takarót, és zokogtam. Ô meg, bár undorodik a vértôl, sebtôl, ahogy elfordultam, meglátta, hogy a gipsz alatt ott tátong egy csúnya, hegesedô seb, és elkezdte csókolgatni a hátamon azt az undorító sebet. ,,Ezek gyógyító puszik”, mondta gyöngéd, vigasztaló hangon. Akkor döntöttem el, hogy végigcsinálom, meggyógyulok bármi áron. Nagyon komolyan vette, hogy ô gyógyító nôvér: befűzte a cipômet, leste, miben segíthet. Amikor elkezdett hangszeren tanulni – klarinéton és szaxofonon játszik –, sokszor gyönyörködtem a játékában. A rossz emlékek között annyi szép pillanatot ôrzök, hogy Zita és az egész család milyen szeretettel álltak mellettem.

– Hogy kezdôdött a felépülése?

– Minden egy fontos döntéssel kezdôdik. A vajas-lekváros-szalámis szendvicset majszolva döntöttem el, hogy érte meg fogok gyógyulni, és bár sokszor dobált fel-le a sors, lélekben kitartottam.

– Nem félt újra a tatamira lépni?

– De, elôször nagyon féltem, mondtam is a sporttársamnak, hogy úgy vágjon földhöz, ahogy csak tud, mert ha fel tudok állni, akkor menni fog, és többé nem félek. Ha nem, akkor eldôlt a sorsom. És sikerült…

– Úgy tudom, sérült gyerekeket is tanít, amellett, hogy a negyedik egyetemi diplomáját szerzi meg.

– Igen, egy orvos barátom létrehozott egy alapítványt, és én csatlakoztam hozzá, mert mindkettônknek fontos, hogy jót tegyünk, jó példát mutassunk. A sérült gyerekeket egy hozzáértô viszi lovagolni, másvalaki úszni, én meg a dzsúdóalapokon a mozgáskoordinációt fejlesztem, javítom az erônlétüket, és megtanítom, hogyan kell úgy esni, hogy ne törjék össze magukat. Az iskolai balesetek hetvenöt százaléka ugyanis az esések következménye, és ez halmozottan igaz a fogyatékos gyerekekre.
Rengeteg szeretetet kapok tôlük. Van például egy Down-kóros kisfiú. Egyik nap az öltözôben odacsoszogott hozzám, jól hátba vert, és azt mondta: “Nagyon szeretlek, Gyuszi bácsi!” Ezt, amíg élek, nem felejtem el.

– Miért hagyta abba a versenyzést?

– 2002-ben Írországban volt a Masters Világbajnokság. A lányom féltett, kérlelt, ne kísértsem a sorsot, hát megígértem, hogy ez lesz az utolsó. Úgy indultam el, hogy érmet szerzek, ötödik lettem, megvallom, ezt kudarcként éltem meg. Aztán 2003-ban Magyarországon volt az Eb. Új alkut kötöttünk: csak még egyszer, és ez lesz a legeslegutolsó. Már az elsô meccsen megsérült a térdem, vissza akartak léptetni, de nem hagytam. Kértem egy jégakkut, hogy legalább közben ne érezzem a fájdalmat, és harmadik helyezett lettem. A gyerek végig a szônyeg mellett szurkolt, torkaszakadtából üvöltötte „Hajrá, Apu!” Amikor lejöttem a szônyegrôl, ô repült, úszott a levegôben, és a vállamon sírt, nevetett örömében. Ez mindennél, az éremnél is többet ért.

Úgy éreztem, ha címeres mezben megyek ki, és bemondják: Gyula Ilyés from Hungary, akkor úgy érzem, aznap, ott “meg kell halni”, mindent meg kell tenni, legjobb tudásom szerint. Azt akartam, hogy majd ha híres zenész lesz a lányom, emlékezzen rá: apu megmutatta, hogy kell ezt az országot képviselni. Elmondhatatlan érzés volt gyôzelem után ölelni a gyereket, ahogy egyszerre sírt és örült. Életem legnagyobb sikere az, hogy ô olyan, amilyen: értékes, tiszta, ôszinte lány, gondolkodás nélkül odaadnám érte az életemet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top