Aktuális

Júdás evangéliuma a National Geographic-ban

A National Geographic Magyarország magazin május 3-án megjelenõ számában ismerteti meg olvasóit Júdás evangéliumának történetével. A National Geographic Channel április 9-én tûzte elõször mûsorra a témáról készült dokumentumfilmet.

Az elmúlt 60 év legjelentősebb ókeresztény tárgyú felfedezése


A világ legnépszerűbb ismeretterjesztő havi magazinja beszámol Júdás evangéliumáról, amely kézirat csak nemrég vált hozzáférhetővé a tudományos világ számára.

A National Geographic Magyarország magazin május 3-án megjelenő számában ismerteti meg olvasóit Júdás evangéliumának történetével. A National Geographic Channel április 9-én tűzte először műsorra a témáról készült dokumentumfilmet.

Ókori szövegekben szereplő utalásokból a kutatók előtt már rég óta ismert volt Júdás evangéliumának létezése. A legkorábbi, Kr.u. 180-ból ismert említés Iréneusztól, a mai Lyon püspökétől származik. A Júdás evangéliumát tartalmazó – három másik kéziratot is magában foglaló – kódexet azonban csak az 1970-es években fedezték fel Egyiptomban, mely ezt követően többször is gazdát cserélt. Előbb Európába, onnan, pedig az Egyesült Államokba került, ahol 16 évig egy banki megőrzőben tartották. Egy régiségkereskedő 2000 áprilisában megvásárolta, majd 2001 februárjában átadta a bázeli Maecenas Foundation for Ancient Art alapítványnak. Ekkor kezdett hozzá a szöveg fordításához és megóvásához a svájci Rodolphe Kasser professzor, világszerte ismert koptológus vezetése alatt álló stáb.

Júdás evangéliumának szerzője ismeretlen. A rendkívüli jelentőségű régészeti felfedezés Jézus és Júdás kapcsolatának egy 1. vagy 2. századi alternatív olvasatát adja meg, és kiegészíti az érintett időszak történelméről és teológiai álláspontjairól való ismereteinket.
A papiruszra írt kopt nyelvű szöveg a 4. században görögből készült fordítás, és a megfejtett szöveg cáfolhatatlan bizonyítékkal szolgál arra, hogy Júdás nem „a rossz” volt, hanem éppen „a jó”, Jézus legtehetségesebb tanítványa, aki Jézus parancsát-kérését teljesítve árulta el őt.

A National Geographic tisztában van vele, hogy a dokumentum anyaga összetett, és számottevő további kutatást igényel, amihez időre van szükség. A dokumentum jelentőségéről vezető tudósok véleményét elolvashatja a National Geographic hivatalos Júdás evangéliuma-honlapján: www.nationalgeographic.com/lostgospel.

A svájci Maecenas Foundation for Ancient Art kereste meg a National Geographicot, hogy vállaljon részt a kódex hitelesítésében és megóvásában. A National Geographic számos szakértőt kért fel a projekt teljesítéséhez. Miután a megóvási munkálatok befejeződnek, a kódex Egyiptom tulajdonába kerül, és ott a kairói Kopt Múzeumban állítják ki.

A Júdás evangéliumát tartalmazó kódex az elmúlt 60 év legjelentősebb felfedezése az ókori, nem bibliai keresztény és zsidó szövegek tekintetében. Mivel a National Geographic elkötelezettje az olyan műkincsek felkutatásának és megóvásának, amelyek elősegítik a régi kultúrák kutatását és kiegészítik a történelmi ismereteinket, kötelezőnek érezte, hogy részt vegyen a dokumentum megmentésében.


www.geographic.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top