Aktuális

Vitaminokkal a stressz ellen

A stressz mindennapi életünk része, s ideális esetben hozzájárul ahhoz, hogy tökéletesen alkalmazkodjunk a környezet kihívásaihoz. Hogy jobban bírjuk, segítenek a vitaminok, ásványi anyagok.

Ha azonban ez a hatás állandósul, és a szervezet felfokozott készültségi állapotát nem követik nyugodt, ellazult periódusok, akár meg is betegedhetünk.




Magnézium a jó alvásért

Ha tartós stresszben élünk vagy csak „simán” dolgozunk, vagy éppen munkahelyet keresünk, akkor számunkra a legfontosabb ásványi anyag a magnézium, méghozzá kissé megemelt adagban. Napi háromszáz-ötszáz milligrammra van szükségünk ahhoz, hogy jól aludjunk, nehéz helyzetben is tudjunk koncentrálni, és ne legyünk idegesek.

+tipp

Érdemes egyszerre szedni B6-vitaminnal, mert ez segíti a magnézium felszívódását.

C-vitamin – és jobban bírjuk!

Azt már mindenki tudja, hogy náthás időszakban több C-vitamint érdemes




fogyasztania. Most eláruljuk: stresszes életmód esetén szintén, mert szervezetünk igénye ilyenkor is megemelkedik. Száz milligrammot is szedhetünk, s biztosan jobban bírjuk majd a hajszát, avagy tudományosabban: megnő a stressztűrő képességünk.

Panthenol, az antistressz-vitamin

Jótékony hatása miatt antistressz-vitaminnak is nevezik a B5-vitamint, azaz a panthenolt. Segít a szervezetnek más vitaminok felhasználásában, a sejtépítésben és a központi idegrendszer működésében. Jó tudni, hogy nagy dózisban sincs mellékhatása. Együnk sok hüvelyes növényt, gabonafélét!

Réz a kötelidegekért

Kis mennyiségben a központi idegrendszer egyik hatásos erősítője a réz. Stresszes életmód esetén is csak majdnem a szokásos napi adagra van belőle szükségünk, de arra aztán tényleg! Remek rézforrások a szervezet számára a hüvelyesek, a gabonafélék és a máj.





Szelén a szívnek

Ha egyre többet idegeskedünk, előbb-utóbb szívünk bánja, s magas vérnyomás is kialakulhat. Mindkettő ellen hatásos a szelénbevitel. Mivel csak igen kis mennyiségre van belőle szükség, a szokásos multivitamin-tablettánkban lévő adagot csak néha, kúraszerűen, vagy egy-egy „nehéz” időszakban egészítsük ki!

Mit igyunk?

Ha ásványvizet veszünk, vagy gyógyvizet választunk, két szempontot tartsunk mindig szem előtt: 1. lehetőleg minél magasabb kalcium- és magnézium-tartalma legyen; 2. minél kevesebb nátriumot tartalmazzon! Ezeket sokszor igen apró betűkkel tüntetik fel az üvegen, de feltétlenül olvassuk el, és hasonlítsuk össze a többi termékkel!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top