Aktuális

Indulás elõtt…

Elõször is: hová menjünk, kivel és mikor? De ha mindezt tudjuk is, még bõven maradnak nyitott kérdések. Befizessünk egy irodába? És ha igen, melyikbe? No és: miként készüljünk fel a nagy utazásra?

Néhány praktikus tanáccsal szeretnénk megkönnyíteni a készülődést.





Dönthetek az utolsó pillanatban?

A last minute utak, vagyis azok, amelyeket akciós áron foglalhatunk le az utazás előtt néhány nappal (egy-két héttel) jótékony hatást gyakorolhatnak a pénztárcánkra, hiszen ilyenkor – a katalógusban meghirdetett árhoz képest – fejenként akár több tízezer forintot is megspórolhatunk. Ám előfordulhat, hogy pont a vágyott úti célra fogytak el a helyek a kitűzött időpontra, ezért ajánlható, hogy aki akciós nyaralást tervez, legyen kellően rugalmas a helyszínt vagy az utazási időpontot illetően.

Érdemes megnézni azt is, hogy az ár mit tartalmaz: meglehet, hogy külön kell fizetnünk például a repülőtéri illetéket, a transzfert és esetleg a vízumot – s így talán már nem is annyira vonzó az az ár, amely első pillantásra csábítónak tűnt. A hátizsákos turistáknak szánt útikönyvek egyik nagy igazsága: csak akkor indulj el irreálisan alacsony áron meghirdetett útra, ha nem bánod, hogy visszafelé esetleg stoppal kell jönnöd… Ezért érdemes még a befizetés előtt tájékozódni a választott iroda anyagi helyzetéről, felelősségbiztosításáról – és térképezzük fel: a többi utazásszervező milyen áron kínál hasonló utakat. Interneten úgynevezett „gyűjtőirodák” – vagyis amelyek más utazásszervezők útjait is árulják – akciós kínálatát is megtalálhatjuk, például a hurra-nyaralunk.hu honlapon. Időt spórolhatunk meg azzal, ha egy ilyen iroda valamelyik munkatársát bízzuk meg, hogy keressen az elképzeléseinknek megfelelő utat – pár napon belül számos remek ajánlatot kaphatunk tőle.





Kössek-e biztosítást?


Sokan úgy gondolják, ha az Európai Unió tagállamaiba, illetve Svájcba, Norvégiába vagy Izlandra utaznak, akkor nincs szükség külön utasbiztosításra, csak az úgynevezett E-111 helyébe lépett Európai Egészségügyi Kártyára. A kártya az Országos Egészségbiztosítási Pénztár megyei vagy budapesti szerveinél igényelhető, ám ez csak a sürgősségi és alapellátást fedezi, s a megbetegedett vagy balesetet szenvedett utazónak önrészt is kell fizetnie az ellátásért, amelyet nem igényelhet vissza. Ezért érdemes utasbiztosítást kötni (így a poggyászunkat is biztosítjuk), ráadásul ennél nincs önrész, és többnyire nem is az utasnak kell megelőlegeznie a gyógyítás összegét, hanem azt közvetlenül a biztosító fizeti az egészségügyi szolgáltatónak.

Hogyan csomagoljak?

Sok nőt ismerek, aki – párja szerint – a legszükségtelenebb dolgokat is bepakolja a bőröndbe, és ebben a férfiaknak némileg igazuk is van, hiszen nem a nyaralás a legmegfelelőbb alkalom a kis- és nagyestélyi viselésére – kivéve, ha exkluzív hajóútra indulunk. Ráadásul a sminkkészlet egy részét és néhány cipőt (legalább az őszieket) is itthon hagyhatunk, ugyanígy az elvégzendő papírmunkát, tanulmányt – úgysem fogjuk elővenni a nyaralás során! A nyaralás egyébként is a pihenésről szóljon, ne ekkor akarjuk behozni a munkahelyi lemaradásainkat! Azt javaslom, csomagolás előtt írjunk listát, s ezt nézzük át többször, mielőtt elkezdenénk a pakolást. Így egyre több fölösleges tételt kihúzunk majd, viszont bekerülnek a poggyászba a fontos, nélkülözhetetlen dolgok (napszemüveg, naptej, olvasnivaló, fényképezőgép, de az útlevélről, a pénzről és a részvételi jegyről sem célszerű elfeledkezni!).





A csomagok terjedelmének és súlyának gépkocsis utazásnál csak a csomagtartó szab határt, de buszos útnál többnyire megszabják a személyenként felvihető poggyászok mennyiségét. A légitársaságok általában húsz kilóban maximálják a csomagunk súlyát, ezen kívül egy kézitáskát vihetünk a fedélzetre. Sokan biztonságosabbnak tartják, ha keményfedelű bőrönddel utaznak, mert ezt nem lehet kihasítani, mint a puhábbakat, de ilyenkor érdemes a csomag összsúlyába előre bekalkulálni a bőrönd súlyát, nehogy a reptéren érjen bennünket meglepetés, és túlsúlyt kelljen fizetnünk! A puha bőröndöt számos repülőtéren (így Ferihegyen is) befóliáztathatjuk, ez biztonságot adhat a csomag kifosztása ellen.

Tizenhat oldalas utazási mellékletünk a 24. héten, június 14-én megjelenő Nők Lapjában olvasható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top