Aktuális

Pszichológusból üzletasszony

Szabó Gabriella tizennégy évet dolgozott fõleg iskolákban, pedagógiai szakpszichológusként, de mindig is izgatta a fantáziáját a váltás, egészen pontosan egy vállalkozás gondolata.





A hét témája a Nők Lapjában: 
Másnak indult…
 … de minden jó, ha a vége jó

Megtörtént már önökkel is? Tudják, amikor egy varázsütésre hirtelen mindent másképp láttak. Azzal a munkatársukkal, akivel eddig kizárólag vitatkozni tudtak, most éjszakába nyúlóan beszélgetnek a fénymásoló mellett. Amikor már azt hitték, itt a világ vége, jött egy új ötlet, amin keresztül kimászhattak a gödörből. Vagy az a fiú, akire eddig csak barátként néztek, új tüzet gyújtott a szívükben. A világ fordult egyet, és végre helyre állt. 
További cikkek:
• Barátságból szerelem »
• Szerelemből barátság »
• Ellenségből barátok »

Az összeállítást készítették:
Szigeti Hajni, Dobray Sarolta és Kertész Gábor 

Épp a harmadik gyermekével volt gyesen, amikor a helyi újságban felfedezett egy hirdetést: egy gyorsétterem-lánc keresett üzemeltetőt, vezetőt nyíregyházi éttermébe.
– Ugyan átfutott az agyamon, hogy ezt jó lenne kipróbálni – meséli Gabi –, de alaposabban nem foglalkoztam volna az ötlettel, ha még aznap két ismerősöm, egymástól teljesen függetlenül fel nem hív. Mindketten közölték, hogy olvasták a hirdetést, és azonnal rám gondoltak, merthogy mennyire nekem való lenne ez a munka. Bátorításuk, illetve az a tény, hogy bennük hihetetlen módon külön-külön fogalmazódott meg ez a gondolat, önbizalmat adott az első lépések megtételéhez.

Pont akkor kezdtem el egy pedagógiai továbbképzést is, de úgy gondoltam, jelentkezem az állásra – hiszen van egy jó szakmám, amiből megélek, legfeljebb folytatom azt, ha ebbe belebukok. A férjem abszolút támogatott, mivel a házasságunk alatt valamelyikünk mindig tanult, ő is második, harmadik diplomát szerzett, úgyhogy épp rajtam volt a sor. Ha úgy láttam volna, hogy a családom megsínyli ezt az új vállalkozást, azonnal abbahagytam volna, de szerencsére, nem így alakult.





Először – ahogy sokan mások – a főnökeim is meglepődtek azon, hogy pszichológusként jelentkezem erre a feladatra: a szakmámból adódóan úgy gondolták, túl elméleti ember vagyok, aki képtelen megoldani a gyakorlati problémákat. Aztán lassan be tudtam bizonyítani nekik, hogy a pszichológusok sem egyformák, és főleg nem olyanok, ahogy a filmekben – kicsit bolondosan, teljesen szétszórtan – ábrázolják őket. Sokan azt hiszik, a pszichológus csak nagyon nyugodt, lassú ember lehet – de ez nem igaz! Ahogy különböző terápiás módszerek léteznek, úgy különböznek a módszereket használó gyógyítók is. A cégemnél vannak közgazdász, agrármérnök előképzettséggel rendelkező kollégáim – ők a számok terén voltak előbbre, én viszont más képességeimet tudtam rögtön csatasorba állítani az üzlet érdekében.

Tudtam (tudom), egy új termék bevezetésénél hogyan lehet kiszámítani a közönség reakcióját, hogyan kell motiválni a dolgozókat, hogy tudunk csapatként dolgozni, együtt a céljainkért. Az üzletvezetéshez szükséges ismereteket részben megtanultam, részben ráéreztem, de van például könyvelőm, szóval nem kellett nekem mindentudóvá válnom az elmúlt tizenegy évben, amióta váltottam. És mivel nap, mint nap használom az eredeti szakmámban tanultakat is, és már két üzletet vezetek, úgy látom, nem furcsa, inkább kitűnő ez a párosítás.

A témáról bővebben a Nők Lapja április 19-én megjelenő 16-os számában olvashatsz!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top