Varázslatos vargánya

Szigeti Hajni | 2006. Szeptember 20.
Salátákba, levesnek, köretnek, rántva, pörkölnek, de szárítás és õrlés után még fûszernek is használható a vargánya. Intenzív ízének köszönhetõen, általa rendkívül finom, gombasztikus ételeket kapunk!

Séfünk, Tamás és a vargánya igen kellemes viszonyt tartanak fenn. Randevúik száma kora nyártól késő őszig gombamód szaporodik. Erdőszélen ritkán, a konyhában annál gyakrabban futnak össze, így nem véletlen, hogy Tamás késő nyári szabadsága előtt még ragaszkodott hozzá, hogy egy vargányás menüsort mindenképp megosztana a Nők Lapja olvasóival. Hogy mire visszajön, jól begyakorolt rántott gombával, de minimum vargányás széles metélt vacsorával várjuk haza… Oké, de akkor nézzük a recepteket!

Ezeket a fogásokat épp Tamás bázisán, a Kárpátia Étteremben főztük, fotóztuk, és miközben dolgoztunk, csak azt hallottuk jobbról-balról: „Hú, van vargánya?”, „Jenő, panírozzál még be három fej gombát, lécci!”, „Én is rántott vargányát kérek!” – szóval, a vagány vargánya lázba hozta az egész csapatot. Szerencsére azért maradt néhány fej – lássuk, séfünk mit hozott ki belőlük.
Elsőként a már sokat emlegetett rántott gombát zöldséges rizottóval és egy különleges mártással. Aminek tartár az alapja, viszont van benne még apróra vágott kapribogyó és csemege uborka is, így igazán extra ízkombináció kerekedik belőle.

Nézd meg magadnak!

Sülve-főve Tamással 
minden szerdán 19 órakor a TV Paprika műsorán!

Az adás ismétlései:
csütörtök 12.00, péntek 19.25, szombat 12.25, vasárnap 16.35, hétfő 9.35

  
Ezután jött a vargányás széles metélt, ami még nekem – aki pedig nem vagyok oda a gombáért – is nagyon ízlett, de legjobban talán az a csatos üvegbe zárt gombakompozíció ragadott meg, amely remek díszítőeleme lehet a konyhánknak is. Nyers gombát tettünk el télire, egyszerűen, olívaolajjal tartósítva – Tamás legalább három-négy üveggel mindig rak el magának. Az olaj ugyanis remekül hasznosítható hasonló karakterű tésztákhoz, a gomba pedig leveshez, salátához jön majd jól decemberben.

Vargánya télire
Hozzávalók: 1 kg friss vargánya, 6 gerezd fokhagyma, 2 dkg só, 1 dkg egész fekete bors, 6-7 babérlevél, kevés fehérborecet, 1 l olívaolaj

A vargányát alaposan megtisztítjuk, tönkje végét levágjuk, kalapját folyó víznél körömkefével megsúroljuk. Vizet forralunk, beledobjuk a tisztított fokhagymagerezdeket, a babérleveleket, a szemes borsot és sót. A gombákat félbevágjuk, beledobjuk a lobogó forró vízbe, és 3-4 percig főzzük. Forrás közben kevés fehérborecetet öntünk bele, s még néhány percig főzzük. A gombát leszűrjük, és a fűszerekkel együtt lapos tepsire kiterítjük. Ezután száraz, levegős helyen 24 órán át szárítjuk. Másnap a fűszerekkel együtt befőttes üvegbe tesszük, és felöntjük annyi olívaolajjal, hogy teljesen ellepje. Az üveget lezárjuk, és már készen is vagyunk.

További két recept a 38. héten, szeptember 20-án megjelenő Nők Lapjában olvasható.

Ajánljuk az e heti Nők Lapja további cikkeit!:

• Lajcsi apának is szuper  »
• Van képünk hozzá »
• “Nekünk találkozni kellett…” »
• Génmódosított élelmiszerek »
• Mi lesz veled embrió? »

+ Ajándék füzet Kriston Andi három részes edzés sorával! 

• Légy feszesebb!»

• Légy lazább!»

Exit mobile version