Aktuális

Foglalkozása: anya

Ahogy az életünk minõségének, úgy az otthon töltött éveknek is meghatározója maga a párkapcsolat, amelyben élünk.




A hét témája a Nők Lapjában
Nálunk anyu mindig otthon van

Biztonság, idő, melegség, házi ízek, illatok, figyelem. Anyák otthon. Régen ez volt a biztonság, ma sokan bizonytalan, kiszolgáltatott vállalkozásnak tartják. Pedig ha több anya maradhatna otthon, a világ otthonosabb lehetne, a férfiak nyugodtabbak, a gyerekek boldogabbak lennének…

További cikkek:

• Egy szabad ember »

• Sokat adok, többet kapok! »

• Visszamentem – haza »

Az összeállítást készítették:

Hulej Emese, V. Kulcsár Ildikó, Dudics Emese és Kertész Gábor   

A cikkben szereplő asszonyok nem véletlenül hasonlítanak ebben is, hiszen csak olyan férfi mellett élhető meg ez az életforma szépen, aki elismeri, tiszteli és értékeli a felesége tevékenységét. Akinek a család, ezen belül az apaság érték, és – fontos szempont! – aki tudja biztosítani a család megélhetését egyedül is.
Járosi Judit férje például egy alkalommal névjegyet készíttetett a feleségének a következő felirattal: Zsófi és Marci anyukája.

– Eredetileg nem terveztük úgy, hogy hivatásos anyuka leszek. Az volt az elképzelés, hogy amint a gyerekek oviba mennek, újra elkezdek dolgozni – meséli Judit, aki több mint tizenkét éve főállású anya. – Aztán észrevettük, hogy a családi ügyek intézése önmagában kitölt egy munkakört. Mára karrierem csúcsára értem.
Judit egy időben gondolkozott rajta, hogy szabadidejében elmegy dolgozni egy karitatív szervezethez, aztán rájött, hogy körülötte is sok embernek van szüksége segítségre, törődésre. Így került az életükbe a nagynéni, a nagymama, két másik idős ember, akikhez eljár, valamint a szomszédok.
– A családanya lét a közhiedelemmel ellentétben társadalmilag nagyon hasznos tevékenység! Sokan azt hiszik, hogy ha otthon maradsz, akkor te valami más bolygóról jöttél. Elnézően mosolyognak, persze, mondják, a gyerekeknek jó, nem a napköziben vannak, több időt tölt velük az édesanyjuk… Ez persze igaz, de korántsem minden. Az idősekről például mindig mindenki megfeledkezik. Nekik is kell segítség, különben egyedül maradnak.







Mindehhez kell, hogy az ember akkor se érezze kiszolgáltatottnak magát, ha nem keres.
– Tényleg függök Marcitól, de nem zavar. A házasságunk klasszikus felállás, nem túl divatos, de jó. Tizennégy éve vagyunk férj és feleség. Ha a gyerekek megnőnek, valószínűleg újra elmegyek dolgozni. Lehet, hogy megpróbálom az ingatlanközvetítő szakmát. Karriert már nem futok be, nem baj. A lényeg, hogy ne üljek otthon feladatok nélkül. Remélem, ha valaki dolgozni akar, akkor talál munkát előbb-utóbb…

A témáról bővebben a Nők Lapja január 18-án megjelenő, 3-as számában olvashatsz!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top