Aktuális

Beszéljünk a szexrõl!

A párommal négy éve élünk együtt, jól megvagyunk, szeretjük egymást, mégis van egy kis probléma. Soha nem beszélünk a szexrõl. Pedig lenne mit mondanom... Hogy kezdjek hozzá?





Kedves Soma!

Az én problémám, amivel megkereslek, talán nem is ritka, sőt, gyakori. A párommal négy éve élünk együtt, jól megvagyunk, szeretjük egymást, mégis van egy kis probléma. Soha nem beszélünk a szexről. Tudom, hogy ez baj, mégsem tettük soha. Pedig lenne mit mondanom neki…

Igaz, jó a szex, de még nem éltem át vele az orgazmus örömeit. Túl hamar elmegy, így nekem nem jó a vége. És az sem lenne baj, ha a nemi életünk kicsit színesebb lenne – más pózok, és talán nem is mindig az ágyban. Szeretnék ezekről vele beszélni, de nem merek belevágni a témába – félek, hogy mit reagál.

Mégis mit tegyek? Írjak neki levelet? Ha adnál tanácsot, hogy hogyan adhatnám a tudtára ezeket a dolgokat, kérlek válaszolj! Válaszodat előre is köszönöm!

Lina


Kedves Lina!


Már ebben a mondatban eleve ellentmondás van: ” … jó a szex , de még nem éltem át vele az orgazmus örömeit. Túl hamar elmegy, így nekem nem jó a vége.” És erre mondod te, hogy “jó vele a szex”???? Tehát tulajdonképpen mondhatjuk azt, hogy alapvetően a szex jó, még akkor is, ha nem igazán jó…





Igen, a világon az egyik legszupibb, legfincsibb dolog szeretkezni, szexelni, de biztosan tudom magamról, ha én azt élném át rendszeresen, hogy a pasim rövid idő alatt elélvez úgy, hogy én épp csak kezdek “belelendülni”, az sem a testemnek, sem a lelkemnek nem tenne jót. És vajon miért nem beszéltetek mindeddig erről? Mitől féltetek, mitől féltek? A szembesüléstől? Ez így teljesen gyermeteg. Nem gyermeki, gyermeteg! Így nem lehet továbblépni, fejlődni, csak letapadni, később pedig pszichoszomatizálni, azaz betegségeket gyártani.

Levelet írni neki? Miért félsz eléállni? Attól tartasz, hogy elveszíted őt? Tabu volt otthon nálatok a szex? Úgy érzed, hogy nem “illik” erről beszélni? Úgy gondolom, bármiről, amit két ember együtt csinál, arról muszáj beszéli is! Legyen az közös munka, ebéd, műsor, gyereknevelés, kertépítés, stb….

Az a megérzésem, hogy jelen esetben az lenne a legokosabb, ha a szexről való beszélgetésre rávezetnéd magatokat. Nagyon egyszerű, klassz kis indirekt módszerrel: nézzetek meg közösen olyan filmet, filmeket, aminek a központi témája a férfi-nő kapcsolat, amiben a felek a szexuális életükről beszélgetnek! Egy ilyen film kapcsán egyértelműen rá tudnátok hangolni magatokat arra, hogy megnyíljatok egymásnak, és hogy elmondd neki őszintén: nagyon szeretlek, de muszáj tudatosan is foglalkozni a szexuális életünkkel, mert nekem ez így nem kielégítő. Meg kell tanulnod kimondani neki, hogy mit szeretnél! Szex közben is rávezetheted arra, hogy mire vágysz, mi lenne neked igazán jó.
Adjál neki tippeket, ne csak kívülről várd a megoldást! Unod, hogy mindig csak az ágyban? Akkor miért nem léptél eddig? Mire vársz? Keress egy olyan asztalt a lakásban, ami épp csípőmagasságban van! Ó, ha a bútorok beszélni tudnának!!! Fotelek, támfák, karfák, hokedlik, ajtófélfák, kredencek… előtte, mellette, rádőlve, ráfekve, megemelve, alárakva, elcsúsztatva, bebújtatva… Végtelen a szexuális játékok tárháza!

Ha valaki a szexben nem elég kreatív, az a sejtésem, hogy az élet más területein sem engedi meg magának a kreativitást. Tehát feltehetőleg az ilyen embereknek sivár az élete. Ez azt jelenti, hogy kicsi, és viszonylag biztonságos, azaz megszokott mozgástérben élnek. Ha ebből ki akarsz lépni, színesíteni akarod az életedet, akkor rajta! Hajrá bébi, indulj el ezen az úton! Nyisd ki magad, vedd elő a festékes palettádat, ecsetedet, és kezdd el beszínezni az életedet, életeteket! Komolyan mondom, akár így direktben, a rajzterápián keresztül is! És minden máson keresztül! Kezdj el változatosabban főzni, használj új ízeket, új fűszereket! Más színű ruhákat, de akár kend át a nyílászárókat is a lakásban. (ezt már én is kipróbáltam, nagyon hatásos…) Rakj be új programokat az életedbe, és kiránduljatok olyan helyekre, amerre még sohasem jártatok!

Te magad írtad: ” jó lenne, ha a nemi életünk kicsit színesebb lenne.” Nyugodtan vedd ki a “nemi” szót. Saját magadnak üzentél. Biztos komoly belső blokkok
lehetnek a mélyben (akár a szülői neveltetés, akár csalódások, sérülések révén), de ezen muszáj túllépni, amennyiben úgy döntesz, hogy szeretnél a jelenben lenni, tehát megélni, élvezni azt!





Tehát a filmek, amiket ajánlok a szexuális beszélgetés rávezetéséhez: 

• Woody Allen – Amit tudni akarsz a szexről
• Woody Allen – Hanna és nővérei
• Steven Soderbergh – Szex, hazugság, videó
• Almodovar – Tűsarok

Indításképpen ennyi. Én sorra venném a helyetekben mindet. Az Odeon Art Video tékából biztos bármelyiket ki tudod kölcsönözni. Nem csak be fog indítani benneteket, nem csak abban fog segíteni, hogy megnyíljatok, és őszinték merjetek lenni egymással, és magatokkal, de igen kellemes művészi élményben is lesz részetek! És ha esetleg nagyon rákapnátok erre az új élményre, ajánlok még néhány címet:

• Kubrick – Tágra zárt szemek
• Verhoeven – Elemi ösztön
• Lynch – Veszett a világ
• Bunuel – A vágy titokzatos tárgya
• Bertolucci – Utolsó tangó Párizsban
• Greenaway – A szakács, a tolvaj, a feleség, és a szeretője

Most már leállítom magam, mert sorra tolulnak a filmek. Mindenesetre ezt a második etapot már csak akkor ajánlom, ha az elsőt végignéztétek, és végre elkezdtetek egymással őszintén beszélni a szexről, ugyanis ez már a “haladó” szint, húzósabb művészi, és lelki élményeket nyújt.

Persze, ha gondolod, a levelet írd meg, mert ez neked is segíteni fog összeszedni, kimondani, meglátni tudni a dolgokat. De előbb személyesen beszélj vele, és legfeljebb később, a négyszemközti beszélgetés után add oda, ha egyáltalán szükség lesz akkor még erre. Ne várakozz tovább karba tett kézzel, végül is azzal, hogy megírtad, és elküldted nekem a leveled, már elindultál. Csak így tovább! Lejárt a csodavárás és kifelé hárítás ideje! Lépj tovább!


Soma Mamagésa

Tipp: Somának a következő e-mail címre írhattok: soma@nlcafe.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top