Aktuális

Férfibajok

Szakértõink segítségével megpróbáltuk felderíteni azokat a gyakori szexuális gondokat, amelyek az erõsebbik nemet sújtják, de közvetve a nõknak is gondot okoznak.





„Mostanában a párom kerüli az intim együttléteket. Azt mondja, tompa fájdalmat érez a péniszében szeretkezés közben. De nem mer elmenni orvoshoz, mert szégyelli magát. Mi lehet a gond?”
– Ilyen esetben nincs helye távdiagnózisnak! Ha az aktus során fájdalmat érez, azonnal forduljon szakorvoshoz – figyelmeztet nagyon komolyan dr. Riesz Péter, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinika andrológiai részlegének szakorvosa. – Az ilyen gondokat minél hamarabb kezelni kell, mert ha sokáig fennáll ez a probléma, komoly merevedési zavart is okozhat, Például mert a gyógyulás után is bénítólag hat majd a fájdalomtól való félelem. Az okok pedig sokfélék lehetnek, netán egy könnyen kezelhető gyulladás, fel nem ismert fitymaszűkület, a pénisz görbülete vagy a hímvessző belső barlangos testeinek hegesedése is. De az biztos, hogy a fájdalom bajt jelent, ezért nem szabad kezeletlenül hagyni! A szégyennek ilyenkor éppen annyira nincs helye, mintha a foga fájna. Különösen azért, mert mi jobban ügyelünk az intimitásra, mint akár a nőgyógyászok. Amikor valaki elmondja a gondját, a szobában nincs más jelen, csak a beteg és az orvos. Még az asszisztensnő is csak hívásra jöhet be!

„A férjem egyszer-kétszer kudarcot vallott az ágyban, és azóta csőd a szexuális életünk. Hiába próbálkozunk mindenféle trükkel, egyre rosszabb a helyzet. Arra már rávettem, hogy keressünk fel egy szakembert, de tanácstalan vagyok, vajon ilyen esetben hová kell fordulni?”
– Ha egy férfinak merevedési zavara van, először a testi okokat kell kizárni. Ebben az esetben mindegy, hogy andrológust vagy urológust keresnek fel, mindkettő biztosan tud majd segíteni – biztat dr. Riesz Péter. – Gyakran kezdődő cukorbetegség, magas vérnyomás, szívbetegség, depresszió áll annak hátterében, hogy csökken a szexuális aktivitás. De nem biztos, hogy ilyen komoly a baj. Az is előfordulhat, hogy valamilyen gyógyszer mellékhatása okoz problémát. Vagy a dohányzás és az elhízás érszűkítő hatása gátolja a merevedést, esetleg a túlzott alkoholfogyasztás bénítja az idegpályákat. Különösen fiataloknál okozhat gondot a testépítés gyorsítására szedett szteroid-készítmény, illetve a kábítószer-fogyasztás, amely kezdetben ugyan felpörgeti a vágyat és fokozza a teljesítményt, ám hosszú távon bizony gondot okozhat az ágyban. Ha minden lelet negatív, akkor képzett szexológus szakemberhez tudjuk irányítani a hozzánk fordulókat. Hiszen az esetek egy részében a stressz, a kimerültség, az állandó rohanás a ludas. Ha sikerül enyhíteni ezeket a feszültségeket, és csak arra van szükség, hogy néhány pozitív élmény segítségével feloldjuk a lelki gátat, a szakorvosoknak arra is van megfelelő gyógyszerük.

Szakértőink további tanácsait a Nők Lapja Évszakok novemberi számában olvashatja el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top