Aktuális

A szülõséget tanulni kell!

– Ami a társadalmi trendeket illeti, Magyarországon és külföldön is tolódik a szülés ideje – mondja dr. Herczog Mária szociológus. – Ennek egyébként logikus okai vannak.




A hét témája a Nők Lapjában:
Anyák. Fiatalon vagy éretten? Jókor!

Anya. Tizenhét évesen ugyanúgy, mint negyvenévesen. Kinél gondosan megtervezve, kinél belülről hajtva. De létezik „túl korán” vagy „túl későn”? Lehet ebben „hibázni”? Talán, ha a zsebünkben lapulna az „érettségmérő berendezésünk”… Ami megmondaná, mikor van itt az idő. De nem lapul. Van viszont karrier, ösztön, félelem, biztonság, társadalmi elvárás, családi „hagyomány”… És a végén egy új Élet. Meg egy Anya. Tizenhét évesen ugyanúgy, mint negyvenévesen.

További cikkek a témához:
• “Gyerek nélkül zene sincs…” »
• “Nem késtünk el a családalapítással” »
• Tyúkanyó – tizenhét évesen »

Az összeállítást készítették:
Dobray Sarolta, Fejős Éva, Kertész Gábor 
– Az egyik, hogy a nők sokkal tovább tanulnak, ami nyilvánvalóan kitolja a gyerekvállalás időpontját. Másrészt az elmúlt évtizedekben sokat változott a partnerkapcsolatok jellege, és a pánik, miszerint mindenáron, hamar férjhez kell menni, elmúlóban van. Ezt bizonyítja az a tény is, hogy manapság a gyerekek huszonöt százaléka házasságon kívül születik. Az a szemlélet is erőteljes, hogy megfelelő anyagi körülmények szükségesek a gyermekvállaláshoz, ami ugyancsak kitolja a szülések idejét.

– Mire számíthat ma egy lány, ha korán válik anyává?

– A döntése valószínűleg az egész életpályáját meghatározza majd. Erős konfliktusba kerülhet a saját továbbtanulási igényeivel, és komoly esélye van arra, hogy a kapcsolat, amit választott, nem fog kitartani. Az ember ugyanis másképp választ tizennyolc-húsz évesen évesen, mint huszonöt-harminc esztendősen. Többnyire éretlen a szülői feladatokra, ahogy a partnere is, és egyiküknek sincs komoly kapcsolati tapasztalata.

– Sokan még a fiatalkori szülésre buzdítanak, hiszen fogyóban a társadalmunk…

– Igen, és vannak, akik úgy gondolják, hogy hazafiatlan az a nő, aki nem szül, vagy nem szül „elég” gyereket. Ezzel egyáltalán nem értek egyet. Nem attól fog nőni a gyerekszám, ha csökkentjük az anyák első szülésének idejét. Tény, hogy ahol magas a jólét, és az önmegvalósítás az elsődleges érték, ott kevesebb a gyerek. A gyermekvállalás egész életre szóló elkötelezettség és egyre növekvő elvárásokkal terhelt feladat.

– Viszont biológiailag veszélyesebb idősebb korban szülni.

– Ez igaz, de csak egy magasabb kor – harmincöt év – felett, viszont a később jött gyermekek általában tervezettek. Nyilván azt nem lehet mondani, hogy aki idősebb korban szül, az jobban felkészült a szülői feladatra, de azt hiszem, nyugodtan kijelenthetjük, hogy több tanulási tapasztalata, némi munkatapasztalata, élettapasztalata van, így talán alkalmasabbá válik arra, hogy belássa, egy gyereknek mire van szüksége.





– Ha jól értem, Ön szociológusként a később szülést ajánlja.


– Nem. Magánemberként és szakemberként egyaránt úgy gondolom, hogy mindenki akkor vállaljon babát, amikor erre érettnek érzi magát, a helyzetét és a kapcsolatát. Viszont fontos tudni, hogy akármilyen korú az anya, attól még, hogy gyermeket vár, nem biztos, hogy jó szülő is lesz. A szülőséggel kapcsolatban nagyon sokat változtak az elvárások az elmúlt évtizedekben. Az anyák, apák gyakran az alapvető ismeretekkel sincsenek tisztában, kevés az önismeretük, nem ismerik a saját érzéseiket, a gyerekek szükségleteit. Elsősorban az érzelmi szükségletek ismeretével és az ezekre adandó válaszokkal nincsenek tisztában sem a kapcsolatokban, sem a gyereknevelésben. Fontos volna, hogy a gyermekre vágyók sokkal több segítséget kapjanak ahhoz, hogy tudják, miképp lehet „elég jó” szülőnek lenni.

A témáról bővebben a Nők Lapja május 3-án megjelenő 18-as számában olvashatsz!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top