Aktuális

Ágyba bújtunk – az elsõ…

Sok fiatal lány várja azt az elsõ éjszakától, hogy csodálatos élményt nyújtson. Sajnos, ez az együttlét általában nem annyira csodálatos – de ha az emlék nagyon rossz, akkor ez kihathat a késõbbi szexuális kapcsolatokra.

Csigó Katával a szüzesség elvesztéséről, s az élmény későbbi hatásairól beszélgetünk.

– Kata, szerinted mikor lehet egy lány elégedett az első éjszakával?

– A szüzesség elvesztése csak ritkán jelent a lánynak fergeteges élményt, általában ez csak egy lépés, amelyet megtesz a szexualitás tanulásának útján. Egyébként is gyakran hónapokig tart, amíg egy pár összecsiszolódik. Ha valaki úgy éli meg az első aktust, hogy „nem is volt annyira rossz”, akkor szerintem már elégedett lehet, s bízhat benne, hogy egyre jobb lesz számára az együttlét, különösen, ha a fiúval szép lassan megismerik egymás testének „működését”.

– Mi történik, ha az első együttlét kifejezetten rosszul sikerül?

– Akkor az kihathat a későbbi kapcsolatokra, például meghatározhatja, hogy egy nő megengedi-e, hogy egy férfi közel kerüljön hozzá, akár testi, akár lelki értelemben. A szüzesség elvesztése lelkileg többek közt azért okozhat rossz élményt, mert a lány esetleg még nem akart az ágyig eljutni, de a fiú kedvéért megtette, vagy ha a lány még éretlen, túl fiatal. Inkább csak tizenhat-tizenhét éves kor fölött kellene elkezdeni a szexuális ismerkedést, de ezalatt nem a szexuális aktust értem, hanem a másik testével való ismerkedést. Az is oka lehet a balul sikerült első alkalomnak, ha a pár nem járta be a fokozatokat, kihagyták a kezdeti lépéseket, a csókolózást, az egymás testének fokozatos megismerését, hanem rögtön jött az aktus.









– Mennyire „kell” fájdalmasnak lennie az első alkalomnak a lány számára?

– Nem kell feltétlenül annak lennie, és nem is az, ha valaki elég érett, és valóban képes testileg és lelkileg is átélni a befogadást, ha képes hagyni, hogy a partnere vezesse őt. Így sem biztos a pozitív élmény, főleg, ha mindkettőjüknek ez az első alkalom, hiszen ilyenkor gyakran megesik, hogy nem sikerül a behatolás, vagy elügyetlenkedik a dolgot, de ez nem baj. Fontosnak tartom, hogy a szeretkezés közben és utána is adjon a két ember egymásnak visszajelzést, szóljon a lány, ha nagyon fáj, de azt is mondja, hogyan jó neki. Ugyanezt javaslom a fiúknak is. Érdekes, hogy amikor mindketten tapasztalatlanok, akkor gyakran a lány kezdeményez, ő irányít, mit, hogyan kellene tenni. Mivel a lánynak is ez az első efféle élménye, előfordulhat, hogy a későbbiek során is gyámoltalanoknak tartja majd a férfiakat, és úgy érzi, neki kell vezetnie, irányítania őket. Ezért megeshet, hogy később, érett felnőttként sem mer majd erős, domináns férfit választani partneréül, mert fél, hogy mellette elveszítené az irányítói szerepet, és a szex csatározások színterévé válna.

– Jobb, ha a fiú már tapasztaltabb?

– Talán abból a szempontból igen, hogy ő akkor már nem annyira a technikai részletekre összpontosít, hanem a lányra is tud figyelni – ugyanakkor előfordulhat, hogy pontosan ezért nem elég figyelmes vele, s nem óvatosan vezeti őt. Pedig az első együttlét nagyon fontos, mert meghatározhatja, hogy a későbbiekben miként gondolkozik egy nő a szexről: például, ha nagyon rossz volt az első alkalom, akkor esetleg rettenetesnek, fájdalmasnak tartja a szexuális együttlétet. Meghatározhatja azt is, hogy a lány mit gondol a saját női és a férfi szerepéről. Bizonyos, hogy az első élmény egyfajta útvonalon indítja el az embert. De óva intek mindenkit attól, hogy messzemenő következtetést vonjon le az első élmény után, hiszen, még ha rosszul sikerült is, legközelebb lehet „javítani”!

– Miként?

– Ha nem volt jó az első együttlét, gondolkozzon el a lány azon, hogy valóban vonzódik-e a barátjához, s hogy tudja-e, a teste hogyan, mire reagál. Ismeri-e a saját testét, tudja-e, hol vannak az erogén zónái? Ha nem, akkor próbálja önmaga felfedezni ezeket a területeket, s majd játékosan mutassa meg a fiúnak is. Ezen nincs mit szégyellni, hiszen ez a folyamat a szexuális tanulás része.

(Csigó Katának a katalin.csigo@sanomabp.hu e-mail címre vagy levélcímünkre írhatnak.)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top