Aktuális

Öregecskén a lugasban

– Tudom, hogy nagyon távoli még az az idõ, amikor mi ketten – a férjem és én – csöndesen üldögélünk majd egy rózsalugas mélyén – mondja Bedi Judit, újságíró –, hiszen egyelõre szusszanásnyi idõnk sincs a munkánk és a fiaink miatt.





A hét témája a Nők Lapjában:
Az én rózsám


Lelke, sorsa, története van minden virágnak. Ha nem lenne, nem termesztenénk, nemesítenénk, nem vennénk, nem szeretnénk… De vesszük és szeretjük – a tizenhat éves éppúgy, mint a dédnagypapa… Kedves Olvasók! Annyi a gond körülöttünk, hogy most – ellensúlyozásképpen – javaslom: kapcsoljanak ki egy kicsit, és e végre-napsütésben figyeljenek azokra, akik szívesen idézik fel életük „rózsás” történeteit. Habosak? Kicsit. De hát nyár van, és nyílnak a rózsák!

További írások:
• Randivirág »
• Rózsakirályfi »
• Oroszlán Szonja premiercsokra » 
• Öregecskén a lugasban »

Az összeállítást készítette:
V. Kulcsár Ildikó
 

– De azért álmodozom: lesz illatozó rózsalugasunk – évek óta tervezem…–, és az árnyékában majd visszaidézzük a régi szép időket, a régi szép veszekedéseket…
Tegnap: Amikor nagyon korán, tizennyolc évesen végzetesen ledöntött a lábamról a szerelem nevű vírus, havi rendszerességgel kaptam a kedvesemtől – ő lett a férjem! – a rózsaszálakat, mindig annyit, ahány hónapja jártunk. Hát igen! Ő született úriember, tudja, hogy kell bánni a szerelmével! Aztán megkérte a kezem, és hamarosan eljött az esküvőnk napja. Nem tudom, más is átéli-e azt a szívszorító várakozást, ami esetemben megelőzte a vőlegényem érkezését. Miért is? Mert hát mi lesz, ha nem jön? Ha megijed az utolsó pillanatban? Hány film szól elmaradt házasságokról…!? Aztán – persze – kitárult az ajtó, és ott állt egy két lábon járó, hatalmas rózsacsokor, amely mögül kivillant a szerelmem mosolya. Akkor úgy éreztem – néha-néha ma is –, hogy az életem rózsával van kiszirmozva…
Ma: Állunk a bevásárlóközpont pénztára előtt, a sor hosszan kígyózik, fáradt vagyok, mennék haza. Bámészkodom, sajnálom magam, aztán észreveszem, hogy a közelünkben gyönyörűséges virágcsokrok kínálgatják magukat.
– De szép az a rózsa! – sóhajtom teátrálisan, de a férjem a füle botját sem mozdítja. Ő is fáradt, de azért lát! Megismétlem, mire végre odapillant, majd lakonikus rövidséggel nyugtázza: „aha, szép!” Lassan ránk kerül sor, fizetünk, aztán az autóban kitörök.
– Régen mindig kaptam tőled virágot „csak úgy”!
Ő értetlenül néz rám.
– Miért nem szóltál, hogy vegyek?




– Ha ezért szólni kell, megette a fene! – duzzogok tovább.
– Visszamegyek, ezen ne múljon a családi béke! – nyögi, és csikorgó gumikkal megfordul az úton.
– Neee! – tör elő a sikítás a torkomból –, nem kell! Így már nem!
Szó szót követ. Belőlem – percek alatt – hisztis liba, belőle pedig érzéketlen fajankó lesz, aki már nem is szeret. A „tombolást” jó félórás némaság követi, majd hirtelen egymásra nézünk. És egyszerre tör ki belőlünk az a parttalan, megváltó-tisztitó „kamaszröhögés”, amely már sok nehéz helyzeten átsegített minket. Nevetünk magunkon, egymáson, hosszan és jólesőn… Mire hazaérünk, szent a béke.
– Soha ne legyen komolyabb okunk a veszekedésre! – mondja vacsora után, és amikor megbocsátásom jeléül beavatom a rózsalugas-tervembe, színpadiasan kihúzza magát előttem.
– Drágám, ha kívánod, még ma éjszaka nekikezdek a munkálatoknak!

A témáról bővebben a Nők Lapja július 5-én megjelenő 27-es számában olvashatsz!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top