Aktuális

Rizst rizzsel

Az év elsõ hete nálunk a rizsé: nem tartalmaz sem zsiradékot, sem cukrot, sem sót, viszont annál több értékes ásványi anyagot és vitamint, így ideális ahhoz, hogy kikészült gyomrunkat is végre valahára helyrepofozzuk.

– Elég sok rizses ételt készítek mostanában otthon – meséli séfünk, Bereznay Tamás. – Épp ezért gondoltam arra, hogy az újév első hetében, amikor senki nem vágyik országos főzőcskézésre, sem megterhelő traktákra, ideális lehet. Mivel nagyon szeretem a thai ízeket, ebbe az összeállításba is becsempésztem egyet: az üvegtésztás csirkés, gyömbéres fogást. Ha valaki kedveli az ázsiai konyhát, érdemes megismerkednie az üvegtésztával vagy más néven, rizstésztával. Dekoratív köret, hiszen főzés után is átlátszó marad, sajátossága, hogy nincs speciális íze, a főételhez tartozó ízeket, aromákat viszont remekül átveszi, felerősíti, legfőbb előnye pedig, hogy könnyen emészthető. Mivel jóval hosszabb a megszokott tésztaméretnél, előbb hideg vízben kell áztatni addig, amíg könnyen hajlítható nem lesz, majd ollóval akkora darabokra nyiszálni, amekkorára szeretnénk. A főzésnél már csak arra kell ügyelni, hogy négy-öt percnél tovább ne főjön, mert szétmállik.




Apró darabokra vágva, ropogósra is süthetjük, ekkor hasonló lesz, mint a lisztbe forgatott sült hagyma. Nálunk az úgynevezett Ázsia-boltokban és a nagyobb közértekben kapható – salátákba, levesekbe, zöldség-, hal- és húsételek mellé köretnek egyaránt ajánlom.
A másik két rizzsel készült fogás inkább mediterrán típusú (ez sem jön rosszul ebben a zord hidegben). Különlegességük pedig a zöldcitrom, amely rendkívüli módon feldobja az ételeket, nagyon friss ízt kölcsönöz nekik – ne féljenek használni! Ahogy a garnélát se: ezer forint körül van kilója, úgyhogy igazán sokan megengedhetik maguknak ezt a nagyon könnyű rákfajtát. Fontos viszont, hogy jó alaposan mossuk át, mielőtt felhasználnánk, nehogy homokszemekkel találkozzunk a tányérunkon… Szóval, lencse után szabadon: rizs újévre!

Paradicsomos-garnélás rizottó

Hozzávalók:
25 dkg jázmin rizs, 20 dkg paradicsom, 25 dkg apró garnélarák, 2 fej lilahagyma, fél dl olívaolaj, só, 1 dl száraz fehérbor, 1 zöldcitrom, 2 dkg vaj.




A jázmin rizsből a klasszikus módon, másfélszeres víz felhasználásával, párolt rizst készítünk. A paradicsomokat forró vízbe dobjuk, lehúzzuk a bőrét, kikaparjuk a magját, és a húsát felkockázzuk. A lilahagymát ugyanakkora kockára vágjuk. A fagyos garnélát enyhén sós, citromos vízben felengedjük. Serpenyőben kevés olívaolajat forrósítunk, megpirítjuk a hagymát és a garnélát egyszerre, enyhén megsózzuk, majd hozzáadjuk a paradicsomkockákat. Fehérbort és citromlevet öntünk rá, és összekeverjük a forró párolt rizzsel. Végül a vajjal átforgatjuk, tetejére zöldcitrom héjat reszelünk, és forrón adjuk az asztalra.

A teljes cikket, két másik remek recepttel a január 3-án megjelenő 1-es Nők Lapja számban olvashatjátok!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top