Aktuális

Mitõl nõ a nõ?

– Hogy mitõl Nõ a nõ? Ez nagyon összetett kérdés – mondja Popper Péter pszichológus. – A nõiségnek, mint szociális nemi szerepnek, sokféle formája lehet.





Szőke istennők, barna bombázók, vörös vampok
A hét témája a Nők Lapjában: Mitől nő a nő?


 Mitől nő a nő? Tudjuk: az a bizonyos két iksz, vagyis a kromoszómák határozzák meg, de például Simon de Beauvoir azt mondta: „Az ember nem születik nőnek, hanem azzá válik”, s ezzel inkább a férfiakkal egyenlővé válásra tevődik a hangsúly. Mi most elsősorban a nőiesség „kellékeit” keressük, amelyekkel még inkább jól érezhetjük magunkat a bőrünkben, s emellett – avatott szakértőinkkel – napjaink sokféle, színes nőideálját kutatjuk.

További írások:

• A természetesség szebb, mint a tökéletesség »
• „Harcolok a másodrendű állampolgári szerep ellen” »
• Címlaplány és a rejtvény »

Az összeállítást készítették:
Fejős Éva, Bus István, Dobray Sarolta, Hulej Emese, Izing Klára, Mihalicz Csilla, Vig György 


– Ennek semmi köze a biológiához, erősen belejátszik viszont az adott kultúra, a hagyomány, és az, hogy mi a társadalom igénye: dolgozó, vagy éppen családról gondoskodó nőt kíván inkább. De van egy másik szempont, amit legalább ilyen fontosnak tartok. És itt érdemes visszanyúlni a Bibliához. Hogy hogyan is lettünk… Mert miből gyúrta össze Isten a férfit? Földből és porból. Kemény, élettelen agyagból. Aztán lelket lehelt belé. És a Nőt? A Nőt nem anyagból teremtette. Hanem a férfi testéből, az „oldalbordájából”. A Nő egy másik emberből lett. Óriási, lényegi különbség! Mindez azt közvetíti, hogy a Nő sokkal érzőbb, emberibb, sérülékenyebb jelenség a világban, mint a nagyon is anyaghoz kötött férfi.


Én azt gondolom, hogy igenis tudomásul kell venni a férfi és nő közti biológiai különbségek mellett a lelkieket is. Mások vagyunk. Ezért nem értem a feminizmus olyan vonulatait, amelyekből azt érzem, a nő nem egyenlőségre törekszik, hanem ugyanolyan szeretne lenni, mint a férfi. Ezt óriási tévútnak tartom. Mert ha a nő valóban Nő tud lenni, akkor ő az, akik sokkal biztosabban él a világban, a természetben, mint a férfi. Ez egy biztosabb létforma, mégpedig azért, mert egy Nő életének értelme önmagában van. Hiszen szülni tud. Kiformál egy testet magában, világra hozza, föltáplálja, gondozza.


Mit tesz eközben a férfi? Bizonyítani akar. Mindig. Bizonyítani, hogy neki joga van a világon való létezéshez. Elsőként az alkotással próbálkozik. Ha nem megy, karrierre áhítozik. Ha azt sem sikerül, sok pénzt akar keresni. Nem jön össze? Akkor ő lesz a házi ezermester, megjavít mindent, amit ér… Végül pedig, ha ezt sem tudja, inni kezd… Kétségbe esik.





Lehetek kicsit szubjektív? Irigykedem a Nőkre. Mennyivel jobb létforma az övék! Függöm is tőlük. Nagyon. Én mindig csakis a Nőktől kaptam meg azt a melegséget, azt a fényt, azt a biztonságot, ami nélkül nem létezhettem volna. Ezt nagyon komolyan mondom. Hogy Élek – nagybetűvel! –, hogy írok, alkotok még most is, a Nőknek köszönhetem. Száz százalékig.

A témáról bővebben a Nők Lapja április 26-án megjelenő 17-es számában olvashatnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top