Aktuális

Mindent bele!-levesek

1. Mindent belerakhatsz, amit csak találsz a konyhádban. 2. Mindentõl csak jobb lesz. 3. Épp ezért lehetetlen elrontani. 4. Tele van folyadékkal. 5. Garantáltan elmulasztja a legmakacsabb farkaséhséget is.

Miért jó a leves? Annak, aki nagy élvezettel lapátolja magába a meleg, sok zöldséggel, különféle hússal, gombóccal teli levet, annak nem kell magyaráznunk. Viszont, aki kicsit idegenkedik a folyadék ezen formájától, annak nem árt néhány megalapozott érvet elővezetnünk. Szóval.





– Kezdjük azzal, hogy a leves az egészséges táplálkozás meghatározó eleme! – állítja Tamás. – Ha a megfelelő összetevőkkel dolgozunk, nagy rost-, vitamin- és ásványianyag-tartalmat hozhatunk össze.

– Oké, gyönyörű tankönyvi szavak. Mondanál néhány konkrét példát is?

– Ha mondjuk az alapanyagként felhasznált zöldségek (sárgarépa, paradicsom, zeller) és gyümölcsök (alma, őszibarack, szilva) húsz százalékát nyersen áttörve keverjük bele az ételbe, az íze ugyanolyan finom lesz, viszont a vitamintartalma jócskán nagyobb – folytatja bölcsen. – Ha a zöldségek főzőlevét felhasználjuk, növelhetjük az ásványianyag-tartalmát. A finomra vágott petrezselyemmel pedig nemcsak díszíteni tudjuk az elkészült ételt, hanem közvetlenül tálalás előtt a levesbe szórva a C-vitamin-tartalmát is felturbózzuk. Nem véletlen, hogy a petrezselyem az egyik kedvenc fűszerem!

– Akik az ünnepek előtt fogyókúrázni szeretnének, azok is bátran kanalazhatnak?

– Nekik inkább a kis energiatartalmú levesek fogyasztását javaslom, szigorúan kenyér nélkül, de a levest mindenképp ajánlom! Főleg azoknak, akik sűrűn megéheznek napközben. Egy tányér leves ugyanis két étkezés között a jóllakottság érzését kelti, ráadásul folyadékot is juttat a szervezetbe. Van, akit még nem győztem meg?

Sertésraguleves csiperkével

Hozzávalók: 40 dkg sertéscomb, 20 dkg sárgarépa, 20 dkg gyökér, 20 dkg zellergumó, 30 dkg csiperke, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl olaj, 1 dkg pirospaprika, só, 1 paradicsom, 1 dl tejföl.





A sertéscombot 1×1 cm-es kockára vágjuk, a zöldségeket megtisztítjuk, és szintén felkockázzuk. A hagymát finomra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk. A gombát alaposan megmossuk, cikkekre vágjuk. Lábasban felmelegítjük az olajat, rátesszük a hagymát, és miután üvegesre pirult, hozzáadjuk a sertéshúst. Lassan pároljuk, és miután elfőtte a saját levét, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, megszórjuk a pirospaprikával, megsózzuk, és felengedjük 2 liter vízzel. 15 perc főzés után hozzáadjuk a zöldségeket, a gombát és a felkockázott paradicsomot. Miután puhára főtt benne minden, a tejfölt kikeverjük 2 dl forró levessel, és visszaöntjük. Újra felforraljuk, és ha szükséges, utánasózzuk.

A teljes cikk – még két recepttel – a 47. héten, november 22-én megjelenő Nők Lapjában olvasható!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top