Aktuális

Vérrel fertõzött gyerekek

1998-ban öt koraszülött gyermek vérkészítménytõl hepatitisz B vírusfertõzést kapott. A fertõzés tényére hetekkel késõbb derült fény, amikor az egyikük kórházba került, majd hamarosan meg is halt.

A családok pert indítottak a kórház ellen, az ügyben a mai napig nincs még első fokú ítélet sem. Van viszont mindkét, sőt, több részről is sok-sok tanulság.

A történetet az egyik szülőpár elmondása alapján ismertetjük. A gyerekek védelme érdekében nevezzük őket Kovács családnak!

A terhesség 34. hetén, reggel 8 körül születtek a gyerekek az Országos Gyógyintézeti Központ (akkori nevén Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem) Szabolcs utcai Szülészeti Klinikáján, császármetszéssel. Kis súlyuk miatt a PIC-osztályra (Perinatális Intenzív Centrum) kerültek. Három héttel később minden megjegyzés nélkül hazabocsátották őket. Az egyik pici lány hamarosan a Szent László Kórházba került, ahol a laboreredmények alapján súlyos májgyulladást állapítottak meg nála. Mivel a szülőknél nem találtak fertőzést, a gyanú a koraszülöttosztályra terelődött. Ekkor tudták meg a szülők, hogy a kislány vérkészítményt, friss fagyasztott plazmát kapott. Egyúttal az is kiderült, hogy ugyanabból a tasakból még négy újszülöttnek adtak vérplazmát.

Megegyezés nincs, per van

Az érintett gyerekek szülei táviratot kaptak a Szabolcs utcai kórházból, amelyben az állt, hogy „technikai okok miatt” meg kell ismételni egy újszülöttkori szűrővizsgálatot, emiatt jelenjenek meg a gyerekekkel a kórházban. Az egyik vidéki szülőpár – elkerülni próbálván az utazgatást – helyben szerette volna megoldani a laborvizsgálatot, ám a telefonos egyeztetés során rá kellett jönniük: másról van szó. Homályosan valami donorral kapcsolatos problémáról beszéltek, és hogy nincs járvány, tessék megnyugodni, csak öt gyereket érint az ügy. Az osztály akkori főorvosa végül elárulta: hepatitisz B fertőzés gyanúja miatt van szükség a vizsgálat megismétlésére. Arra a kérdésre, vajon kaptak-e vért a gyerekek az osztályon, nemmel felelt.

Eltelt két hét, mire a szülők megtudták: a hepatitisz-antigén vizsgálat eredménye pozitív. A gyerekek a Szent László Kórházba kerültek, tüneteik és a laboreredmények súlyos májgyulladásra utaltak. Kiderült, hogy az elmúlt hetekben a szülők – különösen a szoptató anya – fertőzésveszélynek voltak kitéve. Csak ekkor kapták meg a védőoltást.
Az öt gyermek szülei egymással is kapcsolatba léptek. Négy gyermeknél lezajlott az akut májgyulladás. Az elsőként kórházba került kislány viszont meghalt.

A szülőknek nem lehettek illúzióik afelől, hogy a betegségnek ezzel nincs vége. Az intézmény akkori rektora azonban elutasította a szülők azon kérését, hogy vegye föl a kapcsolatot olyan külföldi kórházakkal, amelyek magas szinten foglalkoznak hepatológiával. Majd, miután a kártérítésre vonatkozó megegyezési kísérletek kudarcot vallottak, a szülők pert indítottak.

A teljes cikk a 44. heti, november 2-án megjelenő Nők Lapjában olvasható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top