Aktuális

Fánk nélkül nem múlhat el farsang!

Bár lassan a farsangi szezon végére érünk, ám ha idén még nem készítettetek fánkot, mert nem találtatok rá az ideális receptre, akkor íme, tálcán kínáljuk a megoldást. És mindjárt hármat, Tamás fantáziájával!

– A magyar farsang hagyományos tésztája a fánk, bár úgy tűnik, története vagy Bécsből, vagy Párizsból indult – meséli Tamás, miközben kihalássza a kisült citromos túrófánkokat, és egy csepp málnavelőt kóstol hozzá. – Az egyik legenda szerint a fánkot egy osztrák Krapfen nevű pék felesége fedezte fel. Műhelyük városszerte híres volt forró, friss és nagyon finom kenyerükről, ám egyik nap nem készültek el vele idejében, és a várakozó vásárlók egyre türelmetlenebbek lettek. Addig-addig zúgolódtak, míg a pékné kijött a sodrából, és egy darab kenyértésztát, ami éppen a kezében volt, valakinek a fejéhez akart vágni. Mivel elvétette, a tészta a kályhán lévő lábosba pottyant, amelyben zsír forrdogált. A tészta a zsírban pár perc alatt aranysárgára sült, így a véletlennek köszönhetően megszületett az első fánk!




– Tamás konyhájában pedig kihűltek az első túrófánkok. – Hm, isteni lett, vegyél belőle! Citromhéj helyett reszelhetsz bele bármilyen más citrust is: narancsot vagy akár grépfrútot. A gyümölcsvelőt pedig – ha nincs otthon fagyasztott málna – készítheted eperből, szederből, ribizliből: csak átpasszíroztam a gyümölcsöt, nincs benne semmilyen sűrítőanyag. A tetejére tehetünk sima, fahéjas és kakaós porcukrot is, ha tovább akarjuk bolondítani.

– És hogy hangzik a másik történet? – kérdezem, miközben már a csörögefánkot lesem, amelyet különleges módon, nem lekvárral, hanem házi puncsöntettel kínálunk.
 
 – A másik történet szerint francia eredetű ez az édesség, és Marie Antoinette „fedezte fel” az utcán. Miután megszökött egy farsangi bálról, álöltözetében elvegyült a karneváli tömegben, sétálgatott, majd egy mézeskalácsos mestertől vásárolt egy fánkot. Nagyon ízlett neki, ezért az őt kísérő lovagnak meg kellett vásárolnia az egész kosárral, később pedig a fánksütőt berendeltette a palotába, és a receptet lediktáltatta vele a királyi cukrásznak. Hogy mi az igazság, azt nem merném megtippelni, de az tény, hogy a világon sok helyen kedvelik ezt a finom, laktató, olcsó tésztafélét, ezért a mai napig fogyasztják. A receptek pedig a helyi szokásoknak és alapanyagoknak megfelelően módosultak az évek során.

– Az olasz képviselőfánkról, a profiterolról például, sosem mondanám meg, hogy fánk, még akkor sem, amikor a csokis vagy vaníliás golyócskákat eszem. Viszont te most ennek a sós változatát készítetted el – ilyet még sosem láttam.

– Pedig egyszerűen csak a töltelékét cifrázom, így olyan sajtosroló-szerű az íze. Tehetünk bele snidlinges vagy füstölt sajtot is, de akár hortobágyi tölteléket is. Én kicsit csípősre, paprikásra csináltam most…

Citromos túrófánk, málnavelővel





Hozzávalók:
a tésztához: 50 dkg túró, 1 rúd vanília kikapart magja, 10 dkg porcukor, 1 citrom, 1 lime, 4 tojás, kb. 10 dkg liszt, kevés zsemlemorzsa, 1 csipet só; a sütéshez olaj; az öntethez: 25 dkg fagyasztott málna, 5 dkg kristálycukor.
A túrót és a vaníliarúd magjait a cukorral, a reszelt lime- és citromhéjjal, a tojássárgákkal, valamint a liszttel alaposan összedolgozzuk. A legvégén hozzáadjuk a tojások keményre vert habját, és annyi zsemlemorzsát, hogy galuska sűrűségű legyen. 10 percet pihentetjük. Nem túl forró olajba kanállal, nagyobb galuska vagy pogácsaformákat teszünk, és mindkét oldalát barnára sütjük. Az öntethez a málnát a cukorral felfőzzük, és sűrű lyukú szitán átpasszírozzuk. A cukorral meghintett túrófánkot forrón, a mártást hidegen kínáljuk.

A február 21-én megjelenő Nők Lapjában két másik fánkos receptet is találtok!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top